Følger designer-drømmen i Roma – Hnytt

Siste:

Andrea Solland bor for tiden i Budapest, men flytter til Roma om noen måneder for å følge drømmen sin om å bli designer. Den blå silkekjolen på bildet er hennes eget design. 
Andrea Solland bor for tiden i Budapest, men flytter til Roma om noen måneder for å følge drømmen sin om å bli designer. Den blå silkekjolen på bildet er hennes eget design. 

Følger designer-drømmen i Roma

Andrea Solland (22) fra Vea følger barndomsdrømmen og satser på en karriere som designer i Roma.

BUDAPEST: Drømmen om å bli designer har vært der siden hun var liten, men Andrea Solland trodde aldri at hun kunne gjøre det hun elsket. Som ungdom var hun usikker på hvem hun var og følte seg alltid som en fisk på land.

– I 2015 flyttet jeg til Miami for en liten periode. Her ble jeg kjent med flere «fisker» som ville noe annet enn hva jeg var vant med. Jeg vil si jeg ble modig nok til å innrømme hva jeg ville. Etter det begynte jeg å tenke mer på designer-drømmen.

Så flyttet hun til Spania hvor hun bodde i et halvt år. Da hun kom hjem til Norge igjen, følte hun seg aldri helt hjemme. I 2016 reiste hun på ferie til Budapest. Byen skulle etter hvert bli hennes nye hjemby. 

– Etter en uke i Budapest var jeg ikke ferdig med plassen. Jeg bestemte meg for å flytte hit etter hvert. Nå har jeg snart bodd her i et år. Jeg har en fulltidsjobb som kundekonsulent for å få inn en fast inntekt. Ved siden av jobber jeg som stylist. Hverdagen min består av sying og planlegging av design. Når jeg ikke er på moteshow eller på jobb, så er jeg for det meste i naturen med hunden. 


Egen kleskolleksjon 

Solland under Fashion Week i Budapest.

Tidligere har hun studert Fashion Design ved London College of Fashion. Om fire måneder setter hun kursen mot Roma hvor hun skal ta sisteåret ved Accademia Italia. Neste år skal hun vise frem sin egen kleskolleksjon for første gang. 

– Roma er en perfekt plass for meg og mine interesser. Et av målene jeg har er å få mer erfaring. Jeg vil lære av de som kan. 

– Hva kan du si om kolleksjonen din?

– Jeg kan ikke si så mye om kolleksjonen min ennå, men jeg elsker 50-tallet. Kolleksjonen er mye inspirert av bestemoren min og hvordan hun kledde seg som ung med et hint av mer moderne. 

– For meg er det viktig at en kvinne føler seg selvsikker i antrekket hun har på seg. Det er viktig at plagget former seg slik det skal på en kropp og får frem det kvinnen ønsker, legger hun til. 

– Ser du for deg å jobbe som designer i utlandet, eller hva tenker du om markedet i Norge?

– Jeg har ikke funnet min plass ennå, men jeg tenker nok at det blir utlandet da det er et større marked for det. En skal likevel ikke se bort fra at det en dag kommer en butikk med navnet mitt på på Karmøy. Nå dagdrømmer jeg litt, men det er lov å drømme.


Mistet mange på veien

Solland forteller at hun har mistet mange og gitt opp mye for å følge drømmen sin, alt fra gode og stabile jobber til venner og familie.

– Med denne livsstilen jeg har hvor reising er en stor del av den er det fort gjort å miste mange, noe som er forståelig. Du går jo glipp av mye når du ikke er hjemme. Det er ikke alle som synes det er like greit. Jeg kjenner mange som ikke helt forstår, og som ofte stiller spørsmål om når jeg skal komme hjem og få barn og kjøpe hus.

– Pappa og bestefaren min har alltid støttet meg mye. De har gitt meg rom til å være meg. Kjæresten min er også en av mine største støttespillere. Han står alltid og heier på meg. Han er ofte med på alt jeg gjør, noe som sikkert må slite han ut til tider. Jeg kan fort bli litt mye, så jeg setter stor pris på han.

– Har du noen gang vurdert å reise hjem?

– Jeg burde nok si ja siden pappa kommer til å lese dette, men han kjenner meg vel såpass, og svaret er nei. Per dags dato har jeg ikke hjemlengsel, men jeg lengter selvfølgelig etter ting med Karmøy, som for eksempel sjøen, naturen og ikke minst sjømaten.

Fashion Week i Budapest.
Andreas hverdag består mye av sying og planlegging av design. Neste år viser hun frem sin egen kleskolleksjon.
Andrea tilbringer også mye tid sammen med hunden sin.