Her blir minnesmerket til Rasmus Tønnessen avduket – Hnytt

Siste:

Ida Waage Hansen — Bilde 1 av 26
Berit og Malvin Kvilhaug.
Berit og Malvin Kvilhaug.
Bilde 2 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 3 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 4 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 5 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 6 av 26
Per Inge Eriksen, Aleksander Hauge og Ludvig Egge.
Per Inge Eriksen, Aleksander Hauge og Ludvig Egge.
Bilde 7 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 8 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 9 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 10 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 11 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 12 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 13 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 14 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 15 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 16 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 17 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 18 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 19 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 20 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 21 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 22 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 23 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 24 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 25 av 26
Ida Waage Hansen — Bilde 26 av 26

Her blir minnesmerket til Rasmus Tønnessen avduket

Et minnesmerke om den utvandrede åkrabuen Rasmus Tønnessen (1908-1991) ble i dag avduket i parken på Åkra under Glade Maidager.

KARMØY: Rasmus Tønnesen fra Åkra reiste til Amerika i 1929, og startet der først som fisker. Aleksander Hauge forteller at Tønnessen ikke var så sjøsterk, og startet da å jobbe på land, men at han likevel hadde et stort talent. På den tiden begynte fiskerne å reise opp til New Bedford for å fiske ut av Georges Bank, og der havnet også Tønnessen i 1935. 

– I begynnelsen gikk han rundt med en trillebår og solgte skipsproviant til båtene i havnen, og da fikk han til slutt en stor kundekrets. Til slutt bygde han seg opp det som fremdeles i dag heter New Bedford Ship Supply, sier Hauge. 

Rik historie som ble markert

Aleksander Hauge er en av flere initiativtakere til minnesmerket på Åkra. Allerede i 1994 ble det åpnet en park i New Bedford, til minne om Tønnessen, som har fått navnet Tonnessen Park. Hauge synes dermed det var på tide å få navnet til utvandrede åkrabuen også på Karmøy. 

– Dette er en rik historie som i dag har blitt markert. Det som var så stort med mannen var at han fikk ungdommen fra Karmøy over til Amerika, og skaffet de jobb. Han gav de garanti som ikke banken kunne gi de. Og sa at de kunne betale tilbake når de hadde begynt å tjene penger. Han fikk dermed en stor plass i denne byen, og bemerket seg godt, sier han. 

LES OGSÅ: Rasmus Tønnesen får minnesmerke i parken på Åkra

– Veldig kjekt at så mange har stilt opp

I forkant av avdukingen av minnesmerket holdt Hauge tale for alle de som hadde møtt opp, der han fortalte om historien til Tønnessen. Det ble også spilt musikk av et korps, der de blant annet spilte nasjonalsangen til både Norge og Amerika. Bak minnesmerket står det en hel gjeng som har stått på for å få dette til.

– Det er Åkrehamn Vekst som står bak minnesmerket, men vi har fått voldsomt mye hjelp fra veldig mange. Åkrehamn videregående skole har laget stativet til skiltet, og vi har fått mye hjelp av kommunens driftsavdeling. Sjømannsforeningen og Skude Mur har også vært med på å finansiere minnesmerket, sier en av initiativtakere, Ludvig Egge.

Karmøy Design har vært med på å utforme skiltet. Olaussens Støperi har støypt minnesmerket, og Lars Fagerland har gitt den store steinen som det er festet på.

– Det er veldig kjekt at så mange har stilt opp, og at så mange kom for å få med seg avdukingen av minnesmerket, sier Egge.

– Han var en voldsomt hjelpsom mann

Malvin og Berit Kvilhaug bor like utenfor New Bedford, og kjente Rasmus Tønnesen godt da han levde. Nå har de kommet på ferie til Karmøy, der de skal delta i en konfimasjon, men også på minnemarkeringen til Tønnesen. Malvin forteller at han var en voldsomt hjelpsom mann, spesielt med nordmenn som kom reisende fra Norge til Amerika.

– De som kom til Amerika kunne jo ikke språket, hadde ikke penger eller jobb, men så gikk de til Rasmus, også fikset han det. Gav de kreditt for både sjøklær og utstyr, sier han og smiler.

Ekteparet er også gode venner med arvingen til Rasmus Tønnessen, Harriet Didriksen, som enda bor i New Bedford. Berit forteller at hun skulle ønske at Harriet fikk oppleve dagens minnemarkering.

– Det var en fantastisk minnemarkering. Jeg skulle ønske at Harriet kunne få opplevd dette, men hun hadde dessverre ikke mulighet til å komme. Dette var fantastisk å kunne få oppleve, sier hun.

Malvin forteller at også de er kunder hos New Bedford skipssypply. Det har de vært i rundt 60 år.


Se bilder fra minnemarkeringen over.