– Vær deg selv – Hnytt

Siste:

KONFERANSIER: Martin Mentzoni ledet konferansen.
KONFERANSIER: Martin Mentzoni ledet konferansen.
Tor Nilssen — Bilde 1 av 3
AUTOGRAFER: Zekiye Nyland og to som gjerne vil lære av henne.
AUTOGRAFER: Zekiye Nyland og to som gjerne vil lære av henne.
Bilde 2 av 3
ESPEN FERNANDO: - Vær deg selv
ESPEN FERNANDO: - Vær deg selv
Bilde 3 av 3

– Vær deg selv

Espen Fernando Aarvik låt «Vær deg selv» kunne nesten vært skrevet for en kveld som denne. Han kom og sang på Karmøys første ungdomskonferanse, som selv om den ikke samlet de helt store skarene i alle fall samlet mye engasjement under ett tak.

KARMØY: – Kjenner du den positive energien?

Elisabeth Aarekol, rådgiver i oppvekst og kulturetaten, nyter den smittende, gode stemningen på Anna Eegs Treffsted i Kopervik Kulturhus. Tanken var å bygge på engasjementet nedenfra, og arrangere en konferanse bygd på det de unge nå er opptatt av. Dermed ble programmet egentlig en suksess før dørene åpnet.

– Til å være første gangen er vi kjempefornøyde, alle er så glade og det er så gøy at det er såpass oppslutning. Jeg tror alle føler de får noe igjen for å være her. Det deles ut premier i løpet av kvelden, dessuten, gratis pizza og brus er jo aldri feil.

Men det slutter ikke her. Dette skal være et fraspark til ungdomsrådet som skal etableres i kommunen. Unge mellom 13 og 21 skal kunne ha reell politisk innflytelse på saker de er opptatt av.

– Håpet er at de unge skal forstå at det er ikke så lang veg fra deres hverdag opp til det politiske miljøet, sier Aarekol.

Kropp for likes

Zekiye Nylands innlegg kunne like gjerne hatt låtnavnet til Espen Fernando som overskrift. Med «Kropp for likes» satte hun to streker under Vær deg selv-budskapet, og fortalte ungdommene om da hun fikk satt inn silikon som 19-åring.

– Nå tenker jeg på det ansvaret det fører med seg å ta det valget.

Ni år senere bruker hun ikke tid på å angre på inngrepet, men er klar på at hun ikke ville ha gjort det igjen. Og som mor til to barn husker hun godt hva mamma sa til 19-åringen.

– Du tar ikke bare et valg for deg selv, du tar et valg for alle. Desto flere som gjør det, desto mer normaliserer en det. Vil du bidra til det? Det vil ikke få deg til å føle deg bedre, tvert i mot, når du har tillatt deg å fikse på utseendet, vil du alltid finne nye ting du ikke er fornøyd med.

De unge på konferansen tok tilsynelatende godt i mot mamma Nylands budskap.

– Det var veldig viktig å få med seg det Zekiye sa, mente 12 år gamle Aurora Adelia Nab Nordås.

– Jeg fikk åpnet øynene litt, og ble minnet på at det er en hel verden utenfor mobilen. Og at vi ser kanskje ser veldig opp til de vi ser på Instagram, YouTube og blogger. At vi vil bli som de, men at vi kanskje ikke vet det helt selv, sa 11 år gamle Tina Jørgensen Værøy.

De var kan hende de yngste på konferansen, men stod ikke tilbake for noen med innsikt og engasjement.

Ungdomspolitikeren synes hun har stor påvirkningskraft

Kjersti Nøttum Haaland bestemte seg for å gå inn i politikken som 16-åring. Nå er hun 17, og leder AUF Haugalandet. Vitebegjærligheten fikk hun i vuggegave, politikken er en måte å administrere den på. Det gir gevinst.

– Jeg har alltid lurt på hvordan ting fungerer og henger sammen. Den eneste eneste måten jeg kunne finne ut av det på, var om jeg ble med på ting og så hvordan det fungerte. Og nå som ungdomspolitiker har jeg også sett at vi har stor påvirkningskraft på moderpartiet, de hører på det vi har å si.

Vær deg selv

Espen Fernando Aarvik skrev autografer, smilte på selfier og var seg selv både av og på scenen.

– Dette er gøy! Her er det lave skuldre, pizza og kos. Og masse unge folk jeg ikke har hilst på før, – alle godt humør og det er snart sommerferie Dessuten er det er kjekt å høre hva de unge i dag er opptatt av, sa 18-åringen.

– De unge?

– Ja, men jeg føler meg litt voksen i dag, parerer han med et smil.

– I andre sammenhenger føler jeg litt liten, jeg har ikke for eksempel ikke lappen, sier han og rekker å legge til at han har hatt eksamen i dag.

Han kom opp i kor, dermed begynte han dagen med å synge julesanger. Siste sang ut denne torsdagen er Malo ( Bad for you). Den passer perfekt, selv om teksten bryter litt med den røde tråden.

– Det er litt danseklubbstemning her.

Det er det. Ungdom, pizza, brus og disco passer minst like godt til politikk som dress og slips.

Unge leser mer enn de tror

På tampen slapp Hanne Mulelid til for å minne om lesekonkurransen som

Karmøy folkebibliotek arrangerer sammen med Silk og Lions Skudeneshavn i forbindelse med READ ON. En skulle tro at budskapet om å lese flere bøker ville falle dødt til jorden i en slik sammenheng, men biblioteksjefen visste råd.

– De unge i dag leser mye mer i enn de tror selv. Nå kan de for eksempel lese blogger i lesekonkurransen, det å følge en blogg er regnet som ei bok.