- Det er en veldig sterk vekst og langt over gjennomsnittet i Norge og Europa – Hnytt

Siste:

Arkivfoto
Arkivfoto

– Det er en veldig sterk vekst og langt over gjennomsnittet i Norge og Europa

NÆRINGSLIV: Karmsund Havn håndterte i august hele 25 prosent flere containere på terminalen på Husøy enn samme måned i fjor.

Pilene har pekt oppover hele året og økningen totalt sett til nå i år er på 17 prosent sammenlignet med 2017.

– Det er en veldig sterk vekst og langt over gjennomsnittet i Norge og Europa, sier Havnedirektør, Tore Gautesen.

Eksplosiv vekst

Et av segmentene som har størst vekst er håndteringen av de store 45-fot containerne som fyller en hel semitrailer når de skal transporteres videre. Mens Karmsund Havn fikk inn 535 av disse i denne perioden i fjor har de så langt i år hatt dobbelt så mange. Gautesen karakteriserer økningen som eksplosiv.

– Dette viser at vi har lykkes i å flytte last fra veien til kjøl, forklarer Gautesen.

Han forteller at det jobbes aktivt i rederiene og blant ekspeditørene med dette segmentet og at eierne av varene er mer kritisk til hvordan innholdet transporteres.

– Hvorfor skal de gå på veien når de kan gå på sjøen? De fleste oppdager at det er mer effektivt og rimeligere å flytte transporten til sjøen, sier han.

Øker på alle fronter

I tillegg til veksten på Husøy opplever Karmsund Havn en kraftig økning på flere områder som håndtering av cruisetrafikken og basen på Killingøy. Tallene for juli viser at basen vest i Haugesund hadde en økning i antall anløp de syv første månedene i år på 32 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

I tillegg strømmer cruiseturistene til Haugalandet som aldri før. Neste år ventes 49 skip og 92.000 passasjerer, mens prognosene innen fire til fem år er på 220.000 passasjerer.