Redde foreldre etter at takplater falt ned på Åkra skole – Hnytt

Siste:

Knut Nilsen og Arne Ferkingstad fra FAU Åkra skole.
Knut Nilsen og Arne Ferkingstad fra FAU Åkra skole.

Redde foreldre etter at takplater falt ned på Åkra skole

For to uker siden falt det ei takplate fra taket på Åkra skole i skoletiden. Ingen ble skadet, men FAU reagerer på at det ikke blir gjort noe med den over 100 år gamle skolen.

SKOLE: – Det falt ei takplate ned her ved trappa. I den bedriften som jeg jobber i, som har HMS i fokus, så er det påkrevd med hjelm, og dette området hadde sannsynligvis vært avsperret, forteller Knut Nilsen fra FAU.

Karmøynytt møter Nilsen og talsperson for FAU på Åkra skole, Arne Ferkingstad, etter skoletid, og begge har utstyrt seg med hjelm for å poengtere at skolen ikke er trygg.

Begge to er redde for elevene på skolen, og mobiliserer igjen for å få gehør hos politikerne.

– Vi er livredde for ungene, ikke bare på grunn av takplatene, men også for alt fra rømningsveier og elendige forhold. Tiden er moden for ny skole, og det er nå, sier Ferkingstad.

Ferkingstad forteller at det også tidligere har falt ned takpanner.

Har tatt ansvar

Rektor ved Åkra skole, Espen Sellevold, forteller at de stengte av området i hallen til platene ble hengt opp igjen.

– Årsaken til at platene falt ned var bevegelse i gulvet av elever som hoppet i andre etasje, forteller Sellevold, og utdyper:

– De var nok ute av spor før de datt ned, sier han og presiserer at takplatene ikke utgjør noen reell risiko før de har kommet ute av sporet.

Han ser likevel faren ved å ha slike gipsplater i taket.

– Det kunne oppstått personskade om noen hadde fått det over seg, sier han.

Sellevold har vært i kontakt med verneombudet og de har i fellesskap skrevet avviksmelding som er sendt inn til kommunen.

– Et av foreslåtte tiltak var å skifte ut platene med mer mykere materiale slik vi har andre plasser, forteller Sellevold.

I tillegg har han sammen med vaktmesteren hatt ekstra kontroller i bygget.

Er skuffet

Lenge har FAU kjempet en kamp om å få ny skole i Åkrehamn, men etter at rådmannen kom med forslag om å sette Åkra på vent, ble de skuffet.

– Vi er jo skuffet over det og overrasket. Spesielt overrasket er vi over at Kolnes kommer inn. Vi har sympati og forståelse for Vea og vi vet at de også har utfordringer. De har mye av det samme som vi har, sier Ferkingstad.

FAU reagerer også på at den nye skolebruksplanen for sone to tar utgangspunkt i samme prognose som sist.

– Fremdeles forholder de seg til det usikre momentet som intern flytting og lav fruktbarhet på nedsiden av veien på Åkra, kommenterer Ferkingstad, som legger til at det bygges mye mer på Åkra enn det som er anslått i rapporten.

Ferkingstad trekker frem forslaget til KrF og Venstre, og sier at de er spesielt skuffet over forslaget.

– De lager da en skole som får samme utfordringer som dagens Vea og Åkra skoler har. Vi må tenke langsiktig på både ungenes behov og på kommunale driftsutgifter, sier han, og fortsetter:

– Åkra skole har verken kunstgressbane, tarzanløype eller egen på- og avstigning for ungene. Det er egentlig bare snakk om tid før det kommer en alvorlig trafikkulykke rett ved skolen.

Savner handlingskraft

Da førskoleelevene kom på besøk i forrige uke, måtte femteklassingene på skolen ut for å ha uteskole.

Fra før av er også syvende klasse plassert på Åkra ungdomsskole, og til neste skoleår ryker SFO-rommet for å få plass til de eldste.

FAU savner handlingskraft fra politikerne.

– Jeg tenker at det er på tide å handle og slutte å utrede og snakke. Politikerne må vise at de kan få noe gjort og ikke bare snakke. Vi savner handlingskraft, sier Ferkingstad, og legger til:

– Dette er ikke godt nok. Det er for svakt.

Foto: FAU
Foto: FAU