Regner med å doble produksjonen til neste år – Hnytt

Siste:

Pilene peker oppover for Seagarden på Husøy. Her med Henriette Ustad Johannessen, Mette Hemnes og Rune Paulsen.
Pilene peker oppover for Seagarden på Husøy. Her med Henriette Ustad Johannessen, Mette Hemnes og Rune Paulsen.

Regner med å doble produksjonen til neste år

Seagarden på Husøy begynte i fjor å satse på helse- og ernæringsprodukter. Det resulterte i et omsetningsbyks på nesten 50 prosent.

NÆRINGSLIV: Bedriften på Husøy med sine 33 ansatte har aldri gått i pluss. Det legger ikke Rune Paulsen fra Seagarden skjul på heller. Men etter flere år i minus peker pilene endelig oppover.

– I mange år har vi hatt en jevn omsetning, men så fikk vi en omsetningsøkning i fjor på nesten 50 prosent. I år øker vi med 50 prosent igjen, og det kommer vi til å gjøre til neste år også, forteller Paulsen.

– Hva er grunnen til det?

– Vi har jobbet i mange år med flere kunder, og så har vi for alvor begynt med helse- og ernæringsprodukter. Det har vi ikke hatt før, men vi har også vekst på all områder. Til neste år så kommer vi til å passere 100 millioner i omsetning, og da begynner vi å tjene penger, forteller Paulsen, som samtidig informerer om at de kommer til å gå i minus i år også.

Skal investere mye

Fabrikken på Husøy er den desidert største av de tre som er eid av selskapet. De to andre er basert i Tromsø og Senja.

Etter at fabrikken la om til matproduksjon i 2011 har det ikke vært lukt fra fabrikken, og fra 2012 begynte de å investere i utstyr. Paulsen anslår at det er blitt investert nærmere 300 millioner.

– Mye av pengene er investert etter 2012. Vi har satt opp ny linje til produksjon og mye penger er lagt inn i kollagen-delen, men det er også investert penger i drift i forhold til markedsarbeid, sier han.

Det stopper heller ikke med det, for fabrikken har planer for fremtiden.

– Her har vi en fabrikk på 3.500 kvadrat som vi ønsker å bygge ut. Det står forhåpentligvis klar til neste sommer. Vi skal bygge ut østover, og vi regner med å sette spaden i jorden i slutten av november, forteller Paulsen, som opplyser at de venter fortsatt på godkjenning fra kommunen.

– Hvor mye kommer det på?

– Det kommer vel på en 35-40 millioner, sier han.

Store vekstmuligheter

Gjennombruddet til fabrikken kom for to år siden da de etter flere år med mye frem og tilbake klarte å utvikle et kollagenprodukt de var fornøyd med.

– Vi bestemte oss i forfjor at vi skulle virkelig få til å lage et tipp topp produkt, og det klarte vi. I år produserer vi 150-200 tonn, men til neste år er det budsjettert med 400 tonn, forteller Paulsen, som merker at det er en etterspørsel i markedet til produktet.

Likevel er den største delen av produksjonen fortsatt marine pulver som brukes til smaksingredienser til matprodukter.

– Det er fisken i ei fiskesuppe for eksempel, eller reken som er blitt tilsatt i et snacksprodukt i Asia. Eller buljonger for å nevne noe. Det er det den største delen av omsetningen går til i dag, sier Paulsen.

Skal ikke lukte

For at produktet skal være i så god stand som mulig bruker de ferskfryst råvare fra filetindustrien.

– Det er bitene de skjærer av, så kvaliteten vi bruker på fabrikken er den sammen som en har på kjøkkenet sitt når en skal lage fiskemat, forteller kvalitet- og sikkerhetsmanager Henriette Ustad Johannessen.

– Så hvis det kommer vond lukt inne på våre fabrikker så begynner vi å lure på hva som skjer og da må vi sjekke. Det er veldig viktig for oss at kvaliteten av råstoffet er tipp topp, forklarer Johannessen videre.