Er dette hatten som gav det helt spesielle kallenavnet til bygda? – Hnytt

Siste:

Stråhatter som dette ligger til salgs på nettstedet ebay, og er av typen som traktorprodusentene i  Molin produserte.
Stråhatter som dette ligger til salgs på nettstedet ebay, og er av typen som traktorprodusentene i Molin produserte.

Er dette hatten som gav det helt spesielle kallenavnet til bygda?

«Molin» eller «Moliner» er et begrep som brukes om området og innbyggerne ved Ferkingstad og Langåker. Aleksander Hauge tror opprinnelsen til utrykket skyldes en helt spesiell hatt som ble fraktet fra Amerika.

Det var under Molinerdagen på Ferkingstad forrige lørdag at visesanger og historieforteller, Aleksander Hauge løftet frem bakgrunnen for Moliner-navnet som har vært et lokalt begrep i generasjoner.

Hauge har brukt mye tid på å grave frem historien bak Molin, og håper å ha kommet et stykke nærmere svaret på hvorfor begrepet havnet i bygden på Vest-Karmøy i sin tid. En av forklaringene Hauge har kommet frem til, strekker seg til den amerikanske byen Moline i Illinois. Denne ligger i hjertet av av produksjon av landbruksmaskiner i Amerika, der de blant annet laget de kjente John Deere-maskinene.

Stråhatt

I 1870-årene startet Molin Plow sin produksjon i dette området og inngikk senere kompaniskap med et selskap, kalt Minneapolis Molin. Der laget de traktorer frem til 1970-tallet.

– Når traktorene kom på farmene for hundrede år siden var innhøstingen arbeidskrevende. Det kunne være varmt og Indian summer, og mange brukte stråhatter mot svette og sol, forteller Haug og legger til;

– Reklamefolk hos traktorprodusentene begynte å merke stråhattene med traktormerke, som deretter ble kalt for traktor hat fra fabrikken Minneapolis Molin. Denne hatten ble kalt for Moline Hat, sier han.

Aleksander Hauge lanserte sine Molin-teorier under Molinerdagen på Ferkingstad. Foto: Ann Kristin Andreassen.

Filthatt

Den andre teorien Hauge har forsket på må tilbake til pier 42 i Brooklyn der den Norske Amerikalinjen la til i sin tid. På piren var det en jøde som drev butikk og som solgte filthatter med brem.

– Hattene hadde pull i topp og på sidene, bremen var rett og ikke så stor med et brembånd. Dette var en hatt for de flotte anledningene, forklarer Hauge.

Han er usikker på om hattemerket skrives Molin eller Moline. Dersom den er uten e-bokstaven kan navnet stamme fra en svensk familie, mener Hauge.

Ber folk lete

Uansett, «Molinerhatten» havnet på Ferkingstad-området da bygdefolket utvandret til Amerika, og ble etterhvert et aldri så lite varemerke på stedet. Hauge føler seg sikker på at noen fortsatt har en slik hatt liggende, og oppfordrer folk til å ta kontakt om man finner en på loft eller kjeller.

– Jeg vet ikke sannheten om «Molinerhatten», og det er mange historier man hører. Men det må finnes en «Molinerhatt», ett eller annet sted, sier Hauge som håper at Karmøynytt sine lesere kan bidra med å spore opp klenodiet.

Blir ivaretatt

En annen som håper at «Molinerhatten» vil se dagens lys, er Svein Helge Bergfjord i Vest-Karmøy Yngre Lokalhistoriske Forening.

– Dersom noen har en slik hatt vil vi gjerne bidra til at den blir ivaretatt for fremtiden, sier han.

Skulle noen ha en slik hatt liggende kan man ta kontakt med Karmøynytt på telefon eller e-post: [email protected]