Nå er de ute med ny bok  – Hnytt

Siste:

Kristine Skogland

Nå er de ute med ny bok 

Nå er den tredje og siste boka om karmøybuer som utvandret til Amerika klar. Denne boka tar for seg karmøybuer som dro til New York og New Jersey. 

KARMØY: Hjemme hos Albert Medhaug rett ved Åkrasanden møter vi Medhaug og Kjell Einar Øren. To av totalt tre forfattere av boka ”Karmøybuer i New York og New Jersey”. Medhaug henter kaffe og viser vei til et rom lengst inne i husets første etasje. Rommet består av kontorpulter og tre kontorstoler. 

 Så dette er arbeidsplassen? 

– Ja, i hvert fall en av dem. 

Onsdag 11 april ble boka ”Karmøybuer i New York og New Jersey” utgitt. Etter tre år med mye arbeid kan de tre forfatterne puste ut og lene seg tilbake.  

 – Det er vanskelig å si akkurat hvor lenge vi har arbeidet med boka, ettersom at vi fikk informasjon til denne boka da vi arbeidet med de forrige bøkene også. Men de tre siste årene har vi jobbet tett, men vi har også hatt opphold, sier Øren. 

– Jeg begynte jo allerede i 1972, legger Medhaug til. 

 Ulike oppgaver 

Da første bok ”Karmøybuer i New Bedford og Fairhaven” ble utgitt i 2010 var det kun to forfattere, Medhaug og Leif Ådland. Da de startet arbeidet med neste bok ,”Karmøybuer i Seattle og Alaska”, fikk de også med seg Øren. Samarbeidet mellom de tre fortsatte også i den tredje boka. 

Saken fortsetter under bildet

– Vi er tre ulike personer med forskjellige kvaliteter. Øren er veldig flink til å skrive og hadde erfaring med det, så da valgte vi å ta han med oss. Ådland er veldig flink på data, så han tar seg av mye research. I tillegg er det han som tar seg av layouten. Jeg er den som har de fleste kontaktene, både her og i Amerika, sier Medhaug, som også har samlet de aller fleste bildene.  

 Boka inneholder bilder av og artikler om karmøybuer som bor eller har bodd i New York eller New Jersey. En finner også familieregister og slektshistorie fra Karmøy. 

 – I denne boka har vi fått en del stoff fra Amerika. Det er stort fokus på enkeltindivider i denne boka, sier Øren. 

 – I tillegg til intervjuene har vi også fått tilsendt en del personlige artikler fra Amerika, noe som ikke har vært tilfelle i de andre bøkene. Tekstene har vi oversatt til norsk, så har Ådland lagt til lokal slektshistorie, sier Medhaug. 

Ulike oppgaver, samme interesse 

Selv om de tre forfatterne har ulike kvaliteter og ulike oppgaver i arbeidet, har de alle en ting til felles. En felles interesse som de deler med flere karmøybuer. 

 – Jeg har slekt som dro til Amerika. Da de var på besøk her fanget det min interesse. Jeg startet først å samle på bilder. En god blanding av bilder og historier er en spennende måte å lære om slektshistorie, sier Medhaug. 

 – Det er både slektshistorier og lokalhistorier for folket her på Karmøy i boka som selges hos Hillesland Libris, legger Øren til. 

 Blir det en fjerde bok? 

– Skulle det blitt en fjerde bok, så hadde den tatt for seg Midtvesten. Men jeg er i hvert fall ferdig nå. Man blir trøtt av det, selv om det er veldig kjekt, sier Medhaug. 

– Nei, jeg tror ikke det blir en til. Jeg hadde i hvert fall ikke klart det alene, fordi det er veldig omfattende, sier Øren.