Skudefestivalen feirer jubileum: – Det blir fyrverkeri over hele sentrum – Hnytt

Siste:

Roy Oddvar Olsen, Olav Torkelsen og Svein Enerstvedt gleder seg til å komme i gang med Skudefestivalen.
Roy Oddvar Olsen, Olav Torkelsen og Svein Enerstvedt gleder seg til å komme i gang med Skudefestivalen.

Skudefestivalen feirer jubileum: – Det blir fyrverkeri over hele sentrum

Festivalstyret forventer at Skudeneshavn blir snudd opp-ned når Skudefestivalen offisielt går av stabelen torsdag, og regner med mellom 35-40 000 besøkende i byen – hvis været holder seg.

SKUDENESHAVN: Skudefestivalen feirer i år 25-årsjubileum og 25 gode år, ifølge festivalleder Olav Torkelsen.

– Vi er stolte over å ha en festival som har drevet med overskudd i alle år. Hadde vi ikke hatt alle de patriotene og lokalbefolkningen i ryggen som er engasjert i festivalen, i tillegg til sponsorene, så hadde vi ikke fått dette til, forteller Torkelsen, som gleder seg til å komme i gang.

Festivalen, som ofte blir kalt båtfestivalen på folkemunne, drives av rundt 50 mann fordelt på 16 komiteer, og Torkelsen forteller at alle er med og drar lasset.

– Det som er unikt med Skudeneshavn er vel dette med dugnadsånden. Vi er patrioter. Det er mange som er med og driver Skudefestivalen, og det ser vi kjempepositivt på, sier han.

Fokus på barneaktiviteter

I år har festivalen valgt å fokusere ekstra på barneaktiviteter, og kan skilte med minisirkus på Gamle Verkstedet på lørdag.

– Vi har prøvd å lage noe ekstra til de unge. Vi håper og tror at vi har fått det til. Vi skal ha Barnas Dag på Gamle Verkstedet fra klokken 12 til 17, forteller Torkelsen, før Roy Oddvar Olsen tar over:

– Det er to forestillinger, der det siste showet starter klokken 14.30. Det er et minisirkus som heter Plutselig Sirkus som skal komme og sjonglere. Når de har gjort sitt så skal de lære opp ungene. Det ser vi voldsomt frem til. Så blir det salg av pølser og brus og gratis is til ungene, sier Olsen, og informerer om at arrangementet er gratis.

Det blir også palleløp for både voksne og de yngre på lørdag klokken 11 på Korneliusholmen.

– Det er for å få med de som er et hakk større enn de minste på Gamle Verkstedet. Vi er kjempespent på det, forteller Torkelsen.

I år som i fjor blir det heller ikke tivoli. Torkelsen forteller at det har blitt vanskeligere for små festivaler å trekke til seg tivoli grunnet strengere regler, men er sikker på at de kan få et vel så godt tilbud til ungene uten tivoli.

– På Vågen blir det satt opp små minibasseng med båter, og det blir trampoliner og lekebiler og litt annet forskjellig. Litt som en aktivitetspark, legger Olsen til.

Jubileumssildebord og mattelt

I tradisjonens tro blir det sildebord på torget i år også, med Sildakongen som styrer showet.

– Det begynner fredag fra klokken 12 til 15, forteller Torkelsen.

Etter tilbakemeldinger fra publikum om mangel på sitteplasser i sentrum har festivalledelsen møtt dette, og har i år satt opp eget mattelt på torget.

– Det er mye mat rundt i gatene, men det har vært lite sitteplasser til nå, så nå har vi satt opp et telt der vi har plass til rundt 120 stykker. Der har vi også invitert inn seks forskjellige matboder, forteller Svein Enerstvedt, som legger til at det blir åpne vegger i teltet.

Janove i spissen

Festivalen har med tiden fått en større underholdningsdel, og med årets store trekkplaster Janove som spiller på torsdag i spissen, tror de at det i år som før blir godt besøkt.

– Det er vel han som kalles for headliner, men vi er jo ikke en musikkfestival. Det er en del av det, men det er en båtfestival med masse underholdningstilbud, mener Enerstvedt, før Torkelsen skyter inn at det har blitt en stor del av festivalen.

I tillegg blir det gjensyn med Heine Totland som i fjor spilte med sitt Rock and Roll Circus-band. I år blir det dansekvelden i Karmøybanken Arena som står for tur.

– Han leverte så godt at vi booket han igjen i år, innrømmer Torkelsen.

Lørdagen står også for flere godbiter som gratiskonsert med Slogmåkane, som nærmest har blitt en tradisjon, etterfulgt av karmøybandet Keipstein og Plumbo – alle i Karmøybanken Arena.

– De som ikke har kjøpt billetter der… ja, det går fort unna nå, sier Torkelsen med et smil om munnen.

– Vi har også kirkekonsert i år, noe som vi har hatt de siste 20 årene i hvert fall. Den fylles som regel opp. I år er det BLEST som har sin første kirkekonsert. Det kan bli kult. Jeg husker godt da Vamp var der for rundt 20 år siden. Da måtte vi kjøre to konserter og det tok helt av. Jeg tror det blir en livlig konsert i kirken i år også, legger Torkelsen til.

Janove headliner årets festival. Her fra Byfest1 i fjor.

Pangavslutning

Torkelsen og resten av ledelsen kan love en real pangavslutning på festivalen.

Natt til søndag klokken 12 blir det nemlig jubileumsfyrverkeri fra Steiningsholmen, og Torkelsen lover at det kan bli sett fra hele Skudeneshavn.

– Det blir et gigantfyrverkeri. Vi hadde et for fem år siden. Det blir bare barnemat i forhold til det som kommer nå, avslutter Torkelsen.

Skudefestivalen blir offisielt åpnet torsdag, men tyvstarter allerede onsdag med Rune Bjerga on Ice på kulturhuset.