Inviterer til misjonshistoriefestival på bedehuset – Hnytt

Siste:

Leder i Norsk Bedehusmuseum, Svein Helge Bergfjord.
Leder i Norsk Bedehusmuseum, Svein Helge Bergfjord.

Inviterer til misjonshistoriefestival på bedehuset

– Det høres kanskje litt kjedelig ut når du sier det rett ut, men samtidig så er det slik at den norske misjonshistorien har vært en del av hoveddrivkreftene bak det moderne samfunnet, sier leder i Norsk Bedehusmuseum, Svein Helge Bergfjord.

FOSEN: Mye har skjedd på det gamle bedehuset på Fosen som Norsk Bedehusmuseum tok over for noen år siden.

Nye, høye vinduer er på plass i det gamle bygget, men det er fortsatt mye som skal gjøres.

Likevel satser bedehusmuseet på arrangementer, og førstkommende helg inviterer de sammen med flere andre til misjonshistoriefestival.

– Det er en festival som skal ha fokus på misjon og misjonshistorie. Det blir ikke noe overhausende vitenskapelige foredrag, men det blir korte, gode kåserier over norsk misjonshistorie både i Norge, Kina og Sør-Afrika, forteller Bergfjord.

Han tror og håper at arrangementet, som strekker seg fra fredag til søndag, vil bli spennende.

– Hvem er det som har interesse for dette?

– Det er nok mange ulike grupper tror jeg. Norsk misjonshistorie høres kanskje litt kjedelig ut når du sier det rett ut, men samtidig så er det slik at den norske misjonshistorien har vært en av hoveddrivkreftene bak det moderne samfunnet. Du skjønner, indremisjonsfolket var de som satt i kommunestyrer og fylkesutvalg før, sier Bergfjord, som fortsetter:

– Derfor tror jeg det er viktig å få med seg det perspektivet i historien. Ikke nødvendigvis fordi det har vært et religiøst preg bak det, men fordi det har vært en av de grunnleggende kreftene i samfunnsutviklingen frem til bevegelsen stagnerte på 1960-tallet.

Lett stoff

Han ønsker samtidig å berolige Hvermansen med at det ikke blir tunge møter.

– Det blir lettfattelig å forstå både for de minste og de eldste og de midt mellom. Jeg tror det blir noen fantastiske dager der vi får fokusert på en bevegelse som har betydd mye for norsk historie, sier han.

Journalisten påpeker at det er fryktelig kaldt inne i bygget, men det skal arrangøren løse.

– Det blir godt og varmt. Vi har ikke hatt på varmen her inne enda, men vi skal sette den på i god tid før festivalen. Jeg forstår at det er kaldt, det er nemlig det for jeg har ullgenser på meg i dag, avslutter han lattermildt.

Bedehuset fra 1904 på Fosen.