– Trist og tragisk at en tenker på å rive et slikt bygg – Hnytt

Siste:

Tor Kristian Gaard i samtale med kommunalsjef teknisk Eiliv Staalesen og eiendomssjef Arvid Eikeskog under befaringen på sykehjemmet i Skudenes.
Tor Kristian Gaard i samtale med kommunalsjef teknisk Eiliv Staalesen og eiendomssjef Arvid Eikeskog under befaringen på sykehjemmet i Skudenes.

– Trist og tragisk at en tenker på å rive et slikt bygg

Politikere på befaring på sykehjemmet i Skudenes.

SKUDENES: Etter å ha fått forslaget sitt om å bevare og ombygge sykehjemmet i Skudenes tok Høyre-politikerne turen til byen på sørspissen av Karmøy for å se bygge med egne øyne.

– Vi synes det er trist og tragisk at en tenker på å rive et slikt bygg når du kan lage så mye utav det, sier Høyres ordførerkandidat Tor Kristian Gaard etter endt omvisning.

Han og resten av gruppen ser potensiale i bygget.

– En må se på totalbruken av det og ikke rive det. Det er antakeligvis å ha sykehjem i ene etasjen, kanskje et sykehotell i andre etasjen, og et velferdssenter i inngangspartiet med kjøkken. Der kan en utfordre privataktører og se om vi får plass til legesenter, hårpleie, fotpleie, frisør og så videre. Alt en kunne tenke seg i et nærmiljø som en ikke kommer til når en har litt dårlig førlighet, fortsetter Gaard, som ser for seg en lett oppussing.

Åpnet i 1987

Sykehjemmet i Skudenes åpnet i 1987 og har dermed nylig passert 30 år. At en river et så ungt bygg sender ut feil signal, mener Gaard.

– Vi respekterer ikke gode bygg, og vi har ingen egentlig plan for hva vi skal gjøre fordi vi tar det som det kommer. For oss handler det om å få mest mulig utav pengene for flest mulig, sier han, og forteller at han ser for seg en noe lavere standard enn Vea 2 som nylig ble ferdigstilt.

Signe Solstad har engasjert seg i kampen for å bevare sykehjemmet i Skudenes.

Vil ikke rive

Skudenesbu Signe Solstad var også med på omvisningen. Hun er klar på at skudenesbuen ikke ønsker å rive bygget.

– Vi har tradisjon for å bevare bygninger her i Skudenes. Dette må i hvert fall ikke rives, som er 30 år. Det er for ungt og for fint, sier hun.

– Nå må vi gå rett hjem og legge ut lister og organisere tog for å beholde sykehjemmet vårt som er så viktig for oss som bor her i Skudenes, sier hun videre.

Signalbygg

Håkon Wiik har vært vaktmester på huset i ganske nøyaktig 16 år, og fikk æren av å vise politikerne rundt på bygget.

– Bygget bærer jo preg av at det er 30 år, men betonghuset, altså skallet, er godt. Det ble overhalt for tre år siden, og da ble alle fasadene pusset på ny og malt opp. Så lenge en ser selve hovedskallet så er det i god stand, men rør, elektriske tavler og kretser er jo 30 år gammelt og modent for utskifting, sier Wiik, som erkjenner at det skal litt til for å få det opp til dagens standard.

Inne på kontoret finner han ut at kjøkkenet ble oppgradert i 2008, mens ventilasjonsanlegget ble oppgradert for tre år siden.

Han ønsker å være forsiktig med å mene noe, men forstår at det er mange som ser på det som et signalbygg.

– Jeg husker jo når det ble bygget. Det vil jo være et merke som forsvinner, avslutter han.

Endelig avgjørelse om sykehjemmet i Skudenes blir tatt førstkommende kommunestyremøte.

Nina Ve Sæbø sjekker ut et av rommene.