Formbar-kunstnere med felles utstilling for første gang – Hnytt

Siste:

Bilde 1 av 10
Bilde 2 av 10
Bilde 3 av 10
Bilde 4 av 10
Bilde 5 av 10
Bilde 6 av 10
Bilde 7 av 10
Bilde 8 av 10
Bilde 9 av 10
Bilde 10 av 10

Formbar-kunstnere med felles utstilling for første gang

KOPERVIK: Lørdag formiddag åpnet salgsutstillingen «Må ikke tildekkes» på Kopervik kulturhus, der glasskunstnerne Eirin Bjørsland Hansen, Julie Shirani Kausland og Kirsten Vikingstad Storesund viser frem hver sine tolkninger over temaet. 

De tre driver til daglig Formbar Glassverksted og utstillingen i Kopervik er den første de har sammen under felles tema.

– Vi har jobbet med dette det siste halve året samtidig som vi har vår daglige produksjon, sier Kirsten Vikingstad Storesund.

Ulike

Hun kommer fra Torvastad og driver glassverkstedet sammen med sine to kollegaer i Haugesund sentrum.

– Utstillingen viser hvor ulike vi er som personer og hvordan vi jobber med glass og hvilket utrykk vi leter etter som kunstnere, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Kirsten Vikingstad Storesund med verkene der hun har brukt slipeteknikker.

Illusjon

Vikingstad Storesund viser selv frem to helt forskjellige utrykk og metoder under utstillingen som holder åpent frem til 15 november.

Mens noen av arbeidene tar for seg optisk glass hvor publikum blir utfordret på hva som er illusjon og hva som er virkelig, er andre verk laget ved hjelp av blant annet slipeteknikk.

– Her har jeg ikke blåst noen ting, – har kun hentet ut mye glass og formet med verktøy. Har kjølt ned og gjort etterarbeid med sliping. Deretter har jeg tatt dem med til Hadeland for å få dem syrevasket, forklarer hun.

I følge Vikingstad Storesund krever det fagkompetanse både som glassblåser og sliper for å skape denne kunstene, noe hun har opparbeidet seg gjennom mange år.

(Saken fortsetter under bildet)

Ved hjelp av teknikker skaper kunstner, Kirsten Vikingstad Storesund illusjoner i glasskulen.

Bred utdanning

For ti år siden dro hun fra Karmøy til Sverige for å ta grunnutdannelse i glasshåndverkerfaget. Deretter gikk ferden til en glassmester på Østlandet hvor hun tok fagbrev som glassblåser, og senere til det danske kunstakademiet på Bornholm. I løpet av sine tre år på den danske øya spesialiserte hun seg innen glasskunst og glassdesign. 

– Glad og stolt

Når har hun landet hjemme på Haugalandet og stortrives i selskap med sine kollegaer i deres felles verksted. Både denne og neste helg blir de å treffe i galleriet i Kopervik og fra 17 november åpner de et eget juleutsalg i butikken de driver sammen.

– Jeg er veldig heldig som får arbeide sammen med de to andre. De har flyttet til Haugalandet bare av den grunn at vi skal drive sammen. Jeg er veldig glad og stolt over at vi har fått det til så langt, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Overflater har vært et tema de tre glasskunstnerne har jobbet med i forbindelse med utstillingen.

Egne design

De tre lever nå av inntektene fra arbeidet deres ved Formbar og kunstnerne er ikke redde for å åpne dørene for alle som har lyst å se og lære mer om teknikkene de bruker. Så langt har flere lokale bedrifter sendt ansatte på «blåtur» og besøkt til verkstedet, og lokale firma bestiller produkter hvor de kan få skreddersydd sine egne design.

– Det er konstant noe som skjer i miljøet vårt og vi ønsker å ha det slik at vi utfordrer hverandre, sier 30-åringen.

Utstillingen på Kopervik kulturhus varer frem til 15 november.