– Skal jeg tilbake til Norge, er kun FKH aktuelt – Hnytt

Siste:

KLUBBLØS: Det meste tyder på at Liban Abdi drar på et nytt utenlandseventyr, men dersom han velger å spille hjemme i Norge, er FKH førsteprioritet.
KLUBBLØS: Det meste tyder på at Liban Abdi drar på et nytt utenlandseventyr, men dersom han velger å spille hjemme i Norge, er FKH førsteprioritet.
Elizabeth Huanca Vold

– Skal jeg tilbake til Norge, er kun FKH aktuelt

Tidligere FKH-spiller Liban Abdi er for tiden klubbløs etter at han ikke lenger "gadd" å bli i Al-Ettifaq og Saudi-Arabia. Flere norske lag har vist interessere for norsk-somalieren, men Abdi vil helst dra til utlandet igjen.

FOTBALL: Det var i sommer at Liban Abdi terminerte kontrakten med saudiarabiske Al-Ettifaq, kun et halvt år etter å ha forlatt Haugesund og FKH vinteren 2018.

– Det ble litt for tøft for meg og jeg gadd ikke lenger. Kulturen var helt annerledes der nede, så det var egentlig aldri noe for meg, sier Abdi til Hnytt.

Da klubben ikke holdt lovnadene sine, ble det til slutt et enkelt valg å dra fra Saudi-Arabia for klubbnomaden, som i sine yngre dager spilte i England, etter å ha dratt fra Norge som 14-åring.

– Jeg ble fortalt at familien min kunne besøke meg og at VISA skulle fikses for dem og vennene mine, men det skjedde aldri. Derfor var jeg ganske mye alene, forteller han videre. 

SE OGSÅ: – Jeg har nok slitt litt sosialt 

Han endte til slutt opp med fire nettkjenninger og tre assists i Al-Ettifaq, hvor tidligere FKH-kaptein Filip Kiss fortsatt spiller.

(Saken fortsetter under videoen)

Nekter å spille for Somalia før endringer skjer

Det var BBC som først omtalte saken, hvor også han begrunner hvorfor han aldri har spilt på Somalias landslag, til tross for at han har vært ønsket i over et tiår av landet som er så langt nede som 206. plass på FIFA-rankingen.

– Somalia vil alltid være en stor del av meg, men frem til store endringer skjer vil jeg ikke spille på landslaget, sier Liban Abdi til den britiske radio- og TV-kringkasteren.

– Det er fortsatt et skummelt og farlig sted, og jeg ville vært bekymret for at folk ville brukt meg til å promotere ting som jeg ikke ønsker å assosieres med. Jeg nekter å bli brukt som propaganda, bedyrer angrepsspilleren.

Abdi ønsker heller å hjelpe enn å spille for landet, som han også sier til Hnytt.

– Jeg ønsker å hjelpe barn i Somalia og gjøre ting mer profesjonelt der nede.

– Spør du meg var jeg god nok for landslaget

Landslagsspill for Norge har vært et stort mål siden ung alder for den tidligere FKH-spilleren, men han har aldri hørt noe fra den kanten.

(Saken fortsetter under bildet)

VIKTIG BIDRAGSYTER: Liban Abdi ble en suksess i FKH-trøya og fikk tilbud om ny kontrakt i fjor høst, men klubben valgte å trekke tilbudet da 29-åringen ikke hadde bestemt seg med kun to måneder igjen av kontrakten. (Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix)

– Jeg er ikke skuffa, men jeg hadde selvfølgelig håpet på å få muligheten, sier Abdi. 

For fem-seks år siden spilte Liban Abdi fast og leverte varene i den portugisisk toppserien, hvor han møtte stjernespiller etter stjernespiller. Daværende norsk landslagssjef Egil «Drillo» Olsen hadde ikke en gang sett Abdi, som da var 23 år gammel. 

LES OGSÅ: Spiller fast i Portugal – ikke sett av Drillo

– Spør du meg var jeg god nok for landslaget, fastslår den nå klubbløse spilleren.

Horneland: – Du vet aldri

Han kan fortelle om interesse fra flere land, deriblant Polen, Hellas, Kypros og Emiratene. Norske lag har også forhørt seg, men om han velger å spille i hjemlandet, er det kun for ett lag.

(Saken fortsetter under bildet)

SPILT EUROPA RUNDT: Liban Abdi (t.h.) fra tiden i ungarske Ferencvaros. Her i Europa League-aksjon mot Aalesund på Color Line Stadion. (Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix)

– Bare FKH er aktuelt, sier han.

Når Hnytt konfronterer FKH-trener Eirik Horneland med dette, svarer han:

– Du vet aldri, men dette går på timing. Det er eventuelt et stykke frem i tid, så vi er ikke helt der for øyeblikket at vi tenker på det. Men la oss se. Liban var en veldig fin spiller hos oss og en fin gutt, sier Horneland.

Men Liban Abdi er eventyrlysten og ønsker seg helst et nytt utenlandsopphold. Med mindre det blir i et land han tidligere har spilt i, spiller han for et lag i sitt åttende land i nær fremtid.

– Jeg går inn i mine siste år som fotballspiller og vil oppleve noe nytt, avslutter Abdi.