Stine Sofie (17) er nærmest sikret læreplass – Hnytt

Siste:

I AKSJON: Én dag i uken er Stine Sofie Sommerfeldt utplassert på Biltema på Bygnes.
I AKSJON: Én dag i uken er Stine Sofie Sommerfeldt utplassert på Biltema på Bygnes.

Stine Sofie (17) er nærmest sikret læreplass

Da Stine Sofie Sommerfeldt fra Skudeneshavn skulle velge hvilken linje hun skulle gå på, falt valget på den nyopprettede linjen Service og Samferdsel på Åkra. Det angrer hun ikke på i dag.

SKOLE/NÆRING: – Jeg visste jo at jeg ikke ville gå studierettet og ville verken bli snekker eller elektriker, så jeg er veldig glad for at jeg valgte dette, sier Sommerfeldt, iført Biltema-uniform.

Én gang i uken er hun utplassert hos Biltema på Bygnes i faget yrkesfaglig fordypning (YFF). Der trives hun godt.

– Jeg er veldig fornøyd. Det er nok å gjøre. Det er en stor butikk, forteller Sommerfeldt.

– Hvordan har lærekurven vært?

– Den har vært stor. Det er vanskelig å vite hvor alt er, men du merker at du kommer inn i det når folk kommer og spør deg hele tiden, sier Sommerfeldt videre, og håper samtidig på sommerjobb i bedriften.

Midt i markedet

Lærer på Service og Samferdsel, Jan Inge Suggelia, begynte samtidig som den nyoppstartede linja kom til Åkrehamn videregående skole i fjor høst.

Det mener han var på høy tid, da han ser et klart behov for linja.

– Hvis du ser på markedet, så er det 35 læreplasser på salg og service som ikke er fylt opp. Vi har en bra, yrkesrettet linje som markedet har stort behov for, forteller han.

– Du er jo nærmest garantert læreplass, skyter Sommerfeldt inn.

– Ja, de som vil, de får. Vi sier at den sikreste plassen på å få deg jobb er på denne linja. Vi ser på ledige stillinger, og det er innen salg det går på hele veien. Vi føler vi er midt i markedet, og det er endelig kommet til Åkra, forklarer Suggelia.

Til høsten står 15 plasser klare til å fylles på VG2 Salg, Service og Sikkerhet på Åkra. Med 35 læreplasser tilgjengelig er det mer enn nok å velge i for elevene som skal ut i lære.

Kan doble antall elever

Det er derfor mulig å doble antall elevplasser på VG2-linja i fremtiden, men det er enda ikke bestemt.

– Vi vet ikke om det skjer enda, men vi hadde gjerne sett det. Vi tror det skjer på sikt, forteller avdelingsleder, Service og Samferdsel, Steinar Olsen.

– Visste dere at det var behov?

– Ja, for så vidt. Det er jo et enormt nedslagsfelt. Det er ikke bare detaljhandel. Det er kontor, logistikk, lager, transport, IKT og sikkerhet. Det er klart a det kommer til å være behov for lærlinger hele veien. Jeg er ikke redd for at de som går på VG2 hos oss ikke skal få seg jobb hvis de oppfører seg som folk, forteller Olsen.

FORNØYDE: Avdelingsleder Service og Samferdsel, Steinar Olsen og lærer Jan Inge Suggelia.