Ove Jan (53) vil saksøke kommunen: – Jeg vil ha min dag i retten slik at min historie får komme frem – Hnytt

Siste:

I over ti måneder har Ove Jan Olsen bodd i campingvogna i utkanten av Skudeneshavn.
I over ti måneder har Ove Jan Olsen bodd i campingvogna i utkanten av Skudeneshavn.

Ove Jan (53) vil saksøke kommunen: – Jeg vil ha min dag i retten slik at min historie får komme frem

Livet til Ove Jan Olsen har vært alt annet enn en dans på roser. 53-åringen mener det offentlige har mye av skylden for dette og varsler søksmål mot Karmøy kommune.

SKUDENESHAVN: I en campingvogn et sted utenfor Skudeneshavn bor Ove Jan Olsen sammen med sine to katter.

I ni måneder har han bodd i vogna som kostet ham 4.000 kroner å kjøpe. Men så er det heller ingen luksusutgave med gulvvarme, aircondition eller dusj han har fått tak i. Fra taket drypper det sakte men sikkert regndråper ned mot bordet i spisegruppen fremst i vogna. Det samme skjer på soverommet, der han i løpet av natten skifter posisjon fortløpende, alt etter hvor dråpene treffer dynen.

– Nei, det er ikke bra å bo slik, men jeg anser det som midlertidig. Når man har sittet i fengsel så blir man flink til å la tiden gå. Man blokkerer ut de vanskelige tingene, selv om det er helsefarlig, sier han og ruller seg en sigarett.

Olsen viser frem lekkasjen i taket over spisebordet. Også i soveavdelingen regner det rett inn gjennom taket.

Drømmer om eget hjem

Målet til Ove Jan er en dag å bytte ut livet i campingvogn med et lite hus inne i en skog. Men så langt er det en drøm som holder ham oppe. Trygden strakk ikke til når utgiftene til den tidligere leiligheten skulle dekkes. Valget ble derfor å kjøpe seg en enkel campingvogn slik at han kunne håndtere både gammel gjeld og mat på bordet.

– Jeg hadde vært fornøyd med 300.000 kroner. Da hadde jeg hatt startkapital til å kjøpe meg en liten bolig. Trenger ikke noe stort så lenge jeg får tak over hodet, sier han.

Stemplet av lokalsamfunnet

Beløpet han snakker om er penger han mener Karmøy kommune burde gitt ham som oppreisning for et ødelagt liv, for at han havnet på de beryktede institusjonene Waisenhuset og Lindøy ved Stavanger i barndommen, for at ingen grep inn da han skulket skolen i barndommen for å unnslippe mobberne.

– Jeg ble stemplet i lokalsamfunnet allerede fra jeg var liten. Men hvorfor skulle jeg bli stemplet? Det er vel fremdeles en mentalitet om at dersom man finner noen å hakke på, så blir de en hakkekylling resten av livet.

Nytt liv

Etter å ha sonet ferdig en dom på Bastøy for tyve år siden bestemte han seg for å legge den kriminelle fortiden bak seg. På Karmøy ønsket han å starte et nytt liv uten rus og omgang med politiet. Stavanger kommune ba ham om unnskydning for overgrepene han ble utsatt for under oppholdene på institusjonene deres i oppveksten og gav ham 300.000 kroner i oppreisning.

– Karmøy kommune har utsatt meg for mye verre ting enn det Stavanger har gjort. Det var de som sendte meg dit, fra asken til ilden.

Dialogmøte

På bakgrunn av dette mener han kommunen burde gjøre som Stavanger, og bidra til en ny start i livet. Ove Jan forteller at han inviterte seg selv til rådhuset i Karmøy og bad om et dialogmøte. Håpet var at kommuneadvokaten og rådmannen ville gi ham en håndsrekning.

– Det endte opp med at de frasa seg alt ansvar og synes det var godt at jeg hadde sluttet med narkotiske stoffer, sier han.

– Vi er glad for at det går bedre med deg

Karmøynytt har fått lese to brev som er signert rådmann i Karmøy, Vibeke Vikse Johnsen i etterkant av møtet.

«Karmøy kommune kan ut ifra innhentet dokumentasjon sammenholdt med din skriftlige henvendelse, ikke se at det foreligger tilstrekkelig ansvarsgrunnlag eller faktisk eller rettslig årsakssammenheng til at Karmøy kommune er erstatningsansvarlig. Kommunen synes det er trist at du har hatt store utfordringer i livet. Vi er glad for at det går bedre med deg i dag, og at du har lyktes med å bli kvitt avhengigheten av tunge rusmidler, skriver rådmannen.

Nytt avslag

I oktober valgte han å klage på avslaget og stilte på nytt krav om oppreisning. Den 15. november fikk han nytt svar fra Vikse Johnsen.

«Kommunen kan ikke se at det foreligger nye opplysninger. Kommunen opprettholder derfor sitt tidligere avslag», skriver hun.

Søksmål

Til tross for to avslag har ikke 53-åringen tenkt å gi seg. Fra campingvogna ved Skudenes fikk han kontakt med organisasjonen Rettferd for Taperne. Organisasjonen engasjerte seg og skaffet til veie advokat som nå er i gang med å se på saken. Selv er Ove Jan tydelig på at det blir et søksmål mot kommunen.

– Jeg vil ha min dag i retten slik at min historie får komme frem. Så får det bli opp til voksne folk å vurdere om jeg har rett på noe eller ikke.

Ingen kommentar

Karmøynytt har vært i kontakt med rådmann i Karmøy, Vibeke Vikse Johnsen der hun blir gjort kjent med at avisen omtaler det kommende søksmålet.

– Jeg kan dessverre ikke uttale meg om enkeltsaker, sier hun til avisen.