Stenger kirken i hele 2019 – Hnytt

Siste:

Foto: Geir Toskedal
Foto: Geir Toskedal

Stenger kirken i hele 2019

AVALDSNES: I sommer starter totalrenoveringen av Avaldsnes kirke og i disse dager settes det opp stillaser på utsiden av katedralen.

Kostnaden med renoveringen er estimert til 30,5 millioner kroner og innebærer blant annet muring, kalking og tømmerarbeid på bygningsmassen.

Ny fuger skal støpes utvendig og de avlange sidene ved kor og skip skal kalkes i en lysere farge, slik kirken opprinnelig hadde.

Senere vil innvendig arbeid starte. Der skal eksisterende maling fjernes og tak og vegger kalkes.

– Når dette er gjort vil kirken fremstå som i sin opprinnelige stand, sier kirkeverge i Karmøy, Kjetil Osnes til Karmøynytt.

Stenger

I forbindelse med innvendig renovering vil kirken stenge dørene fra 2. januar av og resten av 2019. Dermed vil menighetens aktiviteter bli flyttet over til Karmel menighetshus på Avaldsnes. Gjennom det kommende året vil det ikke bli anledning til å holde bryllup, konserter eller andre begivenheter i kirken.

– Det må dessverre bli slik og vi forstår at dette er trist for mange. Men renoveringen er sårt tiltrengt og vi håper på forståelse, sier Osnes.

Les også: Kirkevergen ble bønnhørt

Fikk pengestøtte

I 2016 ble det klart at regjeringen la 5,75 millioner kroner (eksklusiv moms) på bordet til istandsetting av Avaldsnes kirke. Kirkeverge i Karmøy, Kjetil Osnes fortalte den gang til Karmøynytt at behovet for oppgradering av kirken er stor. Mest akutt er lekkasjer fra tårnet som skaper omfattende fuktproblemer i det ærverdige kirkerommet. Dette er derimot ikke det eneste som må tas tak i. Det er også vegger som må kalkes, og det er ulike utfordringer på veggene ute. 

– Det er veldig viktig å komme i gang med dette arbeidet, både av sikkerhetsmessige grunner og av hensyn til bevaring av kulturminner. Avaldsnes kirke er noe Karmøy kommunes befolkning kan være stolte av. Vi får ofte turister som kommer til Avaldsnes, og slik setter vi Karmøy på kartet. Kirken har en sentral plass i kommunen, fortalte han og la til:

– I tillegg til å være et viktig turistmål og en stolthet for Karmøy, så er det først og fremst hjemmet til Avaldsnes menighet. Det er viktig at de har et godt sted å være. Dette har sett frem til og lengtet etter.

Slik ser veggene ut inne i Avaldsnes kirke.
Arkivfoto.

Kostbart

I økonomi og budsjettplanen for Karmøy kirkelig fellesråd 2018 til 2027 kommer det frem at det i verste fall er behov for oppgraderinger av kirken for nærmere 60 millioner kroner.

– Estimatet vi nå jobber ut fra er 30,5 millioner kroner. Men det er flere usikkerhetsmomenter, sier kirkevergen.

Han kan takke Karmøy kommune for at den etterlengtede renoveringen til slutt ble realisert. Kommunen bidrar med resten av beløpet som skal til for at Avaldsnes kirke blir kvitt lekkasjer og maling som flasser fra veggene.

– Vi er utrolig glade for pengene som kommer fra kommunen og det er deilig å få gjort dette nå. Hele området her får et stort løft nå, og dette er viktig for kommunen og innbyggerne, sier han.