«– Så får vi altså en liten ekstrabonus med nesten 20 grader og strålende solskinn et par dager» – Hnytt

Siste:

«– Så får vi altså en liten ekstrabonus med nesten 20 grader og strålende solskinn et par dager»

HARALDSPLASS: HØSTEN

Sommeren kommer på en kort men merkbar visitt nå midt i høstferien skal vi tro værvarselet slik det er mandag kveld. Jeg hørte noen si at stormen Knud hadde tatt med seg sommertemperaturene og etterlatt oss i høstens kalde varetekt, men så får vi altså en liten ekstrabonus med nesten 20 grader og strålende solskinn et par dager slik at høstfargene virkelig kommer til sin rett. Da er det godt å ha høst-feriere!

Men mens den første vinterdagen lurer like om hjørnet på primstaven, er det egentlig så vidt høsten er kommet i gang. Men når starter høsten? På kalenderen starter høsten 1. september. Høstjevndøgn som var 22.september i år, høres direkte høstlig ut. Men  nei, her hos oss på Haugalandet starter ikke høsten før 5.oktober. Da får sommeren avløsing. Akkurat i tide til at vi kan kalle ferien vi nå har, for høstferie.

Det handler om på hvilken måte vi definerer begrepet høst. Kalenderen og 1.september kunne vært en måte, høstjevndøgnet kunne vært en annen og tidspunktet når naturen skifter farge en tredje. Men den mest solide og vitenskapelige definisjonen på når høsten begynner, er den som meteorologene og klimaforskerne har laga: Når døgnmiddeltemperaturen er mellom 0 og 10 grader og temperaturen er fallende i perioden, da er det høst.

Det er temperaturer målt mellom 1961 og 1990 som ligger til grunn for at normal-høsten hos oss begynner 5.oktober. I Oslo kommer høsten 21.september, Trondheim 8.september, Tromsø 25.august og Vadsø 8.august i følge den klima-meteorologiske definisjonen på når vi har den første høstdagen. For oss som er glade i fjellet er denne meteorologiske definisjonen på hva som er sommer og hva som høst litt negativ fordi  den utelukker sommer i fjellet.  Temperaturene, selv når kalenderen viser høgsommer, er for lave.

Den meteorologiske definisjonen på hva som er sommer er en døgnmiddeltemperatur på 10 grader eller mer. Det betyr for oss at sommeren starter 20. mai og varer til 5.oktober. Det var vel en slik sommer vi hadde i år? Måtte den etablere seg som normalen for hvordan somrene våre bør være; i hvert fall når det gjelder temperaturene.

Så skal jeg nå nyte høstsola på fjellet, beundre høstfargene på myra og se de høstgule bjørkene speile seg i vatnet nedenfor. Samtidig skal jeg selvsagt se om haren som stadig hopper over myra, har begynt å forberede seg på vinteren. Det bør den gjøre, for allerede søndag er det den første vinterdagen på primstaven. Jeg ser ikke bort fra at datoen 14.oktober kan være en realistisk første vinterdag for haren min på fjellet, men på Karmøy holder ikke de gamle værsymbolene fra primstaven.

For langs kysten her sør er det ikke vinter i det hele tatt. For at det skal være vinter, må døgnmiddeltemperaturen være under 0 grader. I Rogaland ligger døgnmiddeltemperaturen i februar, som er den kaldeste måneden, på 1 plussgrad. Altså er det ingen vinter hos oss i meteorologisk forstand. Vi går rett  fra høst til vår.

Savner du vinteren kan du dra til Midtlæger på Haukeli. Der er første vinterdagen 26. oktober. Eller til Sauda der den første vinterdagen er 6. desember. En fin julepresang om snøen skulle komme samtidig.

Men nå nyter vi høsten. Den har bare vart i fem dager. Måtte resten bli flott.