«Åpenhet må bli en del av identiteten vår» – Hnytt

Siste:

Ansvarlig redaktør i Karmøynytt, Øystein Merkesvik.
Ansvarlig redaktør i Karmøynytt, Øystein Merkesvik.

«Åpenhet må bli en del av identiteten vår»

LEDER: «Målet er at det skal bli mindre trangt i gatene», var det en som uttalte da ideen om en Pride-parade ble lansert i Haugesund.

Etter lørdagens fargerike fest i nabobyen er det vanskelig å tro noe annet enn at målet er kommet flere skritt nærmere.

Rundt 2.000 personer fra hele regionen møtte frem for å feire kjærligheten under Haugaland Pride. I spissen for det hele stod Heming Welde Thorbjørnsen fra Kopervik, mannen som selv har fått kjenne på kroppen hva fordommer betyr. I oppveksten fikk han juling av jevnaldrende på grunn av sin legning, og valgte senere å flytte fra kommunen vår. Lørdag gikk han fremst i paraden og ble hyllet av en fargerik hær som som ønsker et rausere og åpnere samfunn.

Med den store oppslutningen er vi trygge på at Pride-paraden kommer til å bli en årlig begivenhet på Haugalandet. Og kanskje er det på tide at en tilsvarende markering finner sted i Karmøy også? I kommunen finnes det fortsatt for mange «trange gater» og flere uttrykker at det fortsatt er krevende å stå frem som homofile, lesbiske, bi- og transseksuelle i lokalsamfunnet.

Det er fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder å bryte ned fordommer og skape større forståelse og respekt. Da er Pride-arrangementer en viktig brikke ved å synliggjøre mangfoldet og samles rundt noe felles.

Samtidig er det viktig at regnbueflagget ikke bare heises til topps en gang i året og at vi høflig nikker anerkjennende ved de store begivenhetene. Toleranse og åpenhet må bli en del av identiteten vår og mye handler om hvordan vi omtaler medmennesker i lunsjpauser på jobben, ved kjøkkenbordet hjemme eller friminuttene på skolen.