– Hadde jeg vært i de andre partiene ville jeg vært smånervøs – Hnytt

Siste:

Helge Thorheim, Susan Borg og Trygve Hagland stiller til valg på Karmøylista i 2019.
Helge Thorheim, Susan Borg og Trygve Hagland stiller til valg på Karmøylista i 2019.

– Hadde jeg vært i de andre partiene ville jeg vært smånervøs

Det nye partiet Karmøylista er i full gang med å registrere nye medlemmer.

POLITIKK: – Det tikker inn med nye innmeldinger hver eneste dag. Det virker som om folk har ventet på at vi skulle starte registrering av medlemmer, sier Susan Borg.

Hun møter Karmøynytt sammen med Helge Thorheim og Trygve Hagland for å fortelle hvordan det går med etableringen av det nye partiet Karmøylista.

– Det meste er nå på plass av nettsider, Facebook-sier og andre ting som var viktig å orden på før vi begynte medlems-registreringen, sier hun.

Ønsker innflytelse

Det var i januar i år at de profilerte politikerne valgte å melde seg ut av Fremskrittspartiet, etter å ha blitt straffet av partiet som følge av håndteringen av Fjord Motorpark-saken. De tre som alle har lang erfaring i karmøypolitikken, har siden den gang stilt som uavhengige representanter i formannskap, hovedutvalg og kommunestyre. Etter valget i 2019 er ambisjonene tydelige;

– Ambisjonen er å få gjennomslag for den politikken man tro på. Den beste måten å få det til på er å være over 50 prosent av kommunestyret. Men jeg skal ikke si at det er vår visjon eller ambisjon. Men å få en så stor innflytelse at man kan gjøre en forskjell i samfunnet er viktig for oss, tilføyer han.

– Tror du at andre parti i Karmøy er nervøse for hva dere kan få til?

– Hadde jeg vært i de andre partiene så ville jeg ha vært smånervøs. De må ha lagt merke til den bølgen vi fikk etter utmeldelsene fra Fremskrittspartiet. Vi er spent på hvor mye som er sympati og hvor mange som er reelle støttepartnere til oss tre. Jeg har tro på det siste, men er veldig spent, sier Thorheim.

Kjernesaker

Det ferske partiet skal om ikke lenge sette ned en egen programkomite som skal stake ut kursen for hvilke konkrete saker de skal gå til valg på i 2019. Så langt er partiet tydelige på at blant annet næringsliv, eldreomsorg og skole er kjerneområdene de vil jobbe med fremover.

– Vi har satt opp grunnpilarene, men det er medlemmene som nå skal bli enig om saker som angår Karmøy. Det er det som er det fine med å få medlemmer fra by og bygd i hele kommunen, sier Borg.

Vurderte å gi seg

Hun legger ikke skjul på at tiden etter bråket i Frp har vært tøff og at hun flere ganger i løpet av våren vurderte å gi seg med politikk.

– Jeg kjente på at jeg var lei og ikke ville mer. Men etterhvert som vi har fått inn saker og jeg kjenner på engasjementet så føler jeg sterkt at jeg ikke kan gi meg. Hvem skal hjelpe alle som henvender seg da?, spør Borg.

Ombudsrollen

Den av de tre politikerne som har lengst fartstid i Karmøy er uten tvil Trygve Hagland. Han har ingen planer om å pensjonere seg fra politikk-tilværelsen og er særlig opptatt av ombudsrollen vervet fører med seg.

– Hadde det ikke vært for ombudsrollen så hadde jeg ikke orket å holde på i så mange år. I løpet av alle disse årene så har jeg tatt opp hundrevis av saker fra folk som har kommet og bedt om hjelp, sier han.

– Dersom man følger med i kommunestyret vil man ikke bli overrasket over konklusjonen om at det er vi tre som i størst grad har hatt den rollen. Et av de fire hovedavtrykkene våre skal være ombudsrollen, legger Thorheim til.

Hvem blir ordførerkandidat?

Både ham og Susan Borg har begge erfaring som varaordfører i Karmøy fra tiden i Frp. Ingen av dem er fremmed for å ta steget enda et hakk videre.

– Dere er alle tre profiler i karmøypolitikken. Hvem av dere blir ordførerkandidat fra Karmøylista?

– Offisielt så er ikke dette klart, sier Borg

– Vi har en representant her som er den fødte borgermester, sier Hagland og ser bort på Thorheim.

– Dette er en beslutning som skal tas i et forum. Men når man har gått inn i dette så ønsker man å være i en sentral posisjon, avslutter Thorheim.