– Vi må tørre å lage teater om Tengs-saken – Hnytt

Siste:

– Vi må tørre å lage teater om Tengs-saken

Den nye teatersjefen i Haugesund Teater, Morten Joachim, presenterte seg for publikum med sin selvbiografiske og kritikerroste forestilling på Karmøy kulturhus lørdag.

KULTUR: En drøy time før forestillingen begynner møter Karmøynytt Morten Joachim i den tomme salen på kulturhuset på Åkra.

Døgnet før var det solgt 14 billetter til forestillingen som solgte ut Festiviteten og som har fått strålende anmeldelser fra riksdekkende medier.

Morten Joachim er avslappet og fikser seg en kopp kaffe selv om klokken har passert 18. Han har gjort denne forestillingen mange ganger før – 125 ganger forteller han selv.

Men første gang på Karmøy.

– Det har jo litt med at jeg er ny her også da. Det går an å vise litt frem hvilket menneske en er. Det er jo en litt artig måte å presentere meg selv for et potensielt publikum, og så har vi jo veldig lyst til å få Karmøy til å innse at vi er deres teater også, sier han og tar seg en slurk med svart.

– Det heter Haugesund Teater, men det burde kanskje hete Haugaland Teater, for det er jo det vi er betalt for å gjøre, kommer det fra ham.

Han sikter til regionteateret, og ønsker å ta det på alvor å være ute i distriktene.

– Vi kan ikke bruke alle pengene våre på å turnere – det er dumt, men når det er slike forestillinger som dette, som er relativt enkle å ta med rundt, så synes jeg vi skylder regionen å vise at vi er et regionteater og ikke bare si det, mener Morten Joachim.

Må sette opp spennende titler

I åtte år har han levd av teater, og forteller selv at han klyper seg i armen hver dag for at får lov til å gjøre det han elsker.

– Det er helt magisk. Det tar jeg ikke for gitt, forteller han.

Derfor ønsker han å få full sving på teateret, og få distriktene til å interessere seg mer for teater.

– Jeg tror vi må sette opp titler som faktisk er spennende. Så klart vi skal gjøre litt klassisk teater og slik, men vi må tørre å sette opp titler som fenger litt, sier han før han tar seg en liten kunstnerisk pause.

– Vi må tørre å lage teater om Tengs-saken, og lage teater om Hydro. Og om junkie-town Haugesund. Det er det politiske. Men vi må også lage spennende og eksklusive stykker som folk føler at de helst ikke skulle gå glipp av. Det er artig med musikaler, men hvis en bruker alle pengene på musikaler, så blir det som å spise utrolig mye godteri i helgen også har du ikke mer penger til mat resten av uka.

Sterk historie

Men tilbake til forestillingen. «Fire begravelser og ett bryllup» er historien til Morten Joachim som tok ham nærmere 10 år å skrive.

– Folk kommer fra alle mulige samfunnslag, og jeg har lyst til å fortelle at teater ikke nødvendigvis bare behøver å være for kultureliten. Det er for alle mulige folk, og han som står på scenen som tilfeldigvis er meg, han kommer fra den relativt umøblerte delen av befolkningen, sier Morten Joachim og ler en smule.

– Det er en historie med bakgrunn fra et rusmiljø og kriminelt miljø som jeg tidvis var en del av selv også. Og så fant jeg en slags vei gjennom det og endte opp med å leve av teater av alle ting, forteller han.

Og til tross for 14 solgte billetter døgnet før, kom det til slutt nærmere 100 for å få med seg forestillingen.

Les mer i neste utgave av Karmøynytt.