Kalven som måtte bytte beite på nasjonaldagen – Hnytt

Siste:

Tor Nilssen

Kalven som måtte bytte beite på nasjonaldagen

Mens by- og bygdefolk gikk i tog, måtte en nyfødt kalv bytte beite for å få melk. Feirer du 17. mai på landet, savner du ikke publikum langs vegene. Det finnes alltids noe annet å feste øynene på.

TYSVÆR: Vi bor i en fredelig krok av verden, der dramatikken på 17. mai ofte har begrenset seg til en heliumballong på veg opp i atmosfæren eller en pinneis, der pinnen ligger fastklemt igjen i en klissete liten hånd, mens isen renner nedover bunaden.

Da kan det bli mer dramatisk ute på landet, som på Askeland i dag, der den nyfødte kalven og den usikre førstegangsfødende kua måtte bytte beite midt i togtida. Kua har nemlig en vanskelig barndom bak seg, med ei mor som nektet henne melk. En bonde forbarmet seg over henne og flasket henne opp, og kua ble sprek og frisk, men litt for snill. Så da hun fikk sin første kalv 16. mai, fikk hun seg ikke til på jage vekk de innpåslitne kalvene til de andre kyrne på beitet. Hun hadde jo lært av bonden hva man gjør med små sultne kalver, som ikke nødvendigvis er ens egne. Dermed ble det altfor lite igjen til den nyfødte. Og dermed måtte kua bytte beite.

Men der viste kua sin sanne natur. Snillheten var som blåst bort, da gjeterhunden Even nærmet seg kalven. Hadde ikke Even klart å hoppe over gjerdet, hadde den kanskje sprunget på de evige jaktmarker i kveld. Men til alt hell fikk den reddet seg inn i traktoren, og freden senket seg igjen.