«Politisk poesi vs politisk hatprat» – Hnytt

Siste:

«Politisk poesi vs politisk hatprat»

HARALDSPLASS: Det er vel litt på kanten å kalle det poesi, men rytmen i diktet er god og rimordene rimer godt noe som ikke alltid er tilfelle i slike hjemmesnekra dikt som vi oftest møter i konfirmasjoner, bryllup og runde åremålsdager. Dette diktet er politisk og handler om de to vindmøllene som nå majestetisk reiser seg på karmøysk territorium i innseilingen til Haugesund; majestetisk alt etter om en er haugesunder eller karmøybu:

På Karmøy man to vindmøller fikk

på tross av byens arge blikk.

Hva er det her for politikk,

miljøhensyn er feil taktikk.

Det er kommunestyrerepresentant for Karmøy Senterparti Tor Asle Grønningen som er forfatteren. Han velger verselinjer som verktøy når han ironiserer med haugesundernes motvilje mot vindmøller som produserer miljøvennlig og fornybar energi mens de samtidig omfavner den økende cruisetrafikken til byen:

Men inni byn er hver butikk

klar for havnens cruisetrafikk.

Miljøverstinger kom og gikk

til jubel, flagg og hornmusikk.

Diktet finnes på Grønningens Facebook-side. Jeg henter det fram her som et eksempel på at det er fullt mulig med politisk debatt i sosiale media uten å ta i bruk skjellsord. Fra min posisjon i den helårsutsatte, utrangerte stresslessen i skyggen under altanen, var det bare å nikke anerkjennende til kulturen i Tor Asle Grønningens debattinnlegg.

Omtrent samtidig, mens jeg fremdeles sitter i samme utrangerte stressless i samme skygge under altanen, finner jeg på Facebook en helt annen debattkultur. Det er vel kanskje litt på kanten å kalle denne kulturen hatprat, men den har hatpratets kjennetegn med skjellsord, utskjelling, utdriting og latterliggjøring.

Det er kommunestyrerepresentant for Karmøy Fremskrittsparti Øyvind Vaksdal som starter denne hatprat-inspirerte facebook-tråden med å henge ut Ap-leder Jonas Gahr Støre. Bakgrunnen for postingen av utfallet mot Støre, synes å være et intervju med TV2 der Støre gjentar at han ønsker å bli statsminister og ikke utelukker å felle Solberg-regjeringen:

”Denne narren overrasker stadig,” skriver Vaksdal. Han får umiddelbart svar fra sine faste følgere som fyller på med ”lite selvinnsikt, denne dotten, tåketanker, tåkefyrste, flopp, klovnen selv;” alt innpakket i nedlatende setninger heiet på av Øyvind Vaksdal som  trykker liker på de fleste innleggene fra følgerne.

Ja, jeg setter disse to debattinnleggene opp mot hverandre for å vise hva som er kultur og ukultur i den lokale politiske debatten på Facebook. Jeg tar ikke stilling til det politiske innholdet i de to trådene, men mens jeg nikket anerkjennende til debatt- kulturen i det første innlegget, gjør jeg ikke det til den debattkulturen og debatt-teknikken Øyvind Vaksdal bruker her.

For det finnes et underliggende hat på Facebook. Det må ikke en politiker gi næring til.