Dette hotellet har bare to rom – Hnytt

Siste:

Knut Arne Nygaard og Eli Margrete Stølsvik ønsker gjester velkommen til Søragadå 13.
Knut Arne Nygaard og Eli Margrete Stølsvik ønsker gjester velkommen til Søragadå 13.

Dette hotellet har bare to rom

I Søragadå 13 har det blitt drevet både hotell, bakeri, bryggeri og kleshandel. I dag er det Eli Margrete Stølsvik og Knut Arne Nygaard som bor i det 165 år gamle huset. 1. mai åpnet de Lundins sommerhotell og inviterer turister og andre besøkende inn til seg selv i historiske og romantiske omgivelser. 
SKUDENESHAVN: Det 165 år gamle huset ble opprinnelig bygget for handelsborger og skipsreder Fredrik Lundin i 1853, etter at han flyttet til Skudeneshavn fra København. Her ble det etter hvert drevet både hotell, bakeri, bryggeri og kleshandel. I 2013 kjøpte Eli Margrete Stølsvik og Knut Arne Nygaard huset. 

– Vi har jobbet i et helt år med å restaurere pipa. Den hadde falt 20 centimeter ned i en bakerovn som sto i kjelleren, så den holdt på å bikke over. Alle gulv er tatt opp, og alle rester fra tidligere tiders rottereir er fjernet fra bjelkelaget mellom kjelleren og første etasje. Området på den andre siden av broen nedenfor huset vårt, gikk tidligere under navnet «Rotteholmen». Rottene har nok hatt det godt i kjelleren her hvor det var både varme og godt mel i bakeriet, forteller Eli Margrete Stølsvik.

I kjelleren til bolighuset finner man puben «Tidens Minde» som ekteparet åpnet i 2015. I disse dager holder de også på med siste del av kjelleren. Det gamle bakeriet skal nå bli Eli Margrete sitt hobbygalleri, og et sted hvor hun vil jobbe med sin egen kunst. 

– Det har vært travelt disse årene, men Knut liker jo å holde på med dette, smiler hun.

Litt av deluxe-rommet i andre etasje. Her ser man også pipa som er godt synlig gjennom hele huset.

Vertskap i eget hus

Det driftige ekteparet fant etter hvert ut at det tidligere hadde blitt drevet hotell i huset under navnet Lundins hotell. Selv så de at de ikke hadde behov for all plassen i huset og begynte å leke med tanken om å leie ut noen av rommene. 

– Vi er inspirert av sånne små hoteller som vi finner i andre land, der du får komme inn i en privat sfære. Jeg har reist mye på østkysten av USA, og har bodd på mange slike minihotell der det bare er to-tre rom. Derfor var ikke dette en fremmed tanke. Jeg tror dette er veien å gå for Skudeneshavn også. Jeg tror ikke at store hoteller vil etablere seg før de ser at det er et godt næringsgrunnlag her. 


– Hvordan er det å være vertskap i sitt eget hus?

– Veldig kjekt. Jeg er født inn i en stor familie der vi var åtte unger, så jeg er vant med at det skal være liv og røre i huset. Hjemme hos mor og far var det alltid en ledig seng hvis noen trengte det. Jeg har også hørt at farmoren min som bodde i det lille huset jeg kommer fra i Yrkje, tok inn losjerende etter at hun ble enke. Hun var et veldig gjestfritt menneske, og inntektene kom nok også vel med for å livnære familien i en vanskelig tid.  

– Hva med deg, Knut?

– Jeg har jobbet mye rundt i verden, spesielt i Amerika og Russland. Det største privilegiet jeg opplevde da var å få komme inn i folk sine hjem. Derfor synes jeg veldig godt om det her. Jeg vil gjøre det beste jeg kan for at de som kommer hit får en god opplevelse.

Bryllupssuite 

Dobbeltrom i første etasje.

Lundins sommerhotell består av et vanlig dobbeltrom med bad og et deluxerom med både dusj og boblebad. Knyttet til sistnevnte er det også et barnerom med to senger. 1. mai startet sommerhotellet offisielt med utleie, men de har tatt imot gjester siden i fjor.

– Det ene rommet sto ferdig til Skudefestivalen i fjor, så da bodde det noen her. Vi hadde også folk her under SILK i fjor. På lørdag fikk vi en «last time booking» av deluxe-rommet. Da var det noen fra Østlandet som hadde vært i konfirmasjon. Vi skal også ha et brudepar som skal ha bryllupsnatten sin her i høst. Det blir kjekt. Da tenker jeg at vi drar på seiltur, så de får omgivelsene for seg selv, ler Eli Margrete Stølsvik.

De kommer til å holde oppe under alle festivaler uansett når på året det er. Til nå har de hatt overnattingsgjester fra Tyskland, Frankrike og Norge. Det ligger inne bookinger fra flere steder i Norge, i tillegg til Taiwan, Australia og USA.

– Folk er overrasket over at det går an å bo så komfortabelt og moderne i et 165 år gammelt hus. De forrige som bodde hos oss, var fra Tyskland. De pakket seg inn og skulle sitte ute på terrassen selv om det regnet. De kom fra travle Bergen med masse folk på Bryggen. Da de kom hit, ville de bare nyte stillheten i tillegg til god mat og drikke.

 

Stort engasjement

Gjester som har bodd i huset, har allerede rukket å skrive anmeldelser på nettet. Der blir blant annet Eli Margrete og Knut Arne sitt store engasjement og kunnskap om huset og Skudeneshavn trukket frem. I august legger de mest sannsynlig ut på tur for å tilegne seg mer kunnskap.

– Vi har en seilbåt. I fjor seilte vi langs hele kysten fra Skudeneshavn til Tromsø. Nå planlegger vi en tur til Riga når sesongen er over. Jeg har veldig lyst til å seile ruten som skudeneshavnerne seilte på 1800-tallet da de eksporterte sild til Riga, sier Stølsvik.

– For to år siden reiste vi til Dublin og mønstret på som mannskap på Statsråd Lehmkuhl, så jobbet vi oss over nordsjøen til Bergen. Dette for å få egenerfaring på hvordan det var å leve om bord på store seilskuter. Slike opplevelser er med på å gi oss en dypere forståelse av den historien som vi skal formidle videre, legger hun til.

Les også: Lager gjestgiveri i Skudeneshavn


Bygge opp et merkenavn

Ved siden av Lundins sommerhotell jobber de også på spreng med Blonden Gjestgiveri nede på gamle kaien. Huset ligger vegg i vegg med Museet i Mælandsgården og er på folkemunne kjent som Jacobsen-huset og «Gamlekaien».

– Dette fikk vi kjøpe i 2015 fordi vi ønsket å tilbakeføre gjestgiveri-virksomhet i byen og kombinere det med gallerivirksomhet i «Blondefabrikken». Nå leier vi gjestgiveriet ut som selskapslokaler, noe som har vært svært populært. Så leier vi ut noen rom oppe til overnattingsgjester. Det er litt begrenset akkurat nå for vi holder på å tilpasse to av rommene til en god kombinasjon av moderne komfort og historisk sus. 

«Blondefabrikken», Blonden Gjestgiveri, Lundins sommerhotell, Galleri Gudrid og Tidens Minde. Ekteparet har nok å henge fingrene i. Grunnen til at de gir hvert prosjekt et eget navn er for å markedsføre byen Skudeneshavn.

– Vi har fått råd om at vi må begynne å bygge opp et eget merkenavn, men foreløpig vil vi vise verden at det er mange ting som skjer i Skudeneshavn. Skulle vi bare tenkt på oss selv, så hadde det ikke vært fornuftig med mange små enheter, men for destinasjonen Skudeneshavn mener vi det er riktig. De som driver Holmen brygge jobber også under flere navn på de koselige arenaene de har skapt i byen. De har i tillegg Smauet pub og Badehuset kulturkafé.

Fint terrasseområde med god utsikt mot Søragadå.

 

En helårs-destinasjon

– Det skjer mye i Skudeneshavn om dagen?

– Ja, det er veldig bra, men alle gode ting kan også ha noe negativt i seg. Vi har nå mange nyetablerte små kafèer og puber som forhåpentligvis vil drive greit gjennom turistsesongen om sommeren. Om vinteren er det fortsatt veldig stille her, og vi har ikke en god nok koordinering på overnattingstilbudet slik at vi kan invitere en «busslast» med gjester gjennom vinteren. Det kan bli et problem for mange i lavsesong hvis vi ikke går sammen og virkelig får dette til å bli en helårs-destinasjon. 

– Dersom vi ikke får opp besøkstallene gjennom lavsesongen så er jo en annen mulighet at vi må tilpasse oss den økende turiststrømmen og gi et langdags-tilbud til de som kommer hit om sommeren. Så kan vi jo hvile ut og gå i hi gjennom vinteren, smiler Stølsvik.

Hun er positiv til alle nye tilbud som popper opp i byen, men etter flere år som revisor i næringslivet vet hun at det ligger mye dugnadsarbeid når man starter opp noe nytt før man får det til å rulle rundt på grei måte. 

– Ingen må tro at det plutselig vil komme folk hver dag gjennom hele året for å spise her og bo på et rom i Skudeneshavn. Det er minimum tre år med dugnadsarbeid når man starter opp en liten virksomhet. Det å få Skudeneshavn til å gå fra å være et gjennomfartssted til en helårs-destinasjon vil nok ta mer enn tre år, men jeg tror vi kan klare det dersom vi som driver i servicenæringen kan samarbeide til felles beste for byen. Vi er opptatt av å generere positivitet og mersalg til alle som driver. På en slik måte skapes synergieffekter og det blir det arbeidsplasser av etter hvert.

Ekteparet startet offisielt med utleie 1. mai, men har siden i fjor huset gjester fra flere land.