Hemmingstad beskyldes for spillerjuks – kan få poengtrekk og rykke ned – Hnytt

Siste:

GÅR USIKKER UKE I MØTE: Her jubler Hemmingstad-spillerne for opprykk fra 6. divisjon i 2015. Om laget får poengtrekk kan de være i samme divisjon i 2019.
GÅR USIKKER UKE I MØTE: Her jubler Hemmingstad-spillerne for opprykk fra 6. divisjon i 2015. Om laget får poengtrekk kan de være i samme divisjon i 2019.

Hemmingstad beskyldes for spillerjuks – kan få poengtrekk og rykke ned

Hemmingstad har skapt mange overskrifter gjennom sin korte klubbhistorie. Nå trues klubben med nedrykk til 6. divisjon etter at Åkra 2 klaget haugesundsklubben inn for fotballkretsen.

FOTBALL: Sesongen er over på fotballbanen på nivå seks i det norske seriesystemet. Men lysene slukkes ikke på styrerommene.

Under torsdagens sesongavslutning sikret Hemmingstad plassen i 5. divisjon avdeling 4, mens Åkra 2 må spille kvalifisering mot Vats 94/Skjoldar for å berge plassen i divisjonen. Kolnes endte på jumboplass med 16 poeng, med henholdsvis to og fire poeng opp til Åkra 2 og Hemmingstad.

Blir Hemmingstad straffet med nedrykk?

Nå er det plutselig usikkert hvem som må ta den tunge veien ned i 6. divisjon, da Hemmingstad kan bli straffet som følge av bruk av ikke-spilleberettige spillere.

Det bekrefter lagleder for Åkra 2, Hans-Jacob Reinlund Sæther, overfor Hnytt.

– Det var faktisk Avaldsnes som ba oss følge med på hvilke spillere Hemmingstad brukte mot oss (3-3-kamp på Åkra 1. oktober, red. anm.). Dette fordi Avaldsnes hadde oppdaget at Hemmingstad hadde brukt en suspendert spiller i kampen mot dem, men vært for sene med å klage, sier Reinlund Sæther om kampen som endte med at Hemmingstad slo Avaldsnes 2-1 i midten av september.

Blåtrøyene fra Karmøy oppdaget at flere Hemmingstad-spillere ikke hadde sonet karantene etter Avaldsnes-kampen, og la inn protest. Åkra var nemlig av den oppfatning at karantener skulle sones så fort de ble oppdaget.

– Vi krysset av for protest siden ingen hadde sonet karantene frem til da. Men vi misforsto tydeligvis regelverket. Ifølge kretsen skulle denne spilleren kun stått over påfølgende kamp, noe han altså ikke gjorde. Først etter det hadde vedkommende eventuelt vært spilleberettiget, sier en noe forundret Åkra 2-lagleder.

Åkras protest ble altså avvist av Rogaland Fotballkrets, skriver daglig leder Erik Løland på e-post til Hnytt.

– Men Hemmingstad har en sanksjonssak som skal opp til vurdering.

(Saken fortsetter under bildet)

ÅKRA 2 I AKSJON: Thormod André Sørby (t.v.) i kamp med Richard Vea under fjorårets oppgjør mellom Åkra 2 og Vea. Nåværende Djerv 1919-trener og opprykksjagende Endre Eide i bakgrunnen.

Benekter å ha gjort noe galt 

Milenko Caceres, spillende trener (sammen med Dino Brakic, red. anm.), styremedlem og en av stifterne av Hemmingstad, mener de ikke gjorde noe ulovlig i kampen mot Avaldsnes.

– Mot Avaldsnes mener de at vi brukte en suspendert spiller, men det stemmer ikke. Laglederen vår var ikke til stede på kampen og førte derfor bare opp de samme spillerne som utgjorde kamptroppen i forrige kamp (mot Torvastad, red. anm.). I tillegg er det en regel som sier at en protest skal skje innen tre dager. Det nytter ikke å klage to uker etterpå, sier Caceres.

På fotball.no står det imidlertid at spilleren det gjelder fikk se det gule kortet både mot Avaldsnes og Torvastad. Det var vedkommendes fjerde og femte kort for sesongen.

– Hvordan forklarer du det?

– Vi har hatt kontakt med kretsen om hva som skjedde på Avaldsnes. Vi sover godt om nettene med den forklaringen vi har gitt dem, sier Caceres, uten å svare på spørsmålet.

Avaldsnes brukte også suspendert spiller

Caceres kontrer med at Avaldsnes også spilte samme kamp med en spiller som skulle stått over.

– Vi har tatt kontakt med Avaldsnes og venter på svar, sier han.

Når sportslig leder i Avaldsnes, Stian Eikesdal, konfronteres med påstanden, er han først uvitende til saken. Etter en gjennomgang finner han ut at Avaldsnes brukte en spiller som skulle ha sonet karantene.

– Det stemmer at en spiller skulle ha stått over mot Hemmingstad. Der dreit vi oss rett og slett ut, sier Eikesdal, som understreker at dette ikke var bevisst.

Erik Løland i Rogaland Fotballkrets får først høre om dette av Hnytt.

– Dette er ukjent for meg. Det foreligger ingen protest hos oss.

Avaldsnes-trener Einar Augvald Utvik informerte Eikesdal etter kampen om at Hemmingstad hadde brukt en suspendert spiller.

– Da spurte jeg han om vi skulle legge inn protest, men Einar mente det ikke hadde noe å si for oss med tanke på tabellsituasjonen. Derfor gjorde vi ikke noe med det.

Eikesdal forteller at han tror det var Avaldsnes-spillere som gjorde Åkra 2 oppmerksomme på hvilke spillere Hemmingstad tok i bruk mot Åkra 2 tidlig i oktober.

Spilte selv ulovlig

I tillegg til to andre Hemmingstad-spillere, er Caceres selv en av de som skal ha spilt kamper uten å være spilleberettiget. Han hevder at han har misforstått og at han dermed stod over etter sitt tredje, og ikke fjerde, gule kort, som er nytt av året.

Når Hnytt sjekker, så viser det seg imidlertid at den tidligere Åkra- og Kopervik-spilleren ikke stod over etter noen av de to kampene.

– Da må jeg bare gjenta meg. Vi har hatt en fin dialog med kretsen om denne saken og kommet med vår versjon, sier Caceres, før han kommer med en tirade mot Avaldsnes:

(Saken fortsetter under bildet)

HEVDER SIN USKYLD: Spillende trener og styremedlem Milenko Caceres mener Hemmingstad ikke har gjort noe galt.

– Når det gjelder Avaldsnes, så var det en hendelse da vi spilte mot toerlaget deres i 7. divisjon i 2014. Da brukte de en A-lagsspiller under falskt navn. De trodde vel at vi ikke skulle oppdage det, men vi tok det opp med kretsen og fikk så vidt gjennomslag og ble tilkjent en 3-0-seier. Da hadde vi til og med bildebevis, og denne spilleren har i tillegg spilt for oss.

Eikesdal begynte i jobben i Avaldsnes så sent som i år, men sier:

– Hvis de har fått gjennomslag for det, stemmer nok dette. Jeg har ikke grunn til å tro at Hemmingstad kommer med falske påstander, sier han.

Saken opp til vurdering i kretsstyret neste uke

Tilbake til 3-3-kampen mellom Åkra 2 og Hemmingstad på vest-Karmøy i starten av oktober. Der ble samtlige bortelagsspillere erklært spilleberettiget.

Åkras protest på at flere Hemmingstad-spillere, i flere kamper, skal ha spilt til tross for karantene, ble avvist.

I neste uke kommer avgjørelsen, melder Erik Løland i Rogaland Fotballkrets.

– Sanksjonssaken mot Hemmingstad skal opp til vurdering av kretsstyret i midten av neste uke. Før den tid vil jeg ikke uttale meg om dette, skriver Løland i e-posten til Hnytt, uten å ville si om laget kan få poengtrekk, og da i verste fall rykke ned.

Hans-Jacob Reinlund Sæther, lagleder på Åkra 2, har vært i kontakt med fotballkretsen:

– Kretsen skriver at ut ifra de opplysningene de har fått i saken, har ikke Hemmingstad fulgt regelverket. Derfor er det varslet en sanksjonssak, forteller Reinlund Sæther, som spår følgende:

– De får sikkert en straff av et eller annet slag, men hvilken er jeg usikker på, sier han, uten å spekulere i om Hemmingstad kan få poengtrekk.

Pr. i dag forbereder Åkras nest beste lag seg på kvalifiseringskamper mot Vats 94/Skjoldar, sier laglederen.

– Vi regner med å spille kvalik.

Føler at alle skal ta Hemmingstad

Milenko Caceres er litt oppgitt over at det «alltid» er noe med Hemmingstad.

– Hvis folk har lyst til å levere inn protester, får de gjøre som de vil, men det er tydeligvis alltid noe å sette fingeren på når det gjelder oss. Hvert år kritiserer folk i lokalfotball-miljøet oss, fordi vi er en liten klubb med små ressurser, sier Caceres og fortsetter:

– Jeg synes det er litt trist. Det klages på at vi er sånn og sånn. Jeg synes folk må seg selv i speilet. Det er teit hvordan store klubber som Avaldsnes og Åkra opptrer.

Neste uke kommer altså avgjørelsen fra Rogaland Fotballkrets. Milenko Caceres velger å sitte rolig i båten.

– Det får nesten bare gå som det går, og vi blander oss ikke oppi det. Vi får bare se hva som skjer, avslutter han.

PS! Artikkelforfatteren har spilt for Kopervik 2 i samme avdeling som Hemmingstad, Åkra 2 og Avaldsnes denne sesongen.