Leonard Cohen med lyse stemmer – Hnytt

Siste:

Rags & Feathers.
Rags & Feathers.

Leonard Cohen med lyse stemmer

For bandet Rags & Feathers fra Karmøy og Vingelen er det Leonard Cohen som gjelder. På søndag spiller de på stemningsfulle Mortholmen.

KULTUR: Leonard Cohen er kanskje mest kjent som en dyktig poet med en mørk stemme. Akkurat det blir snudd litt opp ned når bandet Rags & Feathers, med Oddbjørn Austevik fra Karmøy og tvillingsøstrene Kjersti og Rønnaug Tingelstad fra Vingelen inviterer til en helaften med både deres og Cohens musikk på Mortholmen førstkommende søndag.

– Det er mye større enn jeg trodde. Jeg har sett bilder på Facebook. Dette var veldig fint og veldig maritimt. Og en god lukt, kommer det fra Austevik idet han får oppleve Mortholmen for første gang sammen med tvillingsøstrene.

– Det var veldig stilig den veien som vi gikk ut hit. Det er litt eksklusivt og setter stemningen litt. Jeg tror vi passer inn her, sier Kjersti Tingelstad, den ene halvparten av tvillingsøstrene Tingelstad.

Hun forteller at bandet er litt rufsete i kantene, og føler at de passer inn i miljøet de nå befinner seg i.

– Det sitter sikkert mye historie og sjel i veggene, sier hun, før ektemannen Austevik tar over.

– Det blir jo en melankolsk aften, så da er det kjekt med litt vind i veggene og kanskje litt mørkt ute. Det blir fint.

– Det gir en slags mystikk og en vakker og flott ramme rundt konserten, legger Rønnaug Tingelstad til.

Rags & Feathers utenfor Mortholmen.

Prosjekt Cohen

Prosjektet om Leonard Cohen kom etter en åpenbaring Rønnaug fikk, og hun slo på tråden og fikk med tvillingsøsteren.

Sammen begynte duoen å jobbe med låtene til den nå avdøde musikeren, som på den tiden levde, i håp om å jobbe med ham og var blant annet i dialog med manageren hans.

– Det vi sendte passet ikke inn i prosjektet som han holdt på med da, som var You Want it Darker, forteller Rønnaug.

– Så ble han dårlig og gikk dessverre bort. Da var det veldig tungt for oss som hadde den visjonen om at vi skulle samarbeide med han og hadde funnet meningen med livet. Men så fant vi ut at vi skulle lage et hyllest-album. Det føltes neste større ut, å hedre ham, og nå har vi spilt det inn. Det mangler bare litt miksing og mastring, forteller Kjersti.

Hyllest-albumet har blitt spilt inn på ei familiehytte på Haukeli.

– Der bodde vi i ni dager og pustet og levde musikk. Vi tre spilte inn alt live på bånd, om og om igjen til vi følte at det satt med feelingen, forteller Austevik.

Før det møtte duoen Oddbjørn, og han og Kjersti falt for hverandre og giftet seg.

De bestemte seg for å flytte til Karmøy etter flere år i Oslo.

– Vi måtte legge ned prosjektet vi hadde i Oslo. Og da bestemte vi oss for at hvis Rønnaug hadde blitt med så kunne vi starte nytt, for det var så gøy å spille sammen da vi gjorde det, forteller Austevik.

Og Rønnaug var ikke vond og be, og flyttet til Karmøy uten å ha sett plassen.

– Det var så viktig for oss å fortsette med Leonard Cohen-prosjektet, så da satte jeg masteren min på permisjon ett år og dro, forteller Rønnaug.

– Et stort offer, eller?

– Ja, på en måte, men så har jeg disse to her. Kjersti er jo min aller nærmeste, så det var veldig naturlig å fortsette det prosjektet. Å følge hjertet på det. Det var ikke noe annet jeg hadde lyst til, sier Rønnaug og smiler.

Rags & Feathers gleder seg til å spille på Mortholmen og ble sjarmert av lokalet.

Ønsker å leve av musikken

Trioen er spente på å dele hyllest-albumet med verden når det en gang er helt ferdig, og gleder seg veldig.

– Hvis det skjer et under så kommer det ut før jul. Men det er en liten prosess med trykking og CD-er og vi må samle inn litt penger og holde litt konserter. Så jeg tipper enten før jul eller på nyåret, sier Kjersti før hun tenker seg litt om og fortsetter:

– Men egentlig så er det en sånn melankolsk høstplate, så det hadde passet bedre å få det ut nå.

De ønsker alle tre å leve av musikken, og satser for fullt på bandet i tillegg til å jobbe.

Austevik selv jobber frilans, og forteller at det ikke alltid er lett.

– Men sånn er det å være kunstner. Det er litt som fra oppdrag til oppdrag. Målet er å leve av musikken, og da går man en vei som ikke alle går. Det er kanskje ikke den tryggeste, men det er den eneste veien vi vil gå – på godt og vondt, sier Kjersti.

– Jeg har jo tenkt litt på det før. Altså, hvorfor gjør vi dette? Men det er den drivkraften som gjør at det ikke går an å ikke gjøre det, avslutter Austevik.

Rags & Feathers.