– Julemarkedet er kanskje større enn 17. mai – Hnytt

Siste:

KLARE FOR JUL PÅ VEA: Hibbi Mannes, Tilda Mannes (7), Anita Didriksen, Brita Marie Kallevåg og Oda Sofie (2mnd) gleder seg til Jul på Vea.
KLARE FOR JUL PÅ VEA: Hibbi Mannes, Tilda Mannes (7), Anita Didriksen, Brita Marie Kallevåg og Oda Sofie (2mnd) gleder seg til Jul på Vea.

– Julemarkedet er kanskje større enn 17. mai

Fredag 30. november blir det nok en gang julestemning i Veavågen når Jul på Vea blir arrangert for sjette gang.

VEA: ­– Vi visste ikke hva vi satte i gang, men jeg tror kanskje at julemarkedet er større enn 17. mai, sier Hildbjørg «Hibbi» Mannes.

Store ord fra veabuen og initiativtakeren, men hun er klar på hva markedet betyr for bygda.

– Det samler bygda på en annen måte. En er lengre sammen og man er ikke like stresset som man er på 17. mai. Det er et treffpunkt for små og store, og det er ikke bare for bygdefolk. Det kommer folk fra hele bygda, men vi har også hatt folk fra Tysvær. Det ryktes jo, dette lille, koselige julemarkedet vårt, forklarer Mannes.

I år starter julemarkedet på fredagen i stedet for torsdagen og varer til og med søndag, og det er ikke tilfeldig.

– Det er mange veabuer som har flyttet vekk, og da blir det så lite hvis de bare skal få med seg litt av lørdagen. De har vært litt skuffet over det at det har vært stengt på søndagen når de har hatt tid, forklarer Anita Didriksen.

Får tre av kommunen

På vei opp til Sletten og Storhall Karmøy står det ett tre igjen, og det er tiltenkt årets julemarked.

– Kommunen har latt et tre stå igjen da de ryddet området her for at vi skulle få et tre. Det synes vi er stort og raust av kommunen, og så satser vi på at de kommer og leverer det til oss på plassen når den tid kommer, sier Mannes og smiler før hun skyter inn at de gleder seg til å pynte det.

– Det er liksom høydepunktet. Vi har julegrantenning og offisiell åpning på fredag, så da må det jo være litt fint, sier hun.

Garanterer julestemning

Fredag klokken 17.00 starter fakkeltoget fra Klippen til bodene, og klokken 17.45 spiller juniorkorpset før det blir offisiell åpning klokken 18.00 med julegrantenning, nissebesøk og godteposer til barna.

– Vi garanterer julestemning, kommer det fra Mannes.

Klokken 19.00 blir det også konsert med fullt band.

Nytt i år er også at det kommer til å være juletreutsalg.

– Det har vi ikke hatt før. Så vi oppfordrer folk til å kjøpe juletre på vårt marked, sier Mannes, før Didriksen tar over:

– Det er han samme som har stått oppe ved Veaveien i alle år. Thomas Reinertsen. Så det er det samme når du kjøper tre, for de er hugget på samme tid, forklarer hun.

Julemarkedet stod i fare

Det var i fjor at julemarkedet på Vea stod i fare for å måtte avlyses etter at Karmøy kommune ikke ville støtte arrangementet. Kommunen gjorde imidlertid helomvending.

– Vi skulle gå inn i et jubileumsår, så det var jo ikke kjekt, men så fikk vi jo støtte, og bygda og industrien stilte jo opp. Det var helt fantastisk, og vi fikk inn masse penger så vi lagte et fantastisk jubileum, mimrer Mannes.