Kalte opp bryggeri etter bedehuset – Hnytt

Siste:

Erik Tindeland (t.h.) og Mats Olav Mikkelsen Lepsøe er to av flere som har hengt seg på trenden med hjemmebrygging.
Erik Tindeland (t.h.) og Mats Olav Mikkelsen Lepsøe er to av flere som har hengt seg på trenden med hjemmebrygging.

Kalte opp bryggeri etter bedehuset

De siste årene har interessen rundt ølbrygging eksplodert i Norge. En av de som er blitt bitt av basillen er sevlandsbuen Erik Tindeland.

Hjemme i garasjen har Erik Tindeland rigget seg til med eget hjemmebryggeri. Det var i vår at Tindeland gikk til

God hygiene er viktig når øl skal brygges. Derfor må flaskene steriliseres godt før ølet blir tappet på.

innkjøp av bryggeutstyr. Da hadde han og kompisene snakket om det lenge.

– Vi snakket om det når jeg studerte at vi skulle startet å brygge selv, sier han.

Tindeland jobber til daglig på Haugesund Ølutsalg. Noe han tror har hatt mye å si for at interessen rundt øl og ølbrygging har ballet på seg. Her har han også kontakt med andre hjemmebryggere.

– For min del så snakker jeg jo veldig mye med kundene mine på ølutsalget. Det er jo enormt med dem som brygger. Så da går det litt i hva de brygger og hvordan det går med det de prøver på, forteller han.

En kjekk hobby
Alexander Tveit Nilsen som er styreleder i Brageskål – Haugaland Bryggerlaug meddeler at hjemmebrygging har slått an i Norge. De siste årene har interessen rundt hobbyen eksplodert.

– Hjemmebrygging er en kjekk og sosial hobby. Det er ikke sånn at man bare lager alkohol. Det går på så mye mer. Slik som sammensetninger, stilarter og historie, sier han.

Brageskål er en forening som er åpen for alle. Lauget samles flere ganger i året til møter og aktiviteter. Her deles erfaringer, kunnskap og konstruktiv kritikk hjemmebryggere imellom.

– Vi fokuserer veldig på at vi skal lære mest mulig av hverandre. Her har vi et vidt spekter og kommer innom forskjellige temaer. Alt fra norsk tradisjonsøl til amerikansk IPA, forteller Tveit Nilsen.

Hele dagen går
Tilbake på Sevland har også hobbyen fått et sosialt preg. Hver gang det brygges er det alltid noen som er nysgjerrige og vil være med.

– Det er jo tidkrevende og kan ta syv timer fra start til du er ferdig, så det går jo en dag. Samtidig så er det veldig kjekt når du holder på. Det er ikke slik at du står oppi brygget hele tiden, du kan gjøre andre ting imens. Det er egentlig litt kos, smiler Tindeland.

Tindeland har som regel med seg en kompis eller to når det brygges, Mats Olav Mikkelsen Lepsøe er en av dem.

– Det drikkes mye kaffe, ler han.

Det kreative settes på prøve når hvert øl skal få sitt eget navn og etikett.

Lokalt og kreativt
Hobbyen omfatter mer enn bare selve bryggingen. Flere bruker også mye tid på å finne navn, lage logo og etiketter.

Hjemmebryggeriet til Tindeland har fått navnet Ljosheim brygghus. Oppkalt etter bedehuset i bygda. Erik ønsket seg et lokalt navn og avslører at flere alternativer var oppe til vurdering før han landet på Ljosheim.

– Jeg var ute etter noe som for det første var lokalt, og for det andre hadde litt humor. Da prøvde vi en del lokale dialektord, men det passet ikke helt. Plutselig datt det bare inn i hodet på meg, forteller han.

– Så er det jo noe alle i området kjenner til, alle vet hvor Ljosheim er, tilføyer Mikkelsen Lepsøe.

Hjemmebryggeriet har fått seg egen logo og for hvert øl som brygges blir det laget egen etikett.

– Det føles jo enda mer ut som om du lager din egen øl når du faktisk har etikett og logo. Det føles litt proffere. Så er det jo kjekt at folk kan ha et navn å forbinde ølen med, forteller Mats Olav.

I starten har de kjørt det litt «safe» og fulgt ferdige sett og oppskrifter. Nå er de klare til å bli mer kreative og eksperimentelle med bryggingen.

– Denne gangen laget vi vår egen oppskrift. Her skal vi også tilsette plommer i halvparten av brygget. Vi har jo ikke smakt på det enda, men vi tror det blir bra, avslører de.

Ulike typer bryggere
Alexander forteller at det finnes flere forskjellige typer hjemmebryggere. Her er det flere nivåer en kan legge seg på.

– Det er ikke så komplisert å brygge øl. De fleste får det til og du får et veldig godt øl med et enkelt ølsett, uten at du trenger å fordype deg. Men så er det også en del som velger å fordype seg videre, sier han.

Mange mikrobryggerier og nanobryggerier har kommet fra folk som startet med brygging på hobbybasis.

– Det er veldig høy kvalitet blant hjemmebryggere, de har blitt veldig flinke, forteller Tveit Nilsen.

De siste årene har det skjedd en rask utvikling i Norge, og flere har startet med hobbyen. Når det kommer til utviklingen videre synes Tveit Nilsen det er vanskelig å spå.

– Det er litt opp og ned, men jeg tror det vil holde seg nokså stabilt nå. Ofte ser jeg folk som kjøper utstyr, men så finner de ut at det er for tidkrevende og slutter. Men hjemmebryggingen vil nok blomstre når det kommer til stilarter, teknikker og maskiner. Det er jo blitt en veldig populær hobby, forteller han.

Her er det kontroll ned til minste detalj. Tindeland har montert temperaturregulator for å sikre rett temperatur under gjæringsprosessen.