Rasmus Tønnessen får minnesmerke i parken på Åkra – Hnytt

Siste:

I parken på Åkra, rett bakom butikken til Åkra Elektriske, blir minnesmerket over den utflyttede åkrabuen Rasmus Tønnessen reist. To av initiativtakerne, fra venstre Ludvig Egge og Olav Emil Hansen, har fått stor hjelp fra driftsavdelingen i Karmøy kommune, her ved Kristian Nordhus, Svein Ådnanes og Kjell Ove Nielsen. Jorden skal byttes ut med skiferheller, og på en flott stein fra Fagerland-jordet på Ådland kommer det en bronseplakett. En informasjonstavle blir også satt opp. For ordens skyld: Mesteparten av arbeidet gjøres med motorisert redskap, men både spade og hakke er fortsatt gode å ha.
I parken på Åkra, rett bakom butikken til Åkra Elektriske, blir minnesmerket over den utflyttede åkrabuen Rasmus Tønnessen reist. To av initiativtakerne, fra venstre Ludvig Egge og Olav Emil Hansen, har fått stor hjelp fra driftsavdelingen i Karmøy kommune, her ved Kristian Nordhus, Svein Ådnanes og Kjell Ove Nielsen. Jorden skal byttes ut med skiferheller, og på en flott stein fra Fagerland-jordet på Ådland kommer det en bronseplakett. En informasjonstavle blir også satt opp. For ordens skyld: Mesteparten av arbeidet gjøres med motorisert redskap, men både spade og hakke er fortsatt gode å ha.

Rasmus Tønnessen får minnesmerke i parken på Åkra

Et minnesmerke om den utvandrede åkrabuen Rasmus Tønnessen (1908-1991) avdukes i parken på Åkra under Glade Maidager.

ÅKREHAMN: Aleksander Hauge skal sørge for at dette skjer på en høytidelig måte lørdag 12. mai. Minnesmerket består av en stein med en bronseplate og et informasjonsskilt. Skiltet er det samme som ble satt opp da Tonnessen Park i New Bedford i Massachusetts ble innviet i 1994.

Rasmus Tønnessen og kona Sarah bygget opp en omfattende skipshandel i New Bedford, en av de aller største fiskerihavnene i USA. I tillegg hjalp de blant andre mange karmøybuer med fiskebåtutrustning, kreditt og jobb. Her er Rasmus og Sarah på sølvbryllupsdagen i 1959. (Foto: Mery Vildhelmsen)

Mer kjent i USA enn på Karmøy

– Rasmus Tønnessen er nok mer kjent i Massachusetts enn her på Karmøy. Vi er en gjeng åkrabuer som synes det vil være bra at denne omtenksomme og sjenerøse forretningsmannen får litt heder og anerkjennelse. Han bidro mye til at mange karmøybuer fikk både jobb og kreditt da de kom til USA for å skaffe seg arbeid, sier Ludvig Egge, som er en av initiativtakerne til minnesmerket.

Mange har tatt et tak

Egge forteller at Aleksander Hauge som kom på idéen for to år siden. Gjennom Åkrehamn Vekst har også Olav Emil Hansen og Per Inge Eriksen arbeidet mye med prosjektet. Elever ved Åkrehamn videregående skole har laget stativet til skiltet og ikke minst har kommunens driftsavdeling gjort et flott grunnarbeid.

Slekt og venner har bidratt

Også slektningene i USA synes det er flott at minnesmerket blir reist. Arvingen Harriet Didriksen, bor i New Bedford og bidrar med et betydelig beløp. Også Vest Karmøy Sjømannsforening og Skude Mur er med å finansiere minnesmerket.

Malvin og Berit Kvilhaug bor i New Bedford og skal delta på avdukingen. De kommer til Åkra denne helgen for å være med på en konfirmasjon. De kjenner Harriet Didriksen godt, og kjente selvsagt også avdøde Rasmus og kona Sarah.

En søyle i New Bedford

Rasmus dro til New York i 1929 og fisket derfra i fire-fem år. Da flyttet han til New Bedford og giftet seg i 1934 med Sarah Viola Mary Ellis (1912-2000). Rasmus var en søyle i lokalsamfunnet i New Bedford, også som aktivt medlem av Trinity Lutheran Church og Sons of Norway.

Rasmus var en reservert mann med få ord. Både han og kona var svært generøse. I 1994, tre år etter hans død, ble Tonnessen Park åpnet av en representant fra staten Massachusetts. Sarah var svært glad for at myndighetene anerkjente Rasmus sitt arbeid ved å lage minneparken. Den ligger ved sjøkanten, tvers overfor skipshandelen som Rasmus drev.

Rasmus Tønnessen dro allerede i 1934 til New Bedford og bidro betydelig til å utvikle havnen til en av de viktigste fiskerihavnene i Amerika. I bakgrunnen skimtes Tønnessens skipshandel, som arvingene driver godt i dag også. (Foto: Mery Vildhelmsen)

Solgte mat til fiskebåtene

Mens han fortsatt fisket på 30-tallet begynte Rasmus og Sarah å selge mat til fiskebåtene fra kjelleren til sin kones tante. På 50- og 60-tallet var det mange norske fiskere i New Bedford-området. Det var gode tider og Rasmus utvidet etter hvert butikken til å bli skipshandel for fiskebåter. New Bedford Ship Supply Co. drives fortsatt av arvingene.

 Mange fiskere kom fra Karmøy

På den tiden bodde mange norske innvandrere i pensjonater i New Bedford og fikk posten levert til skipshandelen. De samlet seg i butikken, som ble en møteplass. Særlig tidlig på morgenen var det svært travelt med fiskere som skulle kjøpe utstyr og varer før de dro ut.

Mange av mannskapene var fra Karmøy. De følte seg hjemme der, også fordi butikken førte norske produkter, for eksempel snop, avisen Norske Tidende, fiskeboller, fiskepudding, pølser, sild og norsk brød fra et lokalt norsk bakeri. Rasmus kjøpte en norsk pølse-oppskrift og et lokalt kjøttfirma laget pølsene eksklusivt for butikken. Også i dag blir slike pølser laget flere ganger i året.

På 40-tallet kom broren til Rasmus, Magne, fra Karmøy til New Bedford. Der tok han seg av butikkens etter hvert store matleveranser til båtene. Han var svært utadvendt og ble en legende på skipshandelen. Dessverre døde Magne allerede i 1970, av hjerteinfarkt.

I 1957 var «Vivian Bay» innom New Bedford og fikk forsyninger hos Tønnesens skipshandel. Flere kjente karmøybuer var med som mannskap. Fra venstre i første rekke står Kaare Ness, Selmer Fagerland, Anders Andersen (Big Andy), Anton Helmersen og en fra USA. I bakre rekke ser vi fra venstre Trygve Mannes, Johannes Vest, Egil Ellingsen, Magne Nes og ukjent. (Foto: Selmer Fagerland)

Kamskjellposer og reisebyrå

På 50-tallet begynte skipshandelen å lage egne kamskjellposer, og hadde opptil fem sydamer i arbeid med dette. Rasmus slipte sine egne kamskjellkniver og skar kjøtt.

Han startet også reisebyrå, som arbeidet mest med å bestille flybilletter og å organisere reiser med norsk-amerikanske linjebåter. Bakgrunnen for byrået var først og fremst å hjelpe karmøybuer. Rasmus var den fødte selger og forretningsmann. Sammen med hardt arbeid gjorde dette selskapet hans til suksess.

Nærmest ubegrenset kreditt

Rasmus’ sjenerøsitet gjorde at han ga kreditt og økonomisk støtte til nye båteiere, ikke bare norske. Til første båtutrustning var kreditten nærmest ubegrenset, og regningene ble alltid gjort opp. Mange av disse virksomhetene ble velstående bedrifter.

Rasmus skjønte at en god del karmøybuer ønsket å komme til Amerika. Han sponset derfor mange av dem slik at de kunne få jobb i USA. Noen var slektninger, andre var venner og venner av venner. Rasmus holdning var at han elsket å se andre lykkes gjennom hardt arbeid og besluttsomhet.

Harriet arvet skipshandelen

Sarahs søster, Dorothy, og hennes ektemann, Johan Johannessen fra Strandå ved Kopervik, og deres to barn, Harriet Ane og Sigurd, bodde i nabohuset og fikk et nært forhold til Rasmus og Sarah. Harriet jobbet også i skipshandelen, og hun arvet skipshandelen da Sarah døde i 2000. Den drives godt også i dag.

Mor til Rasmus, Tilly, reiste også en eller to ganger i året fra Åkra til Amerika for å besøke sønnen og Sarah i hjemmet deres ved havnen i New Bedford. Han likte seg best der, men besøkte Åkra så lenge helsen tillot det, flere ganger også med Sarah, helt til han døde i 1991.

(Mye av innholdet i denne artikkelen er hentet fra en tekst som er skrevet av Rasmus og Sarahs arving, Harriet Didriksen. Du finner teksten i sin helhet på Åkrehamn Veksts hjemmeside.)

Saken er hentet fra glade Maidager-avisen til Åkrehamn Vekst

I 1994 ble det opprettet en park i havnen i New Bedford til minne om Rasmus Tønnessen. Dette bildet er tatt året etterpå og viser karmøybuer på familiebesøk, fra venstre Nora Haaland, Randi, Albert og Atle Medhaug. (Foto: Albert Risdal)