Sirkuskunster og talentiade under årets Kongesommer – Hnytt

Siste:

Veronica Baltzersen (t.v.) og Brit Turid Valhammer ønsker velkommen til årets Kongesommer som arrangeres i uke 28, 29 og 30.
Veronica Baltzersen (t.v.) og Brit Turid Valhammer ønsker velkommen til årets Kongesommer som arrangeres i uke 28, 29 og 30.

Sirkuskunster og talentiade under årets Kongesommer

Årets Kongesommer er den ellevte i rekken og den siste for daglig leder i Karmøy Frivillighetssentral, Brit Turid Valhammer. 

SKUDENESHAVN: – Jeg pensjonerer meg april neste år, så dette er siste året med Kongesommer for min del. Da har jeg vært her i 18 år, forteller Brit Turid Valhammer.

Et av målene til Kongesommer er at barn og unge skal få et innblikk i hva de forskjellige organisasjonene i kommunen driver med. Dette skal de få prøve uten at det koster noe.

– Programmet i år består av blant annet blomstersafari, sjøvettopplæring, padling, trampett, klatring, luftakrobatikk, parkour, sjonglering, fisking, grilling, bading og talentiade, sier Valhammer.

Sistnevnte er årets nyhet på programmet. Talentiaden finner sted onsdag 25. juli på gamle ferjekaien i Skudeneshavn når byen blir gjestehavn for seileregattaen Tall Ship Races. 

– Her ønsker vi påmeldinger. Det kan være alt fra nummer som dans, sirkus, sketsjer, akrobatikk eller å fortelle en vits.

Engasjerer ungdommen

Da Kongesommer ble startet opp for første gang, var målet å engasjere ungdommer til å være med og arrangere. I år har Valhammer fått med seg Veronica Baltzersen som har vært med tre ganger tidligere.

– Jeg synes det er kjempekjekt. Man kommer seg opp om morgenen. Jeg hadde sikkert bare sovet bort dagene hvis jeg ikke hadde vært med, ler Baltzersen.

– Hvordan er det å jobbe med barna?

– Jeg synes det er en kjempekjekk jobb. Jeg koser meg når jeg er sammen med dem. Det er stas når de kommer til meg for å vise hva de har lært. Du føler deg jo som et forbilde. Jeg blir jo stolt når jeg ser at de lærer seg et nytt triks på trampett for eksempel.

19-åringen deltok selv på Kongesommer da hun var yngre.

– Jeg var ikke med hvert år, men jeg har mange gode minner knyttet til det. Husker det var spennende å ta bussen alene til Tysvær sammen med venninnene mine. 

Hun skryter over tilbudet.

– Det er et kjekt tilbud for de som ikke har noe å gjøre i sommer. Det er ikke alle som har råd til å reise vekk i ferien. Mange har kanskje venninner som reiser vekk, men da har de dette tilbudet hvor de kan samles. Kanskje får de seg nye venner også. Det må jo være litt kjekt for foreldre også å få et lite avbrekk hvis de er hjemme med barna hele sommeren.


Et tilbud for alle

I fjor fikk Kongesommer støtte fra BUFDIR og kunne tilby gratis skyss gjennom sommeren. Dette har de ikke fått i år.

– Derfor tilbyr vi ikke gratis skyss i år. Det ble veldig populært i fjor da vi tilbydde skyss. Vi endte opp med mellom 150 til 200 unger, men det ble rett og slett for mye organisering, forteller Brit Turid Valhammer. 

– Vi har også satt en egenandel på 100 kroner for svømmingen i Tysvær. Dette gjelder ikke for de med aktivitetskort. Utenom svømmingen er alt gratis.

– Hvem er dette tilbudet for?

– Det er for alle. Det er mange som tenker at dette er et tilbud for de med dårlig råd, men sånn er det ikke. De som tror det er for vanskeligstilte i kommune, tar helt feil. Flere og flere har likevel funnet ut at det ikke er sånn, sier Valhammer.

Kongesommer er for barn som går i 1. klasse og oppover. Fra mandag 16. juli til torsdag 10. juli kommer Naomi Bratthammer til Karmøy sammen med flere venner. De skal lære barna luftakrobatikk, parkour, balance og sjonglering i Skudehallen.

– Her kommer vi til å dele inn i aldersgrupper slik at vi unngår mye kø. Disse dagene pleier det å komme en del eldre barn også. Parkour er veldig attraktivt blant guttene og jentene synes det er veldig spennende med luftakrobatikk.