– Jeg blir rørt av ganske lite, og dette var ganske mye, så da renner det over – Hnytt

Siste:

– Jeg blir rørt av ganske lite, og dette var ganske mye, så da renner det over

På forhånd hadde Heming Welde Thorbjørnsen et håp om 500 oppmøtte. Da rundt 2000 møtte opp for å gå i Pride-paraden lørdag, ble følelsene satt i sving for initiativtakeren.

PRIDE: – Dette er helt fantastisk. Det er så mye større enn jeg hadde turt å håpe på. Det er helt vanvittig å se hvordan folk stiller opp, sier Thorbjørnsen rett etter at arrangementet i Byparken i Haugesund var over.

Mange kommer bort og gratulerer ham med dagen, takker for initiativet, tar ham i hånda, eller gir ham en god bamseklem.

Pride på Haugalandet har betydd mye, for mange, og da Thorbjørnsen, med regnbueflagget i høyre hånd så utover folkemassen i Byparken, kunne en se en rørt initiativtaker som slet med å holde tårene tilbake.

– Dette er noe av det aller viktigste. Det er menneskerettighetsarbeid. Det er å vise de få som er stygge med hverandre at de alle fleste synes de er duster. Dette er å stå sammen i et mangfold og feire at vi er forskjellige og at det er bra, forklarer Thorbjørnsen.

Side om side med ordfører Arne Christian Mohn, som for dagen var utstyrt med ordførerkjedet og regnbueflagg, ledet de to paraden som gikk fra Rådhusplassen til Byparken, og på veien ble de møtt med hurrarop og applaus fra folk som hadde møtt opp for støtte.

– Jeg kan nesten ikke beskrive det. Jeg har ikke ord for hvor takknemlig jeg er for det. Det var ingen som sa noe stygt eller så sure ut. Det er helt fantastisk. Det er bare kjærlighet og det er helt fantastisk, sier han om turen gjennom byen.

At kommunen var representert med ordføreren var også noe han satte stor pris på.

– Det er kjempeviktig at kommunen stiller opp. Alle ordførerne på Haugalandet har sendt hilsener og støtter oss og synes det er voldsomt kjekt at vi gjør dette. Tilfeldigvis var det bare Haugesund-ordføreren som hadde mulighet til å være her i dag. Alle de andre var enten bortreist eller hadde andre plikter denne dagen, sier Thorbjørnsen videre.

Kan skje på Karmøy

Thorbjørnsen vokste opp i Kopervik men er i dag utflyttet karmøybu.

At en Pride-parade kommer til Karmøy ser han ikke bort ifra, men at lørdagens parade het Haugaland Pride er ikke tilfeldig.

– Nå har vi helt med vilje kalt dette for Haugaland Pride. Det er ikke bare byen, så det er jo for å skape et felles miljø for Haugalandet her nå, men jeg håper det kommer Pride i Kopervik og på Vea og Røyksund. At hver en liten bondegård heiser flagget, for det trenger landet vårt og det trenger samfunnet. Verden trenger at vi er litt kjekke med hverandre, sier Thorbjørnsen, og avslutter:

– Nå har Haugesund blitt med i 2018.