Dyrket med historisk preg – Hnytt

Siste:

Tor Anders Austad Nes, Ingar Langåker og Svein Helge Bergfjord har tilbrakt sommeren i åkeren. Her har de dyrket gulrøtter og pteter på «gamlemåten».
Tor Anders Austad Nes, Ingar Langåker og Svein Helge Bergfjord har tilbrakt sommeren i åkeren. Her har de dyrket gulrøtter og pteter på «gamlemåten».

Dyrket med historisk preg

I en åker på Ferkingstad står tre driftige karer og høster inn poteter. Siden i vår har de dyrket både gulrøtter og poteter på «gamlemåten».

Hvordan det hele ble til er de litt usikre på, men tidligere i år ble Ferkingstad Grønnsakscompagnie en realitet.

– Det trenger ikke være så high tech, forteller Langåker.

Denne sommeren har Svein Helge Bergfjord, Ingar Langåker og Tor Anders Austad Nes brynt seg på å drifte jord med bruk av gamle redskaper.

– Jeg ville gjøre noe annet enn å dyrke gress. Det var vel kanskje der det begynte, ler Langåker og tilføyer: – Så trenger det jo ikke være så high tech heller. Vi tror det er fullt mulig å gjøre dette uten de mest moderne og nyeste maskinene.

Sammen med kompisene har han fått en smakebit på hvordan det var å jobbe i åkeren før i tiden.

– Du ser jo opptakeren, den er ikke akkurat ny. Og potetsetteren er vell fra 60-tallet. Så det blir jo gjort med gammelt redskap, forteller Bergfjord.

Svein Helge i full gang med å plukke opp poteter fra åkeren.

– Det er det som er det kjekkeste med dette egentlig. Gjøre slik som de gjorde før. Det er en stor del av det vil jeg si, legger Austad Nes til.

En lærerik sommer
Både Ingar og Tor Anders hadde litt basiskunnskaper innabords før de gikk i gang med prosjektet. For Svein Helge har det vært en lærerik opplevelse.

– Jeg er jo en bygutt ifra Kopervik. Så jeg hadde ikke akkurat så mye peiling, men jeg har hatt en bratt læringskurve, sier han med et smil.

Ferkingstad Grønnsakscompagnie forteller at de har blitt møtt med stor positivitet i lokalsamfunnet.

– Vi har fått god hjelp fra de lokale bøndene også. De har vært som noen mentorer, sier Bergfjord.

Har storkost seg
Selv om det i utgangspunktet er Svein Helge, Ingar og Tor Anders som står bak Ferkingstad Grønnsakscompagnie har flere meldt sin interesse og hjulpet til. Det har vært noen sosiale arbeidstimer gjennom sesongen.

– Vi har hatt det svinskoi vi! Alltid noe kjekt som skjer i åkeren, sier Svein Helge og legger til: – Jeg har storkost meg denne sommeren. Det har vært en av de kjekkeste somrene jeg har hatt siden jeg var barn.

Dette er Ingar og Tor Anders enig i. Det er tydelig at det har vært en innholdsrik og kjekk sommer.

Grønnsakene går unna
Hardt arbeid har nå lønnet seg og gjengen har dratt opp både gulrøtter og poteter fra de to åkrene på Langåker. Og salget, det har gått unna.

– Grønnsakene fra Langåker har alltid hatt et godt rykte på seg. Derfor er det bra at folk lokalt vil ha gulrøtter og poteter her ifra. Det er stor etterspørsel, forteller Bergfjord.

Også salgsprosessen har fått et historisk preg. Har du vært på torgene rundt om i kommunen vår i det siste, kan det hende du har sett Svein Helge. Her har han stått på torget og solgt grønnsaker på ekte tradisjonelt vis.

– Målet er jo både å få solgt grønnsakene gjennom Facebook, men samtidig få vise litt hvordan bøndene hadde det i gamle dager. Jeg har stått og solgt på torgene, og folk er strålende fornøyd med dette. Det er alltid er historisk preg på det når jeg er med, forteller han med et smil.