– Jeg klarer ikke slutte å smile – Hnytt

Siste:

Festdeltakerne i velværeavdelingen.
Festdeltakerne i velværeavdelingen.
Bilde 1 av 12
Fest i kantinen.
Fest i kantinen.
Bilde 2 av 12
Ordfører Jarle Nilsen deltok på festen.
Ordfører Jarle Nilsen deltok på festen.
Bilde 3 av 12
Synnøve Pedersen (t.v.) og Line Therese Knudsen i samtale med gjestene.
Synnøve Pedersen (t.v.) og Line Therese Knudsen i samtale med gjestene.
Bilde 4 av 12
Elevene ønsket velkommen.
Elevene ønsket velkommen.
Bilde 5 av 12
Barn fra Ryvingen barnehage sang foran de 200 gjestene.
Barn fra Ryvingen barnehage sang foran de 200 gjestene.
Bilde 6 av 12
Bilde 7 av 12
Ordfører Jarle Nilsen.
Ordfører Jarle Nilsen.
Bilde 8 av 12
Linn Didriksen storkoste seg på festen sammen med de eldre.
Linn Didriksen storkoste seg på festen sammen med de eldre.
Bilde 9 av 12
I velværeavdelingen kunne de eldre få lakkere neglene sine og få håndmassasje. Her får Ruth Fredriksen sistnevnte.
I velværeavdelingen kunne de eldre få lakkere neglene sine og få håndmassasje. Her får Ruth Fredriksen sistnevnte.
Bilde 10 av 12
Anne Marith Sandhåland underholdt.
Anne Marith Sandhåland underholdt.
Bilde 11 av 12
Bilde 12 av 12

– Jeg klarer ikke slutte å smile

Linn Didriksen hadde gledet seg lenge til å stelle i stand fest for de eldre. VG1-eleven ved Åkrehamn videregående skole storkoste seg i møte med gjestene.

ÅKREHAMN: Hvert år inviterer VG1 og VG2-elevene ved helse- og oppvekst til fest i kantinen. De er med i prosjektet «Livsglede for eldre» som er en folkehelseorganisasjon, som arbeider for at alle eldre skal ha en god og meningsfull hverdag.

– Det er veldig kjekt å være med på dette. Det er utrolig hyggelig å møte de eldre og hilse på dem. Jeg har fått utrolig mange fine komplimenter og flere har sagt hvor fint kledd jeg er i dag, sier Linn Didriksen, som forteller at hun har på seg et 30 år gammelt skjørt som hun har arvet av moren sin.

Festdeltakerne fikk servert «høge sjever», kaker og kaffe. Det ble også underholdning av trekkspillklubben, Slogmåkane og Anne Marith Sandhåland. Mange så frem til å delta på de ulike aktivitetene som elevene hadde stelt i stand. Det var alt fra sittetrim, velvære med lakkering av negler og håndmassasje, og allsang.

– Jeg synes et slikt arrangement er utrolig viktig. Det er kanskje ikke alle sykehjem som har et så godt tilbud. Da er det kjekt å kunne gjøre dette for de eldre. Det er fint å se gleden de har av det. Jeg klarer nesten ikke slutte å smile selv, sier Didriksen.

Hun forteller at de på skolen har fått lov til å besøke ulike sykehjem i kommunen. De har også vært ute i praksis i tre uker.

– Det er veldig kjekt å komme seg ut. Du får en helt annen innsikt i hvordan det er i dette yrket. Teorien du lærer på skolen er ikke alltid lik i praksis, sier Didriksen.


Fjerde året på rad

Det er fjerde året på rad at elevene inviterer til fest. De 200 gjestene kommer fra sykehjemmene i Skudenes, Åkra, Vea, Kopervik og Bygnes, men de har også koblet inn hjemmetjenesten og dagavdelingene i kommunen.

– Vi har vært med i et prosjekt som heter «Livsglede for eldre» i flere år. Vi startet med ulike aktiviteter for de eldre og så utviklet det seg til at vi arrangerte en årlig sommerfest på skolen, forteller lærer ved helse- og oppvekst, Anne Marith Sandhåland.

– Hvilke tilbakemeldinger får dere?

– Vi får bare positive tilbakemeldinger. De er så takknemlige for at vi tar oss tid og gjør dette. Det er mange smil og mye latter i løpet av den tiden de er her. Dette er noe de snakker om i lang tid etterpå. De pårørende kommer også med gode tilbakemeldinger og setter pris på at vi gjør dette. De ønsker jo at foreldrene deres eller andre familiemedlemmer skal ha det trivelig.

 

Inviterte seg til rådhuset

Ordfører Jarle Nilsen var også invitert og holdt tale for de fremmøtte. Etter at han hadde talt, kom Anne Marith Sandhåland med et lite ønske til ordføreren.

– Jeg håper å få komme til rådhuset og presentere prosjektet vi er med på. Jeg har et brennende ønske om at Karmøy kommune skal vurdere å bli en livsglede-kommune.

– Hva innebærer det?

– Hvis du går inn i et slikt prosjekt, så er det noen kriterier som skal innfris. Et av kriteriene er blant annet at alle brukerne i kommunen skal ha et tilbud om å komme seg ut fra sykehjemmet og få frisk luft. Gjennom dette prosjektet bruker man ressurser som er i lokalmiljøet, sier Sandhåland og fortsetter:

– Det kan være alt fra små barn til ungdommer, voksne og frivillige. Da får man brukt ressursene som er utenom pleierne. De gjør en fantastisk jobb, men de har hendene fulle.  Mye av tiden deres går til stell og pleie. Da kan vi være med og hjelpe til. Vi skal ikke være istedenfor dem, men i tillegg.

– Hjertelig velkommen, responderte ordføreren.

– Tusen takk, men jeg må få en dato. Jeg gir meg ikke med den, svarte Anne Marith Sandhåland tilbake.

 

Stolt ordfører

Tillit og myndighet var to ord som ordføreren brukte, da han skulle beskrive elevene som hadde stelt i stand festen. Ordføreren var både stolt og glad da han så både jenter og gutter som satser på å ta en utdannelse hvor de får en kompetanse der de senere skal jobbe med barn, ungdom og eldre.

– Den viktigste og beste ressursen i Karmøy er ikke olje og gass. Det er rett og slett de menneskelige ressursene som vi har masse av i denne salen. Jeg har vært heldig som har fått lov til å være med på mange arrangementer som er arrangert av og for eldre i kommunen. Jeg ser at det skjer mye bra, og at det er massevis av gode tilbud. Dette må også Karmøy kommune være med og støtte, sa ordføreren.