– Det å ikke kunne gå på jobb lenger, er noe av det verste jeg har vært borti – Hnytt

Siste:

 Johnny Stangeland fikk dårlig syn i 2006. I fjor ble han uføretrygdet. I dag er han glad for å kunne være aktiv i politikken. – Det er viktig for meg å være engasjert, sier han.
Johnny Stangeland fikk dårlig syn i 2006. I fjor ble han uføretrygdet. I dag er han glad for å kunne være aktiv i politikken. – Det er viktig for meg å være engasjert, sier han.

– Det å ikke kunne gå på jobb lenger, er noe av det verste jeg har vært borti

Politiker Johnny Stangeland opplevde i 2006 at synet ble dårligere. Med 20 prosent syn på høyre øye og 40 prosent på venstre er han likevel optimistisk, men i fjor fikk han beskjeden han lenge hadde fryktet.

VEAVÅGEN: KrF-politikeren fikk i 2006 problemer med høyre øye. Han forklarer at det var som om noen vanndråper vandret frem og tilbake på øyet.

– Det var utrolig frustrerende og irriterende. Jeg skjønte ikke helt hva det var for noe, sier han.

Han ble etter hvert diagnotisert med sykdommen Iridocorneal endothelial syndrome. For hvert år som gikk, ble synet dårligere, men i dag har det stabilisert seg. Han har 20 prosent syn igjen på høyre øye og 40 prosent igjen på venstre.

– Det er nok det på 40 prosent som berger meg. Når du ser 20 prosent, så blir det veldig vanskelig. Jeg klarer meg greit med det med 40 prosent syn, men jeg ser jo mine begrensninger. Sykdommen jeg har er visst veldig sjelden. Alle professorene oppe i Bergen skulle komme og se, for det var visst ikke så ofte det inntraff.

Ble uføretrygdet

Stangeland jobbet som mekaniker og senere på renseanleggene ved Hydro. Der hadde han vært i 37 år. De første årene var det ikke snakk om å ta fra han sertifikatet, men han tenkte mye på om sykdommen hans kom til å gå utover jobben. Da han var på Haukeland i Bergen i 2015, fikk han beskjed om at han ikke fikk lov til å kjøre bil lenger.

– Da kunne jeg ikke utføre jobben jeg hadde på Hydro, for der kjørte jeg både truck, kran og bil. Hydro la til rette for meg slik at jeg fikk andre ting å gjøre mens jeg var 50 prosent sykemeldt og under avklaringsperioden. Jeg fikk ansvaret for lærlingene som var innom renseanleggene, og den siste tiden var jeg i vedlikeholdsavdelingen i Prebake.

Men så kom beskjeden han hadde fryktet.

– I september i fjor ble jeg uføretrygdet. Det var en stor nedtur og ikke noe jeg hadde forventet i det hele tatt. Hydro var en kjempestor del av meg. Jeg var glad i arbeidsplassen min. Det å få beskjed om at jeg ikke fikk kjøre bil var helt greit, men det å ikke jobbe lenger er noe av det verste jeg har vært borti. NAV, fagforeningen og kolleger var gode støttespillere under hele prosessen.

– Har du noen gang vært bitter?

– Nei, du kan ikke være bitter. Bitterhet skaper ingenting positivt. Det er bare å komme seg ut og være aktiv. Livet stopper ikke opp.

En sak Johnny Stangeland brenner for er lysløyper i kommunen. Karmøy har vedtatt at det skal være fem lysløyper i kommunen, én i hver sone. Tre av dem er ferdige, men fortsatt mangler det en på Vea og en i Skudenes. – Nå tenker jeg ikke bare på meg med dårlig syn, men det kan være folk som har problemer med andre ting hvor det ikke er lett å gå i ulendt terreng. Det er enklere å gå på en tilrettelagt løype. Dette med folkehelse blir også viktigere og viktigere, sier han. Her sammen med Hoskul A. Halvorsen i løypa på Vea. Foto: Kent Olsen

– Engasjement er viktig

Veabuen har alltid vært en engasjert mann. I dag sitter han i kommunestyret, og han sitter i tillegg i hovedutvalget for oppvekst og kultur. Hele livet har han engasjert seg i alt fra idrettslag, menighetsarbeid og politikk.

– Jeg er engasjert i mye. Det er viktig for meg. Jeg tror det er bra for alle folk å være engasjerte, som for eksempel innen frivillighet. Jeg synes det er kjempekjekt å sitte i kommunestyret og håper inderlig at jeg får lov til å være med i neste periode. Jeg stortrives også i hovedutvalget for oppvekst og kultur. Jeg var vara en periode, men nå sitter jeg fast på tredje periode i hovedutvalget.

Han mimrer tilbake til alt han har vært med på gjennom politikken. Haller i Karmøy, skoleutbygginger, nye kirker og sykehjem. En sak han er stolt over å ha fått gjennom er rutsjebanen i Karmøyhallen.

– Karmøyhallen hadde plass og tanken var at kommunen vår med over 40 000 innbyggere skulle slippe å kjøre lengre enn nødvendig med barn i bilen. Vi har også hav på alle kanter og dermed kunne det bidra til at svømmeopplæringen som er nødvendig, ble kjekkere. Det var ønskelig å bygge en sklie som ikke endte ut i bassenget, men i et kar i enden.

Stangeland på talerstolen i 2013.
 

I slutten av april ble Stangeland en del av det nye styret til Norges Blindeforbund Rogaland. Nå har han fått en ny arena å kjempe på.

– Først og fremst tenkte jeg at det var naturlig for meg å melde meg inn som medlem i Haugesund og Omland Lokallag, som ledes av Ole K. Leirvåg, for det kunne jo være ting jeg ikke visste så mye om. Selv har jeg vært på introduksjonskurs og kartlegging, noe som har vært veldig nyttig. Kursrekken videre er mangfoldig. Blindeforbundet har tre syns- og mestringssentre med en fantastisk beliggenhet.

– Hvilket inntrykk har du av det å være blind eller synshemmet i Norge?

– Det fungerer ikke like bra i alle kommuner i Norge, men for meg personlig har det fungert kjempegodt. Jeg har for eksempel fått utstedt et TT-kort som gjør at jeg kan benytte meg av taxi med tildelte midler to ganger årlig. Jeg betaler en fastsatt prosentandel selv og resten blir trukket av kortet. Det viser jo hvor godt vi har det i det norske samfunnet. Ellers er det gode tilbud om opplæring, kurs og hjelpemidler.

Karmøy kommune har også egen synskontakt som Stangeland synes fungerer utmerket.

– Hun ringer dersom det er noe og bistår dersom det er noe man trenger hjelp til. Så i Karmøy kommune kan jeg trygt si at det fungerer kjempebra. Det gjelder også for folk med dårlig hørsel. På voksenopplæringssenteret har de også mobilitetstrening. Hvis du må ha hvit stokk, så er det faktisk noen i vår kommune som har det som eget fagfelt.

Johnny Stangeland (t.v.) med kompisene Peder Heggheim og Lars Paulsen. De går ofte tur sammen i marka.