«Hjem igjen til Karmøy» – Hnytt

Siste:

«Hjem igjen til Karmøy»

– Nå er det slik i dagens bedriftstenkning at det ikke spiller noen rolle hvem eierne er og hvor de holder til; bare de er gode eiere. Det har ikke FK Haugesund vært.

HARALDSPLASS: Lykkønskningene har stått i kø etter nyheten om at Karmøynytt er kjøpt hjem igjen til Karmøy. Siden 2015 har FK Haugesund eid lokalavisa  som sammen med TV Haugaland og nyhetsportalen hnytt.no har utgjort Mediehuset Haugaland Media AS.

Når eierskapet nå er tilbake i hjemkommunen, må alle lykkønskningene og gleden tolkes som et uttrykk for den sterke posisjonen Karmøynytt har i lokalsamfunnet.

Nå er det slik i dagens bedriftstenkning at det ikke spiller noen rolle hvem eierne er og hvor de holder til; bare de er gode eiere. Det har ikke FK Haugesund vært. Den påstanden forsvarer jeg med begrunnelsen som i 2015 forklarte oppkjøpet av Karmøynytt: Vi skal bruke mediesatsingen til å styrke FK Haugesund. Jeg kommenterte den visjonen her på Haraldsplass på denne måten: – Som journalist hadde jeg likt bedre at oppkjøpet ble gjort for å styrke Karmøynytt og TV Haugaland!

Likevel hadde jeg et håp om at avismiljøet på Karmøy og tv-miljøet i Haugesund sammen skulle utvikle seg til et sterkt journalistmiljø. Slik gikk det ikke. Sponsorinntekter og publikumsinntekter ble ikke som forventa og FK Haugesund fikk nok med å ivareta kjerneoppgava si: Å spille fotball. Medieselskapet fikk seile sin egen sjø uten retning.

Når eierne ikke vet hva de skal gjøre med et selskap, da forvitrer det. Derfor ble vi så glade og klappet så kraftig i hendene da nystifta Norvegen Media AS kjøpte Karmøynytt og hnytt.no tilbake. ”Vi er godt fornøyde med (…) å få muligheten til å få utvikle hele Karmøys lokalavis videre både når det gjelder redaksjonelt stoff og attraktive løsninger for kundene våre,” sier redaktør Øystein Merkesvik. Han har sammen med de ansatte vært med på hjemkjøpet. Jeg oppfatter det som en garanti for at Karmøynytt får en fri redaksjonell posisjon og at uavhengig journalistikk blir hovedverktøyet når tilliten mellom det nye medieselskapet og lokalsamfunnet skal forsterkes og videreutvikles.

I skrivende stund ser det ut til at TV Haugaland også får ”nye foreldre” etter at de regelrett ble satt foreldreløse på gata uten mat og husly. Også her tok de ansatte tak.

Akkurat nå har jeg sett 1.episode av ”Livet på Solstein” på NRK. Skulle ikke TV Haugaland som har den journalistiske og produksjonsmessige kompetansen som denne hjertevarme serien viser, ha livets rett i lokalsamfunnet vårt? Selvfølgelig, og derfor er det gledelig at Heine F. Birkeland tok de ansatte på alvor og har, så langt jeg forstår, gitt TV Haugaland et beredskapshjem inntil videre. For han sier noe som er vesentlig i fortsettelsen: ”Jeg er imponert over den kvaliteten og kompetansen som er bygd opp i selskapet, og den innsatsen som legges ned av de ansatte for å produsere godt.”

Nettopp i slike situasjoner som Karmøynytt og TV Haugaland nå er inne i med eierskifte, omstrukturering og jakt på ny kapital, er det vesentlig å forstå at den kompetansen de ansatte har, er den viktigste kapitalen som det skal bygges videre på. Karmøynytt er, med nevnte kompetanse, kjøpt hjem og behørig klappet på plass; det er jeg trygg på.

Jeg er også rimelig trygg på TV Haugaland. Skulle du tvile, er det bare å se de to neste episodene av ”Livet på Solstein” på NRK1 de kommende mandager.  Det vil overbevise alle om at folkene på TV Haugaland må få fortsette med det de kan: Lage godt lokal-TV.