Ikke stryk bunadskjorta på ryggen! – Hnytt

Siste:

Karen Hesseberg

Ikke stryk bunadskjorta på ryggen!

Lytt til erfarne strykere. Stryk kun de delene av bunadskjorta som viser.

17. MAI: Klokka går, og kvelden før den store dagen har ennå mange gjøremål igjen for de som ikke kom helt i gang i ettermiddag. Bord skal dekkes, kaka skal kanskje pyntes og flaggene skal strykes. Om du finner dem igjen da. Men den helt store stressfaktoren utpå kvelden 16. mai er den krøllete bunadskjorta. Har du ikke strøket den før, må det gjøres nå. Kanskje kan du legge den i frysen, og glatte over den like før du stuper i seng. I alle fall om du følger Gunn Haalands metode. Hun har nemlig sansen for kirurgisk stryking.

– Jeg stryker selvfølgelig bare det som viser, sier fruen, tydelig fornøyd med seg selv.

Hun er fornøyd med bunaden også, selv om det for øyeblikket ikke er noe av den som kommer til å vise på 17. mai. Den har nemlig krympet, og det uten at den har vært innom vaskemaskinen. En dag hun åpnet skapet, hang den bare der, et nummer og to for liten.

– Aldeles ubegripelig. Men jeg kunne kanskje ha spist litt mindre og spart de pengene, da kunne jeg kanskje hatt råd til ny bunad.

Men det er egentlig ikke et valg for fru Haaland, som er så lykkelig i sitt eget skinn, at det som er utenpå egentlig er av mindre betydning.

– Både jeg og middagsduken blir litt skrukkete i morgen, sier hun med et smil, og gleder seg til feiring med familie og venner.

I det haalandske hjem er 16. mai en strykefri dag. Vil du stryke, men syter med jobben, gjør som journalisten. Sett mannen til å stryke ermene, kragen og søljedelen. Resten forsvinner inn i vesten og kommer ut skrukkete om kvelden enten du har strøket det eller ikke på forhånd.

Liker du følelsen av stivet og glatt bomull mot huden, stryk hele. Gjerne etter en tur innom frysen, etter tips fra andre fruer.