– Det betyr mye å få litt hjelp på veien – Hnytt

Siste:

Stavanger Symfoniorkester

– Det betyr mye å få litt hjelp på veien

Rett etter at Thomas Sævik hadde fått beskjed om at han hadde vunnet Talentjakten ringte telefonen igjen. Da kunne rektor ved Karmøy kulturskole, Kirsten Jæger Steffensen, informere han om at han også hadde vunnet drømmestipend fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd.

Disse har tidligere mottatt Drømmestipend i Karmøy:

2008 – Rose Elin Nes, Musikk/fløyte

2009 – Ole Håkon Steffensen, Annet – sirkus

2011 – Stig Roar Olsen, Teater

2013 – Synnøve Fatland, Visuell kunst

2014 – Alexandra Log, Annet/komponist

2016 – Vilde Heldal Vikse – Skapende skriving

2017 – Markus Aarøy Vikse – Sirkus

KOPERVIK: Tidligere på dagen hadde trompetisten fått vite at han var en av fire vinnere av Talentjakten 2018. Han får dermed prøve seg som profesjonell musiker i Stavanger Symfoniorkester.

– Så ringte Kirsten og gratulerte meg. Jeg forsto ikke helt hva hun gratulerte meg for, men så gikk det opp for meg at hun gratulerte meg med drømmestipendet. Jeg var jo helt i skyene på grunn av Talentjakten, så skjedde dette i tillegg. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, forteller Thomas Sævik.

Kopervikbuen går andre året på musikklinjen ved Skeisvang videregående skole. Her har han trompet som hovedinstrument og piano som biinstrument. Drømmestipendet fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd er på 15 000 kroner, noe som vil komme godt med for Sævik.

– Som trompetist så er det dyrt med instrumenter. I alle fall dersom du skal holde det på et profesjonelt nivå. Nå får jeg 15 000 kroner som jeg kan bruke på nytt instrument. Når du får et nytt instrument, så blir du alltid litt mer motivert. Nå er jeg veldig motivert fra før, men det betyr selvfølgelig mye for meg å få litt hjelp på veien.

Startet med sang

Interessen for musikk startet i tidlig alder. Da han var liten, gikk det mye i sang. Da han var fem år gammel, begynte han å fatte interesse for kornett. Et år etterpå begynte han i Stangeland skolekorps. 

– Nå heter det Kopervik felleskorps. Her spiller jeg ennå, men det er siste året mitt. Skolekorpset har blitt en stor del av meg. 

Det var først for tre og et halvt år siden at han begynte å spille trompet.

– Da jeg begynte i tiende klasse, fikk jeg en fantastisk og inspirerende trompetlærer som heter Åge Østrem. Det er en ærlig sak at det å livnære seg som kornettist er vanskelig, så det er trompet folk spiller dersom de vil spille i et orkester slik jeg vil. Så da var det bare å bytte instrument. Når det kommer til teknikk, så er det veldig likt å spille kornett og trompet, så det var en fin overgang for meg.

– Hva drømmer du om?

– Drømmen er jo å spille i et orkester og leve av det. Hvis jeg spiller i et orkester i Norge, så er det lov å ha en jobb ved siden av. Så da tenker jeg å være trompet-lærer ved et universitet. Hvis jeg hadde blitt lærer, så tror jeg at jeg hadde tatt fokuset litt bort fra noter og teknikk. Jeg mener man mister litt frihet ved å bare tenke noter og teknikk hele tiden. Teknikken blir bedre med årene uansett, men jeg synes det er viktig å rive seg litt løst fra notene og tenke mer på musikken.

– Hva gjør du utenom å spille trompet?

– Nei, du spør godt. Det er jo for det meste det jeg gjør. Jeg er også en del sammen med kjæresten min og slapper av. Jeg spiller også litt jazz på piano.

Fotballsøstre

Thomas Sævik er lillebroren til fotballspillerne Karina Sævik og Hildegunn Sævik. Derfor er det ikke helt unaturlig at også sportsinteressen er til stede.

– Sportsinteressen er der, men ikke i så stor grad lenger. Jeg spilte fotball frem til jeg sluttet i niende klasse. Jeg syntes det var veldig gøy, men jeg måtte velge hva jeg skulle satse på. 

– Hva med søstrene dine, er de musikalske?

– Ja, de er faktisk det. Ikke i så stor grad, men de har begge spilt i korps. De liker å tulle litt hvis jeg tar frem trompeten i stuen.