– Hjertet mitt gråter for kunsten og ungene – Hnytt

Siste:

TRANGT: I garderobene under scenen er det trangt om plassen.

– Hjertet mitt gråter for kunsten og ungene

Å sette opp danseforestilling i Karmøy kulturhus byr på flere utfordringer for både lærere og elever.

KULTUR: Da Siri Nesse Pedersen begynte som danselærer på Karmøy kulturskole for åtte år siden var gruppa antall elever på rundt 60. I dag er det over 300 elever fordelt på fire grupper, noe som skaper problemer når danseforestillinger skal settes opp på Karmøy kulturhus.

– Det er klart at det skaper noen utfordringer i forhold til logistikk når det er så mange elever involvert, men nå har vi en ganske god mal på det etter at iv har gjort det en del år, forteller Pedersen.

Det er mangel på gode nok lokaler som er problemer for blant annet dansegruppen.

– Noen elever har en garderobe under scenen. Der er det stappfullt. Vi har også masse elever i kantinen her på kulturhuset. For at de skal komme seg bak scenen så må de løpe ut og rundt bygget for å komme ned til kjelleren og under scenen, forklarer Pedersen, som ikke synes det er optimalt.

– Det hadde vært fint å ha plass til 85 elever bak scenen, og ikke minst en sidescene. Det er veldig trangt for elever når de står bak scenen og skal komme inn. Det er så vidt de får puste baki der, sier Pedersen, som legger til at scenografi heller ikke er et tema på den lille scenen på Åkra.

FLEKSIBLE: Danselærerne Ingeborg Beate Jønsson og Siri Ness Pedersen gjør mye for å få danseundervisninger og forestillinger til å gå i orden.

Øver på betonggulv

Inne i storsalen har elevene de siste øvingene på scenen før forestillingene. Til vanlig tas amfiet bort og elevene må trene på betonggulvet inne i salen. Det mener Pedersen er skadelig.

– Det er ikke optimalt med tanke på skader og slikt. Vi trenger et dansegulv. Er vi heldige så får vi låne andre steder i kommunen for å øve, men det blir oftest at vi kan være der fra for eksempel tre til seks, så er det opptatt igjen, forteller Pedersen, og fortsetter:

– Vi er veldig fleksible, men det er klart at det går ut over både elever og oss lærere.

Det er danselærer Ingeborg Beate Jønsson enig i.

– Det blir beinhinnebetennelse og skader og det er ikke godt for oss danselærere heller å danse på når vi har 16 undervisningstimer i uken. Det er hardt for vår yrkesgruppe, sier Jønsson.

Hun ser også at det mangler nok fasiliteter til å dusje og å gå på do, og skulle gjerne hatt flere garderober slik at de kan huse alle 300 danseelevene ved kulturskolen.

Jønsson reagerer også på at elevene må ut av bygget og at de må utstyre foreldre med skoposer som de må bringe frem og tilbake.

– Det er synd. Hjertet mitt griner for kunsten og ungene. Andreklassingene synes kanskje det er litt stas, men for oss som mangler dette fantastiske kulturhuset så er det en skandale, avslutter Jønsson.