Karmøygjeng i jordskjelvdrama: – Vi var livredde og følte oss hjelpeløse – Hnytt

Siste:

Vennegjengen ferierte i Indonesia da jordskjelvet rammet landet. Fra venstre: Steven Langåker, Vanessa Lund, Renate Soltveit og Vegard Kallevik.
Vennegjengen ferierte i Indonesia da jordskjelvet rammet landet. Fra venstre: Steven Langåker, Vanessa Lund, Renate Soltveit og Vegard Kallevik.

Karmøygjeng i jordskjelvdrama: – Vi var livredde og følte oss hjelpeløse

Vanessa Lund, Steven Langåker, Renate Soltveit og Vegard Kallevik fra Karmøy var på ferie i Indonesia da jordskjelvet med en styrke på syv ble utløst like i nærheten.

INDONESIA: Vennegjengen fra Karmøy havnet midt oppi kaoset i Indonesia søndag da et jordskjelv rammet området de var i.

– Vi var på en restaurant og hadde akkurat bestilt oss mat. Så kom selve jordskjelvet. Alle begynner å skrike og vi må komme oss under bordet for å skjule oss. Hele kjøkkenet kollapset sammen og ting rundt oss raste ned. Det var litt av en opplevelse. Det var full panikk og kaos, forteller Lund på telefon fra Indonesia.

Vennegjengen, som VG omtalte først, ferierte på øya Gili Air, og fikk kort tid etter skjelvet beskjed om at det var kommet et tsnunamivarsel og at de måtte komme seg opp i høyde.

– Det var ingen høyde å komme oss opp i. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Vi var livredde hele gjengen og følte oss hjelpeløse, forteller Lund videre.

Etter jordskjelvet tok de kontakt med familie og venner og søkte hjelp.

– Vi hadde ikke tilgang til nett. All strømmen gikk på hele øya, så vi prøvde å få hjelp fra dem om de kunne søke på hva vi kunne gjøre og hvor skjelvet kom fra, forklarer Lund.

Måtte holde seg utendørs

Da det verste hadde gått over fikk de beskjed om å holde seg utendørs grunnet etterskjelv.

– Vi bestemte oss for å gå ned til stranden og legge oss under et bord om natten i tilfelle det skulle komme nytt skjelv. Der kunne vi også følge med på havet om det trakk seg tilbake i tilfelle det skulle komme en tsunami, sier Lund.

– Hvordan opplevde dere det?

– Det var litt av en opplevelse bare det. Det var jo masse små skjelvinger i bakken hele veien så vi sov jo ikke hele natten. Vi kjente at bakken ristet hele tiden. Vi var livredde, svarer hun.

Kom seg fra øya

Mandag morgen bestemte gjengen seg for å komme seg bort fra øya, som skulle vise seg å være problematisk.

– Vi kom ned til båthavnen. Der var det kaos. Hele øya ville jo komme seg til fastlandet, både turister og fastboende. Det var ikke enkelt å få tak i båt. Vi måtte kjempe og gå uti vannet med kofferter og kler og bagger. Vi ble dyttet og det var skikkelig panikk og kaos oppi det hele. Men vi klarte oss. Vi jobbet sterkt sammen hele gjengen og kom oss oppi en båt, forteller Lund.

Sterke inntrykk

Da de kom seg til Lombok ventet store ødeleggelser og sterke inntrykk for vennegjengen.

– Vi fikk se de aller verste skadene rundt. Det var ganske sterkt. Alt var rast ned og knust og folk lå skadet på gatene. Vi er litt i sjokk hele gjengen, forteller Lund.

Nå er de på vei til et hotell på Bali for å komme seg nærmere flyplassen, og de har planer om å reise tilbake lørdag.

– Vi hadde jo lyst til å reise hjem med en gang, men alle flybilletter er utsolgt, så vi må bare vente. Det er mer sikkert her sør i Bali der vi er nå, så vi regner med at det går fint.