Lokale seilere deltok i minnemarkering – Hnytt

Siste:

Lokale seilere deltok i minnemarkering

Kirkwall/Orknøyene: Klokken 13.00 søndag formiddag la syv seilbåter ut fra Skudeneshavn og Skudefestivalen i det som blir omtalt som et seilbåtrally over Nordsjøen.

Båtene deltar i Convoy Cup som har som formål å minnes konvoifarten over Atlanteren under andre verdenskrig og alle sjøfolkene som mistet livet sitt på havet.

Norske flagg, sekkepipe og den norske nasjonalsangen under onsdagens minnemarkering. Foto: Privat

Minnestund

Blant dem som deltok i seilasen og som er vel fremme på Orknøyene er Stacy Ferkingstad fra Åkrehamn. Han deltar i regattaen for sjette gang.

– Jeg synes det er viktig å sette fokus på hva krigsseilerne gjorde, de glemte heltene fra krigen, sier forteller han på telefon fra andre siden av Nordsjøen.

I dag har både han og mannskap fra de øvrige båtene deltatt i en minnesermoni på et gravsted med 20 norske krigsgraver. Her ble det lest dikt, spilt sekkepipe og sunget, «Ja, vi elsker».

– Det var en sterk opplevelse som gjør inntrykk, sier han til Karmøynytt.

Stacy Ferkingstad med mannskapet han hadde med seg på båten fra Skudeneshavn til Orknøyene.

Arvet engasjementet

Tilstede var også Øyvind Misje som leder regattaen fra Skudeneshavn. Den utflyttede Skudenesbuen er sønn av avdøde Magne Misje, som brukte store deler av sitt yrkesliv til å sette fokus på krigsseilerne.

– Jeg har nok fått historien om krigsseilerne med fra min far. Det er kjekt å kunne videreføre det som min far brukte så mye tid på, sier han.

Selv om han nå er bosatt i Egersund er han sterkt engasjert i Convoy Cup-stiftelsen og Skudenes Sjømannsforening som står som arrangører av regattaen. 

Selv om hovedfokuset under ferden er å formidle historien om krigsseilerne handler seilasen også mye om hvem som har vært den raskeste båten over Nordsjøen. Samtlige båter ligger nå til kai i marinaen i Kirkwall, hvor de venter spent på morgendagens premieutdeling. 

I videoviduet øverst i saken kan du se et klipp fra onsdagens minnesermoni.