Barnehagebarna skulle bare rydde litt søppel ved Avaldsnes kirke. På 30 minutter fylte de seks søppelsekker – Hnytt

Siste:

Foto: Bente Heldal
Foto: Bente Heldal

Barnehagebarna skulle bare rydde litt søppel ved Avaldsnes kirke. På 30 minutter fylte de seks søppelsekker

AVALDSNES: Førskolegruppa ved Avaldsnes barnehage ville bruke mandagens godvær til å rydde søppel ved Avaldsnes kirke. Lite visste de om synet som ville møte dem.

– Barna var sjokkert over alt de fant liggende i grøftekanten, ved elva og bak alle bilene som var parkert her. På 30 minutt samlet vi seks sorte søppelsekker, sier pedagogisk leder Bente Heldal.

Mye søppel

Heldal opplyser at fem- og seksåringene samlet søppel i området mellom Avaldsnes kommunale barnehage og østover mot kirken. Da de kom til parkeringsplassen mot kirken oppdaget de at det, i tillegg til store mengder søppel, også var noen som hadde brukt området som do og gjort sitt fornødne på parkeringsplassen like før Avaldsnes kirke.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Bente Heldal

– Vi fant også to bildekk, bilbatteri, grilljern, flere stålgriller, store mengder klær, sko og mye plastemballasje for burgere. På parkeringsplassen er det ikke satt opp noen søppeldunken eller lignende for besøkende gjester eller turister. Tydelig er det et stort behov for dette. Vi hadde avtalt på forhånd at søppelet skulle hentes i barnehagen av kommunen dagen etter, men vi måtte i tillegg be dem kjøre ned til parkeringen slik at de kunne få med seg størsteparten av det vi fant, sier Heldal.

Sjokkert kirkeverge

Den nedre parkeringsplassen hører til Avaldsnes kirke og det er derfor Karmøy kirkelige fellesråd som har det overordnete ansvaret for området. Kirkeverge Kjetil Osnes Bøe påpeker imidlertid at det likevel er opp til hver enkelt  person å ikke kaste fra seg søppel. Han er lettere sjokkert når han hører hva barnehagebarna fant.

– Dette er jo helt forkastelig og jeg har ikke ord. Å kaste slikt fra seg i naturen er ikke bra og jeg kan ikke fatte og begripe at folk gjør det, sier Bøe.

Han mener de har gode rutiner for opprydning på parkeringsplassen som er nærmest kirka, men innrømmer samtidig at det i dag ikke er satt opp søppeldunker på den nedre parkeringsplassen. Forklaringen er at parkeringsplassen ikke er i daglig bruk av kirken før arbeidet med den nye gravplassen starter opp til høsten.

– Parkeringsplassen vil da bli stengt mens arbeidet pågår. Vi vil også få søppeldunker og rutiner på plass for rydding av området i forbindelse med det, sier kirkevergen.