Pusset opp hos barnevernet - på dugnad – Hnytt

Siste:

Interidørdesigner, Ann Helen Kvalevaag og prosjektleder ved Familiesenteret, Ine Gangdal
Interidørdesigner, Ann Helen Kvalevaag og prosjektleder ved Familiesenteret, Ine Gangdal

Pusset opp hos barnevernet – på dugnad

– Jeg vil kalle dette for Karmøys viktigste rom, sier interiørdesigner Ann Helen Kvalevaag og åpner opp døren til samtalerommet på barnevernets familiesenter i Kopervik.

Slik ser samtalerommet på Familiesenteret ut etter å ha fått en full makeover.

Det første man møter på innsiden er en behagelig duft, samt møbler, tekstiler og farger som kunne vært hentet fra en interiørkatalog.

– Det har vært viktig å tenke fargepsykologi for å finne ut hva som fungerer og jeg har gått veldig i dybden for at det skulle bli en god atmosfære i dette rommet, forteller Kvalevaag som driver Moderne Stil.

Slik så samtalerommet ut før oppussingen. Foto: Ann Helen Kvalevaag

På dugnad

For en tid siden fikk hun henvendelse fra Familiesenteret hvor de trengte råd og veiledning til å gjøre det sterile rommet, med hvitmalte vegger og åpne vindusflater til et bedre møtested for familier i vanskelige situasjoner. Men da det etterhvert viste seg at barnevernet likevel ikke hadde råd til å bruke interiørdesigneren, valgte Kvalevaag å ta oppdraget, uten betaling.

– Da jeg forstod at de ikke hadde midler til å kunne bruke meg, synes jeg at det var for gale. Jeg hadde da sett rommet og visste hvor viktig det var for dem som kommer hit og at de skulle føle seg trygge.  

Interidørdesigner, Ann Helen Kvalevaag og prosjektleder ved Familiesenteret, Ine Gangdal

Sponsorer stilte opp

Interiørdesigneren brukte nettverket sitt og fikk Ikea til å sponse møbler, Veldes Malerservice gav teppe og maling, byggevarekjeden Monter gav eikespiler til veggen og Meglerhuset Lea og Partnere gav 5.000 kroner til innkjøp av bord, planter og pyntegjenstander.

I tillegg stilte Kvalavaags ektemann, Egil opp som snekker og mammaen Helga Alvsvåg som maler.

De ansatte ved familiesenteret er full av takknemlighet ovenfor dugnadsinnsatsen som er lagt ned for at rommet skulle få en total renovering.

– Jeg synes det her helt fantastisk! Jeg måtte sjekke at jeg hørte riktig da hun sa at de skulle gjøre jobben. Dette viser at det er et enormt engasjement på Karmøy og at man bryr seg om barna som bor her og dem som ikke har det så godt, sier prosjektleder for Familiesenteret, Inge Gangdal.

Verdighet

Hun forteller at samtalerommet er svært viktig i arbeidet de gjør for familier i krevende situasjoner.

– Vi har tenkt hele tiden at vi trenger en plass som er godt å komme til og at det er verdighet. Det er også viktig for de ansatte å være stolte av arbeidsplassen sin, sier hun.

I samtalerommet vil det blant annet foregå observasjoner og filming av familiene som får veiledning. Flere av dem som kommer hit står midt oppe i akutte situasjoner hvor det enkelte ganger har skjedd voldelige episoder.

Interiødesigneren har valgt både møbler, farger og tekstiler med omhu.

Runde former

For interiørdesigneren har det vært viktig å bruke materialer som skaper trygghet og gode rammer. Både tepper og møbler har runde former. Ørelappstoler gir god sittekomfort og kan oppleves intim og beskyttende. Velour gardiner fra tak til gulv og farger på veggene er valgt med omhu.

– Jeg tenker på hvordan det hadde vært for barn å komme inn og åpne seg opp i det kalde rommet som var her tidligere, sier Kvalevaag som selv har tre barn.

– Jeg har tre små gutter og gjør alt jeg kan for at de skal ha det godt. Men det er viktig at vi også tenker på alle de andre, sier hun.

Duftlys, frukt og noen velvalgte pyntegjenstander bidrar til avslappende atmosfære.