– Jeg må klype meg litt i armen – Hnytt

Siste:

– Jeg må klype meg litt i armen

I slutten av september fikk tidligere Karmøy-ordfører Aase Simonsen ny innkalling til Stortinget. Nå er hun på plass i hovedstaden og klar for lange dager med politiske diskusjoner og spørsmål.

OSLO: Både åpningen av det 163. storting og trontaledebatt fant sted under Aase Simonsens første uke på Stortinget. Hvis alt går etter planen, skal hun være vararepresentant for Tina Bru, som er i permisjon, frem til juni neste år. Bru er andre nestleder i energi- og miljøkomiteen.

– Heldigvis fikk jeg fem uker her før sommeren, noe som har hjulpet veldig. Det er likevel litt annerledes å komme inn nå. Det er fullt kjør med konstituering, åpning av det 163. storting og masse møter. Det blir lange dager, sier Aase Simonsen.

– Hvordan føles det når du går inn på Stortinget?

– Jeg må klype meg litt i armen. Tenk at jeg får være her! Jeg sitter ikke bare og ser på, men jeg sitter i salen og har talerett. Jeg kan ta ordet og være med å påvirke. Det er ærefullt rett og slett. Jeg har gledet meg veldig til å komme inn. Det blir spennende å være så tett på der tingene skjer og der politikken utformes.

(Saken fortsetter under bildet)

Aase Simonsen i stortingssalen under Erna Solberg sitt innlegg under trontaledebatten.

– Må tørre

Bare tilfeldigheter gjorde at Simonsen ble aktiv i politikken. På midten av 90-tallet fikk hun en forespørsel fra tanten til eksmannen sin om hun hadde lyst å engasjere seg politisk. Med årene har politikken blitt mer interessant.

– Hvordan har samfunnet vårt blitt slik det er blitt? Hvordan vil vi ha det fremover? Det er store spørsmål og store ting å finne ut av. Det kan virke litt overveldende å skulle engasjere seg. Vi prøver jo å få flere med i politikken fra ulike samfunnslag, for vi trenger alle typer mennesker. Vi jobber også med å øke antall kvinner som vil stå på listene, sier Simonsen og legger til:

– Vi føler nok at vi ikke kan nok om alt. Men så handler det for det meste om å hive seg ut i noe du ikke har mulighet til å vite alt om der og da. Veien blir til mens man går. Du finner ut av ting. Du må bare tørre. Jeg synes jo selv det er litt overveldende å være her. Alle de andre har vært her minst ett år og har vært på både studieturer og komitéreiser hvor de har lært mye og innhentet masse informasjon. Siden jeg er vara har ikke jeg fått dette med meg. Så jeg må bare hive meg ut i det, jobbe på og tenke at det kan gå godt dette óg.

Drømmen om en plass på Stortinget har også kommet de siste årene. Da hun meldte seg inn i politikken i Karmøy, så var det på Karmøy hun hadde tenkt å være.

– Det har jo litt med livssituasjon å gjøre. Jeg så ikke for meg å reise vekk mens datteren min var yngre. Nå bor jeg alene og har ingen andre å ta hensyn til sånn sett. Jeg er i min tredje periode med både kommune- og fylkespolitikk. Jeg fikk muligheten til å stille som ordførerkandidat i Karmøy og var ordfører fra 2011 til 2015, noe jeg er veldig stolt over.

 Etter hvert kom muligheten til å stå som vara på stortingslisten. Jeg var veldig usikker på om jeg kom til å få innkalling i det hele tatt, men nå er jeg altså her. Og dette vil gi meg god erfaring og lærdom som nok vil komme til nytte i mitt videre politiske liv.  

Hun forteller at det har vært mange oppturer og nedturer i løpet av årene i politikken. I vinter tenkte hun mye på om hun skulle stille til valg i neste omgang igjen.

– Jeg har gått noen runder med meg selv. Jeg har vært inne på tanken om å få meg en helt annen jobb og legge politikken på hylla, men så kom Karmøy Høyre og ville ha meg på førsteplass igjen som ordførerkandidat. Det syntes jeg var fantastisk kjekt og motiverende. Det sa jeg ja til, men det gikk ikke som vi hadde tenkt. Det ble Tor Kristian Gaard som ble valgt der.

Simonsen har tatt plass på Tina Bru sitt kontor. Bru er i permisjon frem til juni neste år.

Fortsetter i lokalpolitikken

Selv om Simonsen nå kommer til å tilbringe mye tid i Oslo kommer hun til å fortsette i lokalpolitikken hjemme på Karmøy. Hun skal fortsette å være leder for hovedutvalg for oppvekst og kultur

– Jeg har sagt at jeg forsøker å prioritere møtene hjemme og ivareta de vervene mens jeg er på Stortinget. Jeg kommer derimot til å be om permisjon fra fylket.

– Hva tenker du om fast plass på Stortinget i fremtiden?

– Jeg tar fire år av gangen. Nå står jeg som vararepresentant for Rogaland frem til 2021, og så skal det nye nominasjonsrunder til. Slik jeg ser det nå, så ser jeg helt klart at jeg tror jeg kan trives godt her inne, men det er jo ikke bare opp til meg. Jeg må selvfølgelig ville det, men du skal også ha tillit hos velgerne samt dine egne folk for å få lov til å fortsette i et slikt verv. Selv om du har hatt gode posisjoner tidligere, så er det ingen selvfølge at du får samme posisjon i neste omgang.

– Hvor viktig er dette vikariatet for deg som politiker?

– Det gir meg jo enormt mye erfaring. Hvis jeg skal være her helt frem til juni, så vil det klart være med og gjøre meg til en bedre politiker. Jeg får lov til å bruke dagene mine på å tilegne meg ny kunnskap og formidle politikken vår.

Klima- og miljøspørsmål

Det er mange saker Simonsen brenner for. Nå ser hun frem til å sette seg inn i flere saker som omhandler olje, energi, klima og miljøvern.

– Jeg synes det er en spennende komité jeg har havnet i. Vi har en jobb å gjøre når det gjelder å ta vare på jorda vår. Jeg ser frem til å jobbe med klima- og miljøspørsmål, spesielt med tanke på det som går på forvaltning av havet. Hvordan skal vi utnytte de ressursene vi har som havet gir oss på en bærekraftig og miljøvennlig måte? Hvordan få bukt med all plasten i havet? Verden skal være et godt sted å være også for kommende generasjoner, sier hun.

– I tillegg vil jeg gjerne være en pådriver for det som er viktig for vår region og vårt fylke. Vi skal leve av «oljå» i mange flere år. Og jeg er ellers veldig opptatt av det felles prosjektet som heter Norwegian Clean Energy Cluster på Haugalandet og ny vei til Husøy, for å nevne et par viktige lokale saker, fortsetter Simonsen.

En liten «fresh up» før neste møte.

Hybelliv

Politikeren trives godt i storbyen. Hun har tidligere bodd i Oslo og har både familie og venner i byen. Datteren hennes bor også i Oslo.

– Jeg har ikke fått tid til å treffe henne ennå, men hun hadde vært og låst seg inn på hybelen min og satt inn smørbrød i kjøleskapet og hengt opp bilder på veggen til jeg kom. Det var veldig koselig.

– Hvordan er hybel-livet?

– Joda, jeg er der og sover. I kjøleskapet har jeg en pakke rugsprø og en ostetube med magerost, som jeg hadde med meg fra Karmøy, ler hun.