Vurderer å takke nei til cruiseturister – Hnytt

Siste:

Styreleder ved Museet i Mælandsgården, Hans Falnes Ellingsen.
Styreleder ved Museet i Mælandsgården, Hans Falnes Ellingsen.

Vurderer å takke nei til cruiseturister

Kapasiteten til pensjonistene som driver museumet i Skudeneshavn er sprengt som følge av den kraftige veksten i antall cruiseturister til byen. Nå varsler de stans i dugnadsjobbingen om ikke kommunen bidrar med flere ressurser.

SKUDENESHAVN: At den gamle seilskutebyen helt sør på Karmøy skulle bli favoritt-destinasjonen til cruiseturistene som ankommer Haugalandet var det trolig få som hadde sett for seg da det første cruiseskipet la til Garpaskjærskaien 11 juni 2013. Fem år senere har antall cruiseskip eksplodert og innen 2022 regner man med at rundt 220.000 cruiseturister vil besøke regionen vår, mange av til Skudenes.

Nå advarer ildsjelene ved Museet i Mælandsgården i Skudeneshavn mot en økning de mener ingen i byen har kapasitet til å ivareta. Kun én person er ansatt fra Karmøy kommune til å ivareta museumet i Skudeneshavn og de tre andre museene i kommunen, mens resten av arbeidet med å ivareta gjestene gjøres på dugnad av pensjonistene i Mælandsgården.

– Trøkket vi snakker om her kan ikke foregå på dugnad lengre. Gjennomsnittsalderen vår er fra 70 år og oppover. Vi kan ikke misbruke disse menneskene. Vi skal være glade for at de stiller opp og gjør det med den største glede, sier styreleder ved Museet i Mælandsgården, Hans Falnes Ellingsen.

Ble ikke hørt

Da han tok over vervet i april dette året tok han direkte kontakt med ordføreren og kultursjefen i Karmøy og la frem sin bekymring over manglende støtte fra kommunen for å ivareta turistene som strømmer til byen. Målet var at kommunen i budsjettet for 2019 skulle bevilge penger til økt satsing på turistnæringen i sommerbyen. Men da budsjettforslaget fra rådmannen ble lagt frem tidligere denne måneden var det ikke satt av en eneste krone ekstra til turistsatsing i Skudeneshavn.

– Jeg får en flau smak i munnen når politikerne står frem og sier at de skal satse på reiseliv. Nå kommer strømmen av turister og da er de ikke villig til å ta grensen som skal til, sier han oppgitt.

– Må tilpasses

Det er ikke første gang at det advares mot sprengt kapasitet innen turistnæringen i Skudenes. Senest i september fortalte konservator Ørjan Baugstø Iversen ved Museet i Mælandsgården i Skudeneshavn at situasjonen er krevende.

– Hvis veksten skal fortsette, så er vi til en viss grad nødt til å tilpasse oss en ny hverdag slik at vi kan ta imot gjestene i Skudeneshavn. Det stilles høyere krav til blant annet språk og formidlingsevne. Dette er ting du får over tid. Du blir ikke en god fotballspiller ved å spille to måneder i året. Du må spille en hel sesong. Guidene jeg har er kjempeflinke, men etter at sommersesongen er over så er det ferdig for dem, fortalte konservatoren i et intervju med Karmøynytt.

Også i september skrev Karmøynytt om bekymringer knyttet til cruise-kapasiteten i Skudeneshavn.

Vurderer stopp

Han er den eneste som står på lønningslisten til kommunen for å ivareta turismen i Skudeneshavn, mens man på historiske Avaldsnes har ti medarbeidere som tar seg av besøkende. Hans Falnes Ellingsen mener det er en stor skjevfordeling av ressursene og at det nå er på tide at det også satses på turismen i Skudenes.

– Slik det er nå kan vi klare det med et nødskrik gjennom 2019-sesongen. Men om vi ikke får vesentlige endringer til 2020 der det er snakk om vesentlig økning så må vi si nei til cruisegjestene. Vi kan ikke ta i mot dem, sier han.

Frykter for kvaliteten

Selv om det er en drastisk beslutning å ta, mener museumsledern at det er bedre å kutte ut tilbudet til cruiseturistene enn å gi dem et tilbud som ikke er godt nok.

– Det tar tid å bygge opp et godt navn og rykte. Men det tar kort tid å rive det i stykker. Om noen har en dårlig opplevelse mens de er her, så ligger det ute på Instagram eller Facebook på få minutter.

Han mener byens navn og rykte står på spill ovenfor en cruisenæring som så langt har gitt gode tilbakemeldinger på opplevelsene de har fått i Skudeneshavn.

– Det er nesten slik at det er bedre å ikke levere et produkt enn å levere et dårlig produkt, gjentar han.

Får skryt

Styrelederen har lagt frem sine bekymringer for flere politiske gruppeledere i Karmøy og håper at de tar grep når budsjettet skal vedtas i desember. Skudeneshavn Næringsforening er også informert om situasjonen og har forståelse for at slitasjen er høy hos dugnadsgjengen på museet.

– Jobben de gjør på museet er formidabel. Enkelte dager så kommer det syv til åtte busser på en dag, i tillegg til vanlige turister. Vi kan ikke forvente at de fortsatt skal drive alt dette på dugnad, sier leder i Skudeneshavn Næringsforening, Ståle Landaas.

I likhet med Falnes Ellingsen mener han at Skudenes må prioriteres på lik linje med Avaldsnes.

– Vi ser også at Avaldsnes blir prioritert av kommunen, selv om flestepartene av turistene kommer til Skudenes, sier han.