Egil Vihovde fikk årets Visnespris – Hnytt

Siste:

Arne Fylkesnes fikk æren av å dele ut prisen til Egil Vihovde.
Arne Fylkesnes fikk æren av å dele ut prisen til Egil Vihovde.

Egil Vihovde fikk årets Visnespris

Ble delt ut for 12. gang.

VISNES: Visnesprisen ble i år delt ut for 12. gang på Visnesmarknaden, og på søndag var teltet fullt opp for å få med seg årets vinner.

Etter å ha blitt ropt opp på scenen for å motta prisen var det en rørt Egil Vihovde som tok praten med Karmøynytt.

– Det føles helt topp. Jeg er litt beveget av at jeg har fått den tilliten og at de har funnet meg verdig til å motta Visnesprisen, sier Vihovde, som fortsetter:

– Jeg brenner jo for dette gruvesamfunnet her nede. Bestefar og pappa jobbet i gruvene, og jeg har selv vært nede i gruvene. Første gang jeg var der nede var jeg 13 år gammel, forteller han.

I mellom 35 og 40 år har han brukt utallige dugnadstimer på området, og er med i en fast dugnadsgjeng på tirsdager. I tillegg stiller han opp når det trengs, og fungerer som guide på museet på søndager.

– Hva er det som engasjerer deg med dette?

– Det er historien. Du kan si at jeg er 3. generasjons gruvearbeider, selv om jeg ikke har vært i den virksomheten som min far og bestefar var i. I dag så er jeg veldig stolt av å være sønn av en gruveslusk, sier han.

– En gruveslusk?

– Det var det de kalte de som jobbet i gruvene. På den tiden var det muligens et nedverdigende ord, men i dag så synes jeg at det er en hedersbetegnelse, forklarer han.

Les mer i førstkommende Karmøynytt.