Nå skal enda flere få høre Elinas stemme – Hnytt

Siste:

Elina Haavik Dale er ny spaltist i Karmøynytt.
Elina Haavik Dale er ny spaltist i Karmøynytt.

Nå skal enda flere få høre Elinas stemme

Elina Haavik Dale fikk nasjonal oppmerksomhet da hun i vår ble nektet adkomst til russetreffet i Kongeparken fordi hun måtte ha med seg personlig assistent. 19-åringen er kjent for sine sterke synspunkt og blir fremover fast spaltist i Karmøynytt.

– Jeg har opplevd mye som andre 19-åringer har aldri har opplevd, sier Elina Haavik Dale.

Hun legger ikke skjul på at livet med cerebral parese og epilepsi byr på en hverdag der hinderne står i kø, og har aldri vært redd for å si fra om hva hun mener om offentlig hjelpetilbud og manglende tilrettelegging i samfunnet.

Gir beskjed

Gjennom sin egen blogg og Facebook-sider har hun ytret seg med klar røst når livet føles ekstra urettferdig, som da russetreffet i Kongeparken i vår gikk i vasken da hun ble nektet adgang

«– Nå nå sitte eg her hjemma i mens alle de andre russene e klare for den kjekkaste helgå i russatidå ever! Eg kjenne eg e veldig frustrert, sint og lei øve at de ekskludere kun fordi eg har CP og et behov for assistanse. Og kor rettferdig e det da? At dei med ein funksjonsnedsettelse ikkje ska få delta?Alle barna gjekk på LS, unntatt Elina – hu blei hima..», skrev hun i fortvilelse.

Elina er avhengig av å ha assistent med seg på arrangementer som dette, og det var dette som skulle bli hindringen fra å delta på landsfesten sammen med sine jevnaldrene.

Reiselyst

Er det noe hun liker så er det å være sosial sammen med venner, enten de bor på Karmøy, i Haugesund eller London. Turer med fly går stadig til England hvor shopping og kos med venninnene står i høysete.

– Jeg elsker å reise, sier hun og forteller at noe av det beste er å besøke familiens bolig på Kreta hvor hun kan nyte solfylte dager i behagelige omgivelser.

– Smartere enn dere tror

Men som hun sier innledningsvis har livet vært langt fra noen dans på roser. 19-åringen forteller om en oppvekst der særlig tiden på barneskolen var krevende.

– Jeg var lite sammen med vanlige elever i oppveksten. Det var veldig ensomt, minnes hun.

Da Eline var 16 år tok hun et oppgjør på bloggen sin der hun snakket ut om livet med Cerebral Parese, om fremtiden for funksjonshemmede og personer som sitter i rullestol.I en video fortalte hun at mange tror at skaden hennes er noe som hindrer henne fra å gjøre det hun vil.

– «Ja, jeg sitter i rullestol, og ja, jeg snakker ikke perfekt. Men jeg er smartere enn dere tror. Jeg føler at alle med CP (cerebral parese, journ.anm), downs eller hva som helst blir sett ned på. Men jeg har hundrevis av av muligheter. Hvorfor sier du at jeg ikke klarer det, når du ikke har prøvd å finne ut hvem jeg er?»

Undervurdert

16-åringen bestemte seg for å legge ut videoen fordi hun føler at de som har en funksjonshemming blir undervurdert.

– Jeg følte for å snakke ut om temaet, da det er noe som tar opp en del av tiden min. Det er så mange som ikke vet og forstår nok om hvordan personer med funksjonshemming har det og «hvem de er». Vi blir undervurdert, og mange glemmer å se inn i oss som personer, likeverdig med mennesker uten funksjonshemming. Jeg tror dette er på grunn av mangel på kunnskap rundt temaet. Bloggen er en fin måte å dele viktig kunnskap med flere, og derfor bestemte jeg meg for at jeg ville dele den der, sier Elina.

Holder foredrag

Den siste tiden har hun også holdt foredrag om livet sitt. Dette er noe hun ønsker å fortsette med i tiden fremover.

– Etterhvert som jeg får mer erfaring har jeg lyst å reise på turne og holde foredrag. Jeg har lyst å dele mine erfaringer, sier hun.

Lang kamp

Til daglig bor Elina i en leilighet på Håvik der hun har alt tilrettelagt for en god hverdag. Gjennom brukerstyrt personlig assistanse BPA har hun til sammen 22 medarbeidere som jobber sammen med henne, til alle døgnets tider. Men slik har det ikke alltid vært for henne eller familien. Helt frem til i sommer har de kjempet for å få gjennomslag for rettighetene og til å få hjelpen de trenger for at hverdagen skal fungere.

– Jeg føler at det har vært utfordringer hele tiden og en lang kamp mot kommunen. Heldigvis har det løst seg nå, sier hun.

Spaltist

Dermed er alt lagt til rette for at hun kan gå ut og treffe venner, dra å kino, konserter og festivaler. Til sommeren går ferden til Kristiansand og festivalen «Palmesus», der favorittartisten, Maclemore skal opptre.

– Jeg er spent på om alt er tilrettelagt når jeg kommer dit, sier hun.

På Åkra videregående skole er ting lagt til rette for at hun skal ha et tilrettelagt studie og få yrkesrettet kompetanse. Gjennom Digijobb har hun oppdrag med å oversette tekster til symboler og lage informasjonsbrosjyrer som er tilgjengelig for dem som ikke lese vanlig skrift.

I tillegg skal hun ved jevne mellom fremover levere spalten «Elinas stemme» i Karmøynytt der hun belyser tema som opptar henne.

– Jeg er ikke redd for å stå frem med det jeg mener og jeg gleder meg til å begynne, sier hun.