70 kunstnere til Karmøyutstillingen – Hnytt

Siste:

John M. Osnes (t.v.) og Inge Gilje, her med et knippe av utstillernes bilder.
John M. Osnes (t.v.) og Inge Gilje, her med et knippe av utstillernes bilder.

70 kunstnere til Karmøyutstillingen

Førstkommende lørdag går startskuddet for den 44. utgaven av Karmøyutstillingen, og det er med 70 kunstnere på plakaten.

KUNST: I helgen fylles Kopervik videregående skole med 240 bilder når Karmøyutstillingen inviterer til kunsthelg med 70 kunstnere fra hele landet.

– Vi liker å gjøre det, og vi ser hvor begeistret folk som kommer på utstillingen hvert år blir, og det er masse kjensfolk for oss. Det er veldig gøy, forteller John M. Osnes, som har vært med i rundt 20 år, og som regner med at det kommer rundt 2500 besøkende årlig.

Mye har skjedd siden oppstarten i 1975, da 15 kunstnere stilte ut 50 bilder under den første utstillingen.

– Det gikk bra det, kommer det fra Gilje, som har holdt på med utstillingen hvert år og sett den utvikle seg i årenes løp.

Med seg i år har de blant annet fått med seg lokale kunstnere som Nina Sandøy, Brian Wallace og det de omtaler som «vår trofaste Knut André Vikshåland».

Masse kunst

Med 240 bilder som skal henges opp regner gutta med at det blir litt av en utfordring frem til åpningen på lørdag.

– Det er jo flotte lokaler, men de blir kanskje litt for små når vi har 240 bilder. I fjor hadde vi 223 bilder og det har ligget rundt det. Da synes vi det er nok når vi skal henge dem opp, men vi får heldigvis plass til alle, sier Osnes, før Gilje skyter inn:

– De henger tett i tett.

Likevel er de godt fornøyd med lokalene, og har ingen planer om å flytte på seg.

– Nei, det er ingen plass på Karmøy som har så god plass. Det må være i en idrettshall, men der er det ikke vegger til å spikre på, sier Gilje.

Går til kampen mot narkotika

Det er Lions Club Karmsund som arrangerer utstillingen, og overskuddet går til veldedige formål.

– Blant annet har vi støttet kampen mot narkotika, forteller Osnes.

Da hjelper det også at de selger godt på utstillingen, som har bilder priset fra 300 kroner og oppover til i underkant av 100.000 kroner.

– Vi selger rundt 50 prosent av det vi henger opp. Det er ganske bra, men hva vi klarer i år det vet vi ikke. Det må vi alltid ha en spenning rundt, sier Osnes.

Leter etter nye kunstnere

Selv om kapasiteten på utstillingen er sprengt, og de må si nei til flere kunstnere, leter de likevel etter nye ansikter på kunsthimmelen.

– Vi leter litt etter nye kunstnere, selvfølgelig. Men det skal jo passe med det vi holder på med, så det er ikke alltid lett å finne de rette. Vi jobber med det at vi skal fornye oss hele veien, avslutter Osnes.