– Vi må styrke bemanningen hele året – Hnytt

Siste:

Mange cruiseturister velger å besøke Skudeneshavn når de kommer til Haugalandet.
Mange cruiseturister velger å besøke Skudeneshavn når de kommer til Haugalandet.

– Vi må styrke bemanningen hele året

Innen fem år ventes det at det vil komme minimum 220 000 cruiseturister til Haugalandet, ifølge beregninger fra Karmsund Havnevesen. – Hyggelige tall, men krevende, sier konservator Ørjan Baugstø Iversen ved Museet i Mælandsgården i Skudeneshavn.

TURISME: Haugalandet har i år hatt besøk av 43 cruiseskip som til sammen har hatt med seg 75 000 passasjerer. I årene som kommer, forventes dette tallet å stige betraktelig.

– Dersom vi vil ha et reiseliv, så må vi tilpasse oss den virkeligheten som er. Det er veldig hyggelige tall, men krevende, sier Baugstø Iversen.

Cruisesesongen på Haugalandet starter allerede i midten av februar og holder på frem til slutten av september. Ingen hadde forberedt seg på at veksten skulle komme så brått. 

– Det ble fort en helt ny hverdag for oss, sier Baugstø Iversen.

– Med den veksten som er forventet, så begynner det å bli travelt, forteller konservator ved Museet i Mælandsgården, Ørjan Baugstø Iversen.

– Må tilpasse oss

Under formannskapet mandag 27. august viste Susan Borg (UA) til at det har vært mange cruiseturister i Skudeneshavn i sommer. Dette har medført mye merarbeid for museumskonservator Ørjan Baugstø Iversen. 

– Veksten går så fort, så vi er nødt til å snu oss litt rundt og organisere oss på en måte slik at vi klarer å ta vare på turistene. Da vi begynte med cruise, så trodde vi Avaldsnes skulle være spydspissen, og så skulle vi andre henge oss på. Avaldsnes har gjort en kjempejobb, men det kom flere enn vi hadde forutsett til Skudeneshavn, sier Baugstø Iversen.

Per dags dato er det kun han som er fast ansatt helårlig. Resten hentes inn på timer. Konservatoren viser til at det i dag blir stilt helt andre krav enn for ti år siden.

– Hvis veksten skal fortsette, så er vi til en viss grad nødt til å tilpasse oss en ny hverdag slik at vi kan ta imot gjestene i Skudeneshavn. Det stilles høyere krav til blant annet språk og formidlingsevne. Dette er ting du får over tid. Du blir ikke en god fotballspiller ved å spille to måneder i året. Du må spille en hel sesong. Guidene jeg har er kjempeflinke, men etter at sommersesongen er over så er det ferdig for dem. 

– Aktiviteten på et cruiseskip går også 24 timer i døgnet. Så de tar ikke hensyn til at en person er på jobb fra halv åtte til tre på ettermiddagen. 

Må styrke bemanningen

– Føler dere noen gang at dere ikke strekker til?

– Systemet blir jo veldig sårbart når det bare er en person ansatt. Foreløpig har vi klart oss, men med den veksten som er forventet, så begynner det å bli travelt. Historielaget som driver museet, har sagt at det vokser dem over hodet. Det er for mye folk, og de føler seg ikke kompetente nok til det. Det som var godt nok for ti år siden, er ikke det lenger. 

– Så hva trenger dere?

– Det vi trenger på sikt er å styrke bemanningen helårlig. Det må være rom for at folk kan bli gode over tid. De skal få lov til å bli gode formidlere. Vi trenger flinke folk som kan være med å organisere dette. Det kan ofte bli litt kaos, og man må ha is i magen når det drar seg til.

Han forteller at det finnes mange gode tiltak i kommunen og at ikke alle kan få viljen sin og at dette nå blir et prioriteringsspørsmål for politikerne.

– Dette må politikerne ta når det nærmer seg budsjettbehandling. Jeg har stor forståelse for at jeg står i samme kø som sykehjem og pleiehjem, men det er klart at dette genererer inntekter til kommunen. Jo mer inntekter du får inn jo større er sannsynligheten for at du kan få gjennom flere tiltak. 

– Så dette blir et prioriteringsspørsmål. Jeg har fått signaler på at politikerne skjønner utfordringen vi står overfor. Dette er et reelt behov, og det bli opp til politikerne om de vil gripe fatt i det. Jeg sier bare fra hva jeg trenger. 

At det i fremtiden skal komme mange cruiseturister til Haugalandet ser han på som positivt da dette gir store ringvirkninger til næringslivet. Dette merker flere av kafeene i Skudeneshavn godt. 

– Museet går bedre enn det har gjort på mange år. Det får ringvirkninger for handelsstanden og kafeene. Hvis vi gir cruiseturistene muligheten, så bruker de penger. Det nytter ikke å åpne klokken 10 hvis turistene er her klokken 9. Her kan jeg for eksempel trekke frem Verdens minste kafé som er flink til å tilpasse åpningstidene sine. Hun som driver, forteller også at hun har hatt en god sesong. Det har jo vært litt diskusjoner om vi får noen igjen av cruiseturismen. Den diskusjonen kan vi ta, men det er udiskutabelt at det gir positive ringvirkninger i Skudeneshavn.

– Det virker nesten som et luksusproblem at det kommer så mange folk?

– Ja, det er det. Problemet er at du er nødt til å ta vare på dem. Hvis vi ikke gjør jobben vår, så finner de andre marked. Vi kan ikke hvile og si at vi trenger et år på å tenke oss om eller en pause til å restrukturere. Enten er du på, eller så er du ute. Vi kan heller ikke plukke ut noen anløp som vi vil være med på. Vi må ta hele pakken. Rederiene finner seg ikke i at vi bare vil ha sommersesongen for eksempel.

Baugstø Iversen håper at de i fremtiden kan styrke bemanningen ved museet.

Et godt produkt

Han viser til at Skudeneshavn sitter på et godt produkt som de er nødt til å kommunisere enda bedre ut. 

– Engelskmennene blir veldig overrasket når de kommer her og ser hvor autentisk det er her. Skudeneshavn er ikke et museum som noen har laget, men en by som har stått der i 160 år. Det synes de er fascinerende. Det er knakende kjekt når cruiseturistene kommer. Det er så mange fornøyde og smilende folk.

Bare i løpet av neste år er det forventet at det kommer 49 skip med til sammen 92 000 passasjerer. Året etter tallet oppe i 56 skip med 106 000 passasjerer. Innen fem år fra tidsrommet 2022 til 2023 ventes det at det vil komme minimum 220 000 cruiseturister til Haugalandet. Dette er beregninger Karmsund Havnevesen har gjort.

– Jeg har ikke fått det bekreftet, men jeg har hørt at båtene som kommer neste år, er enda større. Det blir travelt, men utrolig kjekt. Det er kjekt å jobbe med fornøyde folk som skryter. Det er den beste belønningen du kan få når du jobber med dette. Nå har vi noen få måneder på oss i vinter til å restrukturere oss litt.