Fikk kreft - vil bli ordfører i Karmøy – Hnytt

Siste:

For mindre enn tre uker siden fikk ekteparet Solfrid og Tor Kristian Gaard den tøffe beskjeden.
For mindre enn tre uker siden fikk ekteparet Solfrid og Tor Kristian Gaard den tøffe beskjeden.

Fikk kreft – vil bli ordfører i Karmøy

TORVASTAD: For mindre enn tre uker siden fikk gruppeleder i Karmøy Høyre, Tor Kristian Gaard påvist kreft i prostata. Samme døgn som fastlegen fikk sjokkbeskjeden, bestemte han seg for å stille som Høyres kandidat til ordførervervet i Karmøy. Dermed tar han opp kampen mot Aase Simonsen som er innstilt av valgkomiteen i partiet.

– Den første blodprøven tok jeg på meg selv. Da svaret kom ble jeg helt klam, svett og kjente det i magen. Jeg tenkte at jeg måtte komme meg avgårde til en urolog, forteller To Kristian Gaard.

Fryktet spredning

Den profilerte politikeren og fastlegen fikk kreftdiagnosen for knappe tre uker siden. Frykten var at kreften allerede hadde rukket å spre seg til skjelettet.

– Da jeg skulle til undersøkelse på sykehuset var det som å stille til doms. Jeg visste at enten var jeg ferdig, eller så var det slik at det var langt over 90 prosent sjanse for at jeg skulle bli frisk igjen, forklarer han.

Gode prognoser

Heldigvis viste det seg at kreften ikke hadde spredd seg og Gaard føler seg trygg på at han etterhvert skal bli helt frisk igjen.

– Slik det ser ut nå kommer jeg til å bli helt frisk igjen. Det er jeg glad for, sier han.

Endret alt

Kreftdiagnosen skulle vise seg å snu opp ned på det aller meste, bare i løpet av et døgn. Ikke før sykdommen var påvist bestemte Gaard seg for å annonsere sitt kandidatur til å bli høyres ordførerkandidat i Karmøy, og dermed måle krefter mot tidligere ordfører Aase Simonsen som allerede er utropt til partiets kandidat.

– Det var som å få et wake-up call fra oven. Jeg spurte meg selv hva jeg skulle gjøre med resten av livet mitt. Skal jeg fortsette med det samme eller gjøre noe annet. På dette tidspunkt visste jeg ikke hvor mye det var eller hvor kreften satt. Så jeg tok en ad hoc-beslutning med meg selv og i løpet av et døgn så ringte jeg til nominasjonskomiteen.

Overrasket

På dette tidspunktet visste ikke gruppelederen at nominasjonskomiteen i Høyre hadde innstilt Aase Simonsen som ordførerkandidat.

– Det er ikke rart hun ble overrasket. Jeg ble overrasket selv også, medgir han.

Tor Kristian Gaard, her fra formannskapet i Karmøy. Foto: Kent Olsen.

– En del ugjort

Gaard understreker at han ikke ønsker å ta opp kampen med Simonsen, men at han stiller seg til rådighet for partiet.

– Hun er en utmerket god kandidat og vil ta Karmøy Høyre godt videre. Men jeg har også noe jeg har tenkt på, og i den forbindelse har jeg tenkt at jeg stiller meg til disposisjon for Karmøy Høyre fordi jeg føler det er en del ugjort i forhold til regionen, i forhold til Karmøy, i forhold til utvikling lokalt og regionalt.

– Andre som får slike alvorlige beskjeder som du nettopp har fått tenker gjerne at de vil trappe ned jobbingen og tilbringe tid med familien. Men du vil satse?

– Kanskje jeg skal gi noe til samfunnet av det jeg har lært meg gjennom 30 år, og være med å påvirke slik at andre kan få muligheter som jeg har fått fra dette samfunnet.

Ikke bekymret

Tor Kristian Gaard forteller at familien har vært en stor støtte for ham i tiden etter at kreftdiagnosen ble påvist. Kona Solfrid tror ektemannen kan bli en god ordfører og er ikke bekymret for at han lanserer seg selv som kandidat under sykdomsperioden.

– Jeg kjenner Tor Kristian og har levd med ham i mange år. Han trapper aldri ned, snarere tvert i mot. Når han brenner for noe står han på det og jobber for det.

– Ser du han for deg i ordførersetet om et drøyt år?

– Det kom litt brått på, men ja han fikser det. Jeg har tro på han.

Demokratiet

Med den svært jevne nominasjonskampen i Haugesund Høyre friskt i minne er ikke Gaard redd for at det samme kan skje i Karmøy når partimedlemmene skal si sin mening.

– Taper jeg med en stemme er Aase en verdig vinner. Skulle jeg vinne med en stemme er jeg den verdige vinneren. Slik er demokratiet.

I denne videoreportasjen får du møte Tor Kristian Gaard på hjemmebane på Torvastad der han snakker ut om hvordan det var å få kreftbeskjeden.