– Jeg kommer til å huske dette for resten av livet   – Hnytt

Siste:

Alida Solvang, Marte S. Johannessen og Are Utbjo gleder seg til premieren på Fame.
Alida Solvang, Marte S. Johannessen og Are Utbjo gleder seg til premieren på Fame.
Kent Olsen

– Jeg kommer til å huske dette for resten av livet  

Tirsdag 6. november skal over et år med jobbing vises frem i Festiviteten. Da har Karmøy kulturskole premiere på musikalen Fame.

KULTUR: Inne i Blackboxen i Kopervik jobbes det på spreng for å få alt klart til premieren på musikalen Fame neste uke.

21 elever fra kulturskolen har siden september i fjor jobbet med musikalen, og de siste ukene har øvelsene blitt både lengre og hyppigere, noe elevene Alida Solvang (15) fra Åkra og Are Utbjo (17) fra Kopervik har merket.

– Jeg synes det er kjempegøy, men en merker at en ikke har masse tid til å være med venner så mye på fritiden. Men jeg har fått det til å funke, så det går ganske fint, sier Solvang, før Utbjo tar over:

– Det er jo verdt det. Det er jo utrolig gøy og jeg lærer så mye.

Solvang spiller Iris Kelly, en «spydig ballerina» forklarer hun, mens Utbjo spiller Schlomo, som er en begavet musiker som blir til en rockestjerne.

Selv kjenner de seg ikke helt igjen i karakterene.

– Kanskje litt. Når du går på dans lenge, så ser de yngre kanskje mer opp til deg, men jeg føler ikke at jeg er spydig, sier Solvang og ler.

– Jeg vet ikke om jeg kan kalle meg musiker. I hvert fall ikke en begavet en. Og det med rockestjerne. Rock er greit å høre på, men det er ikke favorittsjangeren min, sier Utbjo.

De ser likevel på det som en fordel at det skiller litt mellom dem og karakterene sine.

– Det som er litt kjekt med teater er at du kan være noen andre enn deg selv og du kan overdrive følelser og slikt, forklarer Solvang.

Blir en opplevelse

Foreløpig har ikke Solvang kjent på nervene til tross for at premieredatoen nærmer seg med stormskritt, men for Utbjo er saken en helt annen.

– Jeg er allerede nervøs, men jeg er nesten glad for det. Det betyr at jeg er spent over det. Det er egentlig en god følelse. Da bryr en seg om det en jobber med, sier han, før Solvang skyter inn:

– Det er jo en opplevelse. Du har holdt på med det så lenge. Jeg kommer til å huske dette resten av livet tror jeg. Det er den første musikal jeg er med på, sier hun, og tror at nervene kommer når de skal til Festiviteten.

Elevene øver for fullt opp mot forestillingene.

Høyt nivå

Kulturskolelærer Marte S. Johannessen kjenner selv på nervene, men har stor tro på at det kommer til å gå bra om en drøy uke, og allerede søndag flytter de inn i Festiviteten for å gjøre siste forberedelser til de fem forestillingene.

– Da går det i ett sett, sier Johannessen.

Allerede er det blitt solgt en del billetter, men de ønsker å selge mer.

– Det er jo en stor sal. Og det er en fantastisk forestilling. Det er høyt nivå på elevene i år, så jeg vedder på at det kommer til å bli en opplevelse for de som kommer og ser på, sier Johannessen videre.

Hun har selv vært med som skuespillerinne på musikaler i ungdommen, og merker at det er utfordrende å være på den andre siden av bordet.

– En har jo lyst til å være med av og til, men det er en veldig lærerik jobb, og kanskje det er positivt å ha noen som har vært id et selv også for elevene, sier hun.

– Hva er det som er så spesielt med Fame?

– Det er på en måte en tidløs musikal. Det jeg tenker er at den tar opp problematikk som gjelder både livet og ungdom, det med å finne seg selv og sin identitet og relasjonsproblemer. Den tar opp sårbare temaer som rus, det å ikke passe inn og prestasjonspress. Det tror jeg er veldig aktuelt nå, spesielt med tanke på «generasjon prestasjon» som mediene skriver om, mener Johannessen.

Første forestilling er tirsdag klokken 18.00.