– Det blir ytterligere dyrere å ha lån – Hnytt

Siste:

– Det blir ytterligere dyrere å ha lån

ØKONOMI: De fleste får litt mer igjen, men de som er høyt belånt bør forberede seg på økte kostnader.

Det forteller Brit Lise Steinkjellå som er banksjef i SpareBank 1 SR-Bank etter dagens fremleggelse av statsbudsjettet. 

 Vi har mer gjeld, og nå er personskatten satt ned nå til 22 prosent. Samlet sett har personskatten gått ned 6 prosent de siste årene og i tillegg har det vært betydelig reduksjon i formueskatten. Når personskatten går ned går også effekten av skattefradrag på renten ned, og dermed har lånene i praksis blitt dyrere. Nå kommer gjerne flere renteøkninger i tillegg. God planlegging i forhold til privatøkonomien framover blir viktigere enn før, sier hun. 

Vinnerne

I følge Steinkjellå er dem som har høyest inntekt som kommer best ut av det. Vinnerne blir dermed pensjonist ekteparet og høy-inntektsfamilien.

– Pensjonistekteparet er desidert den største vinneren fordi kombinasjonen av personskatten og særskilte skattefradrag for pensjonister øker litt.  Den enslige pensjonisten kommer ikke like godt ut fordi den i eksempelet ikke har hytte som pensjonistekteparet, og derfor ikke får effekt av reduksjonen i formueskatt. Pensjonistekteparet beholder en større del av inntekten enn de andre gruppene, sier hun.